Copiii se pupă la soare

Continuăm seria eseurilor personale. Astăzi un text minunat despre acea vreme când ai 13 ani ÅŸi te întâlneÅŸti cu primul sărut. Miruna a făcut o chestie interesantă – folosind jurnalul ei din perioada aceea a reuÅŸit să se regăsească ca elevă ÅŸi să adopte un ton de copil, scriind cu acelaÅŸi entuziasm ÅŸi aceeaÅŸi naivitate cu care ÅŸi-a trăit vârsta.

E greu să nu îţi judeci trecutul în scris, dar Miruna a reuşit să se păstreze în lumea copilului de 13 ani şi să puncteze un adevăr simplu. Ce ni se întâmplă nouă e o amintire mult mai puternică decât schimbarea socială pe fundalul căreia are loc povestea noastră.

==================================
ÃŽN VREMURI TULBURI, COPIII SE PUPÄ‚ LA SOARE

De Miruna Cugler
==================================

El cânta la clarinet şi avea ochii verzi. Eu jucam fotbal şi încercam să par dură. Am trăit o idilă între revoluţie şi prima mineriadă.

La începutul lunii decembrie 1989, stăteam pe culoarul din faÅ£a clasei cu Anamaria Hamza, colega mea de bancă ÅŸi prietena cea mai bună. Eram beistele (adică fetele de la B) ÅŸi îi urmăream cu un ochi critic pe aiÅŸti, care aveau clasa lângă a noastră. Mă enervau pentru că ne băteau cu regularitate la fotbal. I-am pus piedică unuia dintre ei – un tip cu un nume idiot, ochi verzi, despre care se zvonea că îl rade taică-său în cap dacă lua note proaste. Foarte bine îi făcea!

Luna decembrie trecea încet ÅŸi chiuleam din ce în ce mai des cu Anamaria, ca să discutăm despre angoasa treptei la liceu, despre notele mici la matematică din cauza cărora profesoara ne zicea că „o să dăm zăpada de pe ÅŸcoală cu băieÅ£ii de la A” ÅŸi despre cât mai multe moduri de a eluda purtatul cravatei ÅŸi bentiÅ£ei. Uneori drumurile noastre se intersectau cu acelaÅŸi enervant Gabi Vătafu, care părea să ne caute compania, în special pentru a vorbi Anamaria (nu Hamza, ci Păun, cotată la bursa locală ca cea mai drăguţă fată de la noi din clasă). ÃŽntrucât iritarea mea vizavi de el ÅŸi de ea creÅŸtea de la o zi la alta, am fost forÅ£ată să-mi mărturisesc că ochii verzi ai inamicului de la A mă puseseră într-o postură jenantă. ÃŽmi doream mai mult ca oricând să jucăm fotbal, ca el să apere ÅŸi eu să dau gol. Dinamo nu se îndrăgosteÅŸte de Steaua, nu?

Pe 21 decembrie 1989 am împlinit 13 ani. Stăteam cu puÅ£inii copii care îşi înduplecaseră părinÅ£ii să-i aducă la petrecere prin nebunia din BucureÅŸti ÅŸi număram în tăcere tancurile ÅŸi camioanele cu soldaÅ£i care treceau spre Sala Palatului. Åženilele grele făceau ferestrele să vibreze. ÃŽn camera de alături părinÅ£ii mei îl făceau securist în faţă – s-a dovedit ulterior că pe bună dreptate – pe tatăl tocilarei clasei. Cochetam cu ideea de a mă duce noaptea în piaţă să văd ce se întâmplă ÅŸi mă gândeam, împotriva voinÅ£ei, în ce cartier locuia băiatul ăla iritant, de care oricum nu-mi păsa!

24 decembrie. Am fugit până în intersecţie ca să cumpăr Libertatea, deşi păcăneau mitraliere peste tot. Trebuia să fac asta. Sunt foarte agitată. Am plâns. Este extraordinar ce se întâmplă, dar eu mă simt neîmplinită. Nu reuşesc să-l uit.

În prima zi de şcoală a trimestrului doi, el nu a venit la şcoală. Deşi erau destul de mulţi absenţi, era singurul care mă făcea să construiesc, cu spaimă, scenarii despre terorişti, împuşcături şi o victimă inocentă cu ochi verzi. Îmi notam în jurnal că trebuie să învăţ şi să nu mă gândesc la el, ceea ce am şi reuşit să fac până în ziua în care a reapărut la şcoală. Aşa cum am reuşit şi să-mi ţin lacrimile până acasă când a venit glonţ să întrebe de Anamaria (Păun).

