Lectura de weekend

* Din seria “Writers on Writing” a New York Times, 10 reguli de scriere de la Elmore Leonard. Trei reguli minunate: nu deschide cu vremea, nu atribui cu altceva decât “a spune” ÅŸi încearcă să omiÅ£i chestiile peste care cititorul are tendinÅ£a să sară.

* The School de C.J. Chivers. Din Esquire. Câştigător în 2007 al unui National Magazine Award pentru reporting. Povestea minut cu minut a situaţiei ostatecilor din Beslan din 2004. Chivers a muncit aproape doi ani la acest material şi a avut interviuri care au durat chiar şi 10 ore cu unii dintre supravieţuitori. Numai aşa putea pune cap la cap evenimentele acelei zile.

Comments

4 Responses to “Lectura de weekend”

 1. Corwin on January 18th, 2008 1:40 pm

  Foarte misto regulile lui Leonard. Desi mi se pare ca unele sunt mai greu de aplicat in anumite cazuri, sunt tentat sa fac asa… Dupa primul draft, al doilea sa-l realizez cu niste reguli de genul acestora in cap. Sa vedem ce si cum iese :) Adica… mi-ai dat de lucru… Din nou :)

 2. puck on January 18th, 2008 7:05 pm

  eu cred ca la noi nu se mai foloseste de mult : ea a zis, ea zise. Poate limba romana ne ofera mai multa libertate. Putem folosi linistiti “:” si oricum se intelege cine vorbeste. Dar uneori se simte nevoia de nuantare. “I sopti, murmura, se rasti, se amuza etc “

 3. Cristi on January 18th, 2008 11:22 pm

  Puck, se poate vorbi ore întregi despre cum atribuim informaÅ£ii. Numai “a spus” vs. “spune” ne-ar mânca ore. Ca regulă, eu prefer această atribuire neutră ÅŸi prefer deseori timpul prezent chiar dacă interviul aparÅ£ine trecutului. Aleg ÅŸi nuanÅ£e uneori (“a ÅŸopti”, “a striga” sunt verbe pe care le-am folosit), dar încerc să indic din context modul în care a fost transmisă informaÅ£ia.

 4. puck on January 19th, 2008 11:32 am

  si este posibil sa vorbim de stiluri diferite, eu despre cel literar, tu despre cel jurnalistic:)

Leave a Reply