Lectura de weekend (18.04.2008)

Am fost puțin leneș cu aceste lecturi de weekend. De fapt, trăiesc de ceva vreme cu o situație foarte bine punctată de un personaj pe care l-am intervievat recent: am ajuns să scriu mai mult decât să citesc. E de discutat pe tema asta. Până atunci:

* Am descoperit acum o lună un articol fantastic scris de Michael Paterniti în 2000 pentru Esquire: “The Long Fall of One Eleven Heavy”. Articolul e despre prăbușirea zborului Swiss Air 111. Scriitura e cutremurătoare. Paterniti scrie acum pentru GQ.

* Le povesteam ieri cursanților mei despre cum trebuie să găsească lucrul concret care să ilustreze o idee mare. Nu poți scrie “despre graffiti” sau “despre încălzirea globală”. Poți scrie în schimb despre un graffer și bucata lui preferată, sau despre cum au ajuns francezii să planteze vii în Anglia pentru că e prea cald la ei. Ca exemplu  de ilustrat o idee mare printr-o chestie tangibilă le-am dat o serie din The Oregonian care explică globalizarea și criza economică de la sfârșitul aniilor ’90 urmărind un cartof prin lume – din America în Asia. Se numește “The French Fry Connection” și a câștigat un Pulitzer.

* Școala unde am făcut masterul împlinește anul ăsta 100 de ani. Cu ocazia asta s-au gândit să-și scrie o istorie și l-au rugat pe unul dintre experții lor în jurnalism de investigație să o facă. Concluziile lui despre toate conflictele de interese cu care s-a zbătut sunt folositoare oricui trebuie să scrie “despre ai săi”.

Comments

One Response to “Lectura de weekend (18.04.2008)”

  1. Recomandare: Michael Paterniti : A Scrie on July 1st, 2008 12:49 pm

    […] primul de altfel – era “The Long Fall of One-Eleven Heavy” (pe care l-am mai recomandat odată). Articolul, despre prăbuÅŸirea unui zbor Swiss Air a fost publicat în Esquire în 2000 ÅŸi a […]

Leave a Reply