Aveam nevoie de o preocupare şi de feţe noi. Am decis că fetele de la inamicul tradiţional sunt la limită tolerabile şi le-am propus să pregătim un dans modern, pe Boys . Aveam eu o casetă cu Sabrina. Ele au primit propunerea cu entuziasm, la fel cum am primit şi eu rezultatul tragerii la sorţi care mă stabilea pe mine ca solistă. Proiectul dansului a avut succes, toată lumea vorbea despre asta. Gabi a început să vină din ce în ce în mai des la repetiţii. Singur.

De 1 martie, Anamaria Păun plângea în hohote, în timp ce eu încercam să-mi ascund satisfacţia de-a fi fost singura care primise mărţişor de la băiatul cu ochi verzi. Eram gata să pierd la fotbal din nou. Peste câteva zile, bunica mea din partea mamei s-a sinucis. Am făcut eforturi să-mi arăt durerea, dar erau doar două lucruri care mă interesau cu adevărat: Gabi Vătafu şi dansul.

20 martie. Mamă, cum a ieşit dansul! Ne-au bisat şi acum ne ştie toată şcoala. Sunt foarte fericită. Nu-mi vine să cred cât de bine merg toate în viaţa mea. Păcat că vine vacanţa, exact când mă simţeam cel mai bine la şcoală.

La sfârÅŸitul lunii mai, am primit o invitaÅ£ie la ziua unei fete de la A. Petrecerea urma să aibă loc în aceeaÅŸi zi cu meciul România-Rusia din grupele Cupei Mondiale ÅŸi eu aveam două probleme: cu ce mă îmbrac ÅŸi dacă îl lasă pe Gabi taică-său la petrecere. Doamne, ce zi! Părintele cu greu înduplecat al lui Gabi fusese cât pe-aici să mă priveze de un „blues” pe I just can’t stop loving you al lui Michael Jackson, de o plimbare lungă, de mâna mea într-a lui când a dat LăcătuÅŸ gol ÅŸi de o întâlnire a doua zi la Palatul Pionierilor.

Luna cireşelor era a mea. Se întâmplau lucruri minunate. Într-o zi, de pildă, l-am găsit pe Gabi în casă. Mă aşteptase la poartă şi mama îl invitase să intre. Îmi adusese o garoafă pe care a scrijelise LOVE pe partea verde dintre floare şi tulpină şi îi cântase mamei la clarinet. Nici măcar faptul că am rupt floarea când am luat-o şi că apoi m-a pufnit râsul gândindu-mă ce idioată sunt nu mi-a ştirbit fericirea. Ne plimbam prin parcul Operei şi ne suiam pe cupola ei atunci când voiam să ne ţinem de mână şi îl conduceam acasă cu metroul, pentru că îl aştepta tatăl lui la oră fixă. Dar nori negri se adunau la orizont. El nu era fericit doar cu atât. Voia să ne sărutăm.

Pe 13 iunie tata m-a sunat şi mi-a spus să nu ies din casă, pentru că erau probleme la Universitate. L-am sunat pe Gabi să ne vedem, dar nici el n-avea voie să iasă din casă. Cu prima ocazie cu care a ieşit, peste câteva zile, a reuşit să mă pupe pe gură. M-am speriat, l-am împins şi n-am mai vorbit cu el. Într-o săptămână se termina clasa a şaptea.

