Lectura de weekend (18.04.2008)

Am fost puţin leneş cu aceste lecturi de weekend. De fapt, trăiesc de ceva vreme cu o situaţie foarte bine punctată de un personaj pe care l-am intervievat recent: am ajuns să scriu mai mult decât să citesc. E de discutat pe tema asta. Până atunci:

* Am descoperit acum o lună un articol fantastic scris de Michael Paterniti în 2000 pentru Esquire: “The Long Fall of One Eleven Heavy”. Articolul e despre prăbuÅŸirea zborului Swiss Air 111. Scriitura e cutremurătoare. Paterniti scrie acum pentru GQ.

* Le povesteam ieri cursanÅ£ilor mei despre cum trebuie să găsească lucrul concret care să ilustreze o idee mare. Nu poÅ£i scrie “despre graffiti” sau “despre încălzirea globală”. PoÅ£i scrie în schimb despre un graffer ÅŸi bucata lui preferată, sau despre cum au ajuns francezii să planteze vii în Anglia pentru că e prea cald la ei. Ca exemplu  de ilustrat o idee mare printr-o chestie tangibilă le-am dat o serie din The Oregonian care explică globalizarea ÅŸi criza economică de la sfârÅŸitul aniilor ’90 urmărind un cartof prin lume – din America în Asia. Se numeÅŸte “The French Fry Connection” ÅŸi a câştigat un Pulitzer.

* Åžcoala unde am făcut masterul împlineÅŸte anul ăsta 100 de ani. Cu ocazia asta s-au gândit să-ÅŸi scrie o istorie ÅŸi l-au rugat pe unul dintre experÅ£ii lor în jurnalism de investigaÅ£ie să o facă. Concluziile lui despre toate conflictele de interese cu care s-a zbătut sunt folositoare oricui trebuie să scrie “despre ai săi”.

Comments

One Response to “Lectura de weekend (18.04.2008)”

  1. Recomandare: Michael Paterniti : A Scrie on July 1st, 2008 12:49 pm

    […] primul de altfel – era “The Long Fall of One-Eleven Heavy” (pe care l-am mai recomandat odată). Articolul, despre prăbuÅŸirea unui zbor Swiss Air a fost publicat în Esquire în 2000 ÅŸi a […]

Leave a Reply