Ce am învăţat (deocamdată)

Acum două săptămâni, la jumătatea cursului de jurnalism narativ, i-am rugat pe cursanţii mei să scrie câteva dintre lucurile pe care le-au învăţat până în acel moment. Selecţia de mai jos e un sumar punctual al lucrurilor pe care un reporter care vrea să scrie poveşti convingătoare trebuie să le conştientizeze.

În curând veţi citi şi câteva dintre eseurile lor personale.

* Se vede că toată lumea se confruntă cam cu aceleaşi probleme şi că putem învăţa din obstacolele altora.

* O idee se transformă treptat în timp ce scrii un text. Scrii, rescrii şi vezi cum textul se modelează.

* Partea de research e baza articolului. Mă aşteptam ca ea să pălească în faţa lucrului pe text. Acum mi se pare firesc: cu cât e mai amănunţită partea de research, cu atât ai mai mult material de lucru.

* Am învăţat că structura unui articol bun nu vine de la sine, din simplul fapt că ţie ţi se pare că textul curge. Pentru cel care citeşte, ce ai scris poate fi foarte complicat.

* Nu te da de ceasul morţii dacă textul nu iese din prima. O să iasă dintr-a treia. A scrie e a rescrie şi a regândi permanent informaţia.

* Am învăţat că există poveşti în absolut toate lucrurile şi evenimentele de lânga noi. Am învăţat că e uşor să le vedem şi mai greu să le spunem. Că e minunat să nu surprinzi doar un unghi de abordare, aşa cum o faci cu o ştire, ci o întreagă poveste. Iar cel mai tare lucru din toată povestea asta e că rămâi tot jurnalist.

* Nu trebuie să îmi fie frică să scriu.

* Am învăţat că există o salvare. Am învăţat că pot să plec mâine de unde lucrez şi să fiu fericit. Şi că pot învăţa să fac lucruri mult mai frumoase, care mă fac să mă simt viu.

Comments

2 Responses to “Ce am învăţat (deocamdată)”

  1. raul on June 5th, 2008 8:13 pm

    subscriu la ultimul punct :)

  2. runbaby on June 5th, 2008 10:13 pm

    eh, parca am mai auzit pe undeva vorbele astea, poate spuse/scrise putin altfel :)

Leave a Reply