19 iunie. ViaÅ£a mea s-a schimbat cu totul. Nu ÅŸtiu cum am să mai pot trăi. Sunt sigură că am sărit peste cal. Azi a fost banchetul ÅŸi băieÅ£ii au venit să-m spună că Gabi dansează numai cu Carmen. Am vrut să plec acasă, dar el mă aÅŸtepta. I-am zis să mă lase în pace, că nu vreau să-l mai văd niciodată ÅŸi s-a Å£inut după mine că nu ÅŸi nu, că vrea să-mi explice ÅŸi, tot certându-ne, am ajuns acasă. L-am invitat să intre ca să nu ne certăm în stradă ÅŸi am descoperit că era plin în toată casa – mama era la ea, tata făcea meditaÅ£ii în sufragerie, sorumea la noi în cameră, bunica în bucătărie, aÅŸa că ne-am închis în baie. Åži el a zis că a dansat cu Carmen numai fiindcă l-a rugat ea, pentru că a încercat CosaÅŸu de la ei să o sărute ÅŸi ea nu ÅŸtia cum să scape ÅŸi eu i-am spus că nu îl cred, el a zis s-o sun ÅŸi s-o întreb ÅŸi atunci, ce m-am gândit eu?!, l-am întrebat: dar de fapt care e diferenÅ£a între pupat ÅŸi sărutat? Åži el a zis că de sărutat lumea se sărută doar în filme ÅŸi atunci eu i-am spus să mă sărute, că altfel înseamnă că o place pe Carmen. S-a înroÅŸit ÅŸi a zis că nu ÅŸtie cum, eu am zis „atunci am înÅ£eles, poÅ£i să pleci”, dar el a sărit de pe marginea căzii unde stătea. „Atunci, hai”. Am înÅ£epenit. Cum adică hai? Nu vorbeam serios! Am încercat să-i explic, dar se încăpăţâna ÅŸi spunea că, de fapt, eu nu-l iubesc pe el. Am încercat să trag de timp. Am zis că trebuie să mă spăl pe mâini, m-am spălat. Am zis că trebuie să beau apă, am băut. Am zis că nu pot cu lumina aprinsă, am stins-o ÅŸi am aprins-o imediat, pentru că era foarte ciudat cu lumina stinsă. Am încercat să fug din baie, dar s-a aÅŸezat în uşă ÅŸi m-a luat prin surprindere ÅŸi… Doamne! M-am sărutat cu un băiat. Mi-e atât de ruÅŸine. Åži ce e cel mai cumplit e că mi-a plăcut.

—————————

O discuţie cu Miruna:

* Cum ai ales subiectul şi ce-ai vrut să transmiţi?
L-am ales prin eliminare, pentru că la acel moment nu pricepusem exact ce e un eseu personal ÅŸi mai propusesem două alte subiecte, de fapt mult mai impersonale. Când m-am prins de chestia asta, mai rămăsese o singură opÅ£iune valida dintre cele trei propuse iniÅ£ial – o poveste despre primul meu sărut. Am vrut să transmit emoÅ£ia unei perioade inocente ÅŸi agitate, exact pe linia de demarcaÅ£ie dintre copilărie ÅŸi adolescenţă ÅŸi care s-a nimerit să se suprapună peste o perioada de schimbări ÅŸi frământări majore pentru Å£ară. Åži ca sunt o tipă băieÅ£oasă.

* Câte drafturi ai scris până la varianta finală? Care a fost cel mai greu?
Cred că ăsta e al treilea. Primul.

* Ce iÅ£i place/nu îţi place la cum a ieÅŸit? Sau, pusă altfel problema – ce Å£i-a reuÅŸit si ce nu?
ÃŽmi place că are o cadenÅ£a (sau aÅŸa îmi pare mie) proprie si ca e relativ inteligibil si pentru cineva complet neimplicat, nu doar pentru mine. Nu-mi place că am senzaÅ£ia că de fapt putea să fie de vreo 10 ori mai miÅŸto, dar am obosit eu să-l tot bibilesc, mai ales că la un moment dat eÅŸti tentat să alterezi realitatea ca să Å£i se lege o propoziÅ£ie mai coerent ÅŸi atunci e momentul în care trebuie să-l laÅŸi “sa plece”.

* Cât de diferită e versiunea publicată fata de primul draft? Ce s-a schimbat la idee, structura, text etc?
Extrem de diferită, mult mai concisă, mai expresivă, mai “rotundă” ÅŸi mai închegată. Structura s-a schimbat destul de mult, pentru ca iniÅ£ial îl scrisesem pe tot ca pe un jurnal, combinând amintiri cu notiÅ£e din jurnalul meu de atunci (chestie păstrată doar pe alocuri, ca să puncteze mai bine ideea textului în varianta finală).

* Cât de mult te-ai simţit expus prin el? Cât de mult consideri că ai lăsat sa se vadă?
Hm, cred ca inconştient sau nu, controlăm gradul de expunere. Nu am ascuns nimic, dar nici n-aş fi avut de ce s-o fac.

