Noul val de la Marea Neagră

De mult aÅŸteptam o publicaÅ£ie americană să scrie un text despre filmul românesc. Nu pentru că l-ar înÅ£elege mai bine, ci pentru că ar aplica rigorile de execuÅ£ie pe care demersurile autohtone nu le au. Astăzi, în New York Times Magazine, A.O. Scott scrie despre “Noul val de la Marea Neagră“. De ce funcÅ£ionează atât de bine?

Eu mă voi limita la 3 puncte:

1. E un articol despre “cum trăim azi”. Filmul românesc e un trend cultural, iar trendurile culturale sunt subiecte generoase. Mai ales dacă le tratezi simplu, fără pretenÅ£ii. Acest gen de articole sunt aproape inexistente în România. GândiÅ£i-vă la valul de nostalgie pentru copilărie al generaÅ£iei 25-35. La copiii rămaÅŸi acasă. La obsesia cu dosarele securităţii. La noua echipă naÅ£ională. Toate spun ceva despre cum trăim azi. A da, povestea cu nostalgia am spus-o în Esquire-ul de decembrie printr-un profil al lui Igu. Urmează ÅŸi restul.

O ideea mare se ilustrează printr-o poveste mică. Scott spune povestea filmului românesc contemporan (idee mare) prin Puiu, Porumboiu şi Mungiu (personaje tangibile).

2. Scott e implicat în poveste. Iubeşte filmele despre care vorbeşte şi e pasionat de modul în care au fost făcute. Se simte că îi place subiectul şi asta ţine cititorul implicat. Mi-a plăcut foarte mult momentul în care el şi Puiu beau vin şi petrec o noapte discutând şi contrându-se. E viu.

Dacă nu ai o conexiune cu subiectul, îţi va fi greu să-l duci prea departe fără să se simtă că te chinui. Entuziasmul lui Scott pentru ce descoperă e contagios.

3. Context şi profunzime. Scott e în principal un critic de film dar e şi un reporter inteligent. Citiţi cu atenţie bucăţile în care pune filmul românesc contemporan în context istoric şi artistic. Şi citiţi bucata în argumentează că realismul filmului românesc e atât o alegere estetică cât şi una etică. Nu poţi scrie aşa ceva din burtă şi Scott vine cu o documentare solidă.

Mai sunt multe motive pentru care articolul e reuşit, dar vreau să vă aud şi pe voi.

PS: Eu am încercat să spun o poveste similară – doar că mi s-au dat 500 de cuvinte. Scott a avut ÅŸase pagini. Ce diferenţă imensă face profunzimea ÅŸi atmosfera unui feature lung.

Comments

One Response to “Noul val de la Marea Neagră”

  1. Gabi on January 21st, 2008 12:11 am

    E amuzant ca el a traversat oceanul pentru articolul sau, iar majoritatea jurnalistilor din tara scriu despre subiectul asta fara sa se ridice macar de la birou. Din nou, interactiunea e cheia. Nu primesti cadou scene perfecte cum este aceea din final, daca nu te intalnesti cu oamenii in mediul lor si nu incerci sa fii ceva mai mult decat ,,redactor la …”

    Mi-a placut si felul in care a analizat filmele romanesti, gasind niste puncte comune care trec dincolo de tema ampla si confuza a comunismului.

Leave a Reply