Nostalgia lui Igu

Unul dintre cele mai bune texte pe care le-am publicat în Esquire în ultimul an este de astăzi disponibil pe LiterNet.ro. Este vorba de un portret făcut în decembrie lui Cristian “Igu” Vasile, omul din spatele proiectelor feeder.ro și latrecut.ro. Al doilea proiect și nostalgia generației lui Igu sunt motoarele acestei călătorii.

Textul a fost scris de Ionela Ilie. Fotografiile au fost făcute de Andrei Pungovschi.  Designul de Raymond Bobar. Descărcați articolul în format original (în PDF) de aici.

Ca să convingeți, începeți cu fragmentul de mai jos:

Cristian – Igu pentru oamenii din online-ul românesc și publicitate – a remarcat dispariția tăcută a sifonăriei abia în 2006, în drum spre apartamentul părinților. A simțit regret, dar și curiozitate – oare ce alte lucruri din copilăria lui de hoinar care ar fi stat “o viață” afară, la joacă, au mai dispărut?!

Și-a amintit de treptele reci de ciment, de vecina de vizavi de la parter, care vindea borș, de apa cu gust dubios băută din țevile cu robinet găsite în jurul blocului, de corcodușe (mai ales cele roșii), de sertarul biroului pe marginea căruia desenase butoane pentru activități de genul du gunoiul, fă curat, noapte bună. I-a revenit și amintirea mănușilor întregi, cu un deget – făcute de bunica lui – de care zăpada se lipea ca o peliculă tare și pe care le punea la uscat pe caloriferul din scara blocului. Dar și mănușile s-au pierdut și, odată cu ele, firul narativ al copilăriei sale.

În martie, privind colțul gol de stradă unde fusese sifonăria, Igu și-a propus un inventar al lucrurilor trecătoare, un efort conștient de a-și reaminti unitar o copilărie fericită și fără griji. Și pentru că de pe vremea mănușilor datează și pasiunea lui pentru calculatoare (adevărul e că toate marile lui pasiuni din prezent vin din copilărie, inclusiv motocicleta și fotografia), lui Igu i-a fost cel mai la îndemână să facă un blog. Restul este… latrecut.ro – “un blog colectiv cu amintiri din perioada comunistă legate de jucării, dulciuri, locuri, muzică, filme și orice alt catalizator de amintiri”.

Comments

Leave a Reply