Amintiri din noaptea armei

O scurtă vacanţă a întrerupt temporar munca la acest blog, dar a sosit timpul sa-l pun din nou pe roate. Şi pentru ca una din ocupaţiile mele din această vacanţă a fost cititul, vreau să vă recomand o poveste spusă de David Carr, un reporter pe cultură şi media de la New York Times.

Carr a publicat recent o carte intitulată The Night of the Gun, în care povesteÅŸte despre perioada în care era dependent de droguri ÅŸi a fost cât pe ce să-ÅŸi piardă cele două fete – născute în timpul unei relaÅ£ii cu o iubită care era dealer.

NY Times Magazine a publicat un fragment din această carte ÅŸi ce m-a uimit nu e atât povestea autorului, ci modul în care Carr s-a hotărât să o spună. S-a întors în viaÅ£a lui de acum 20 de ani ÅŸi a stat de vorbă cu toÅ£i cei care îl ÅŸtiau – de la prieteni ÅŸi familie la dealeri la avocaÅ£i. A făcut-o pentru că nu avea încredere în propriile amintiri ÅŸi, mai ales, pentru că nu avea încredere în