* Ce tehnici ai descoperit muncind la acest text?
Mai curând as spune ca am încercat să aplic unele tehnici discutate la cursul de jurnalism narativ, mai ales pe cea care m-a impresionat cel mai mult ÅŸi pe care am reÅ£inut-o imediat: show, don’t tell. ÃŽn rest, deÅŸi mi-ar plăcea să fie mai multă “tehnica” în spatele eseului meu, am încercat doar să fiu cursivă, sa nu mă repet ÅŸi să “entertain” cititorul.

Comments

8 Responses to “Copiii se pupă la soare”

 1. Magda on January 31st, 2008 4:33 pm

  bravo Miruna! delicios!

  de oameni ca voi cred ca are nevoie presa romana ca sa iasa la lumina. keep walking si multa multa bafta proaspetilor absolventi

 2. Christina on January 31st, 2008 4:44 pm

  Foarte frumos eseul; l-am citit cu sufletul la gura. Suna exact ca la 13 ani, acei 13 ani pe care i-am trait si eu cu aceleasi dileme si “suferinte din dragoste”, caracteristice varstei. Imi place si cum se imbina eseul cu jurnalul, imi place si fundalul politic si competitia, vesnica competitie intre cei de la A si cei de la B… bravo, Miruna!

  Si bravo pentru acest blog; aveam nevoie de el :)

 3. Ionut on January 31st, 2008 6:36 pm

  Pe 19 iunie 1990, Adunarea Deputatilor hotara versiunea oficiala a juramantului prezidential:”Jur credinta poporului roman, idealurilor sale de libertate si prosperitate. Jur sa respect legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, suveranitatea si integritatea teritoriala a patriei”. Tot pe 19 iunie ’90, se anunta infiintarea sucursalei pe Romania a Bancii Franco-Romane. In aceeasi zi, Miruna se saruta cu Gabi Vatafu. Dar pe Miruna si pe Gabi nu-i gasesti daca dai search pe Google cu “19 iunie 1990”. Bun de tot textul!

 4. Gabi on February 1st, 2008 12:33 am

  Cred ca toti ne-am dorit sa ti-l citim de cand am aflat despre ce va fi. Nu mi-l pot imagina ,,de 10 ori mai misto”, pentru ca, in varianta asta, e incredibil de frumos si de natural. Saraca bunica :)

 5. Ziua cartitei « Cartea Smillei on February 2nd, 2008 4:25 pm

  […] citind eseul Mirunei despre primul sarut, mi-a venit ideea sa scormonesc prin caietele mele de “memorii” si sa adun cateva […]

 6. ÃŽn vremuri tulburi, copiii se pupă la soare « bucurenci.ro on February 18th, 2008 11:33 pm

  […] continuarea aici via omuleti – good […]

 7. ama on February 19th, 2008 3:43 pm

  mai bogdane, esti un beduin gugiuman velit, cu fundu de postav rosu si cu imineii tociti…….asa mai scriam unuia dintre “fratii printre-usi” (Petreusi) cu Miruna in alte recreatii, cind visam cu ochii deschisi la admiterea la liceu care parea din cauza profei de mate, intr-adevar, atit de ireala. si cind terminam sa ridem pina cadeam sub banca de ce ne trecea prin cap despre “fratii” de la A, si eram date afara din clasa pentru ca nu eram atente la orice ora se intimpla sa ne gaseasca risul,ieseam in curtea scolii si ne intristam putin la gindul ca daca profa de mate are dreptate si o sa picam la liceu vom fi nevoite, si nu mai era loc de discutie aici, sa ne spalam rusinea sinucigindu-ne prin aruncare cu emfaza de pe bloc . legat de sinucidere o invidiam pe Miruna, fiindca daca muream parintii mei ramineau singuri, pe cind ea avea o sora….o consolare pentru familie, dar asta e, apoi ne intorceam in clasa spasite,promiteam ca numai ridem si odata ajunse in banca incepeam cu Plopu….o poezie idioata, si da-i si ride. si acum si mereu o sa imi vina sa rid aducindu-mi aminte, si prin orice as trece in viata, readucerea in memorie a acestor clipe imi va descretii intotdeauna fruntea.Miru , merci

 8. vlad on June 7th, 2008 4:20 pm

  ce idee buna, citind textul imi trec prin cap foarte multe episoade ce cand eram drac

Leave a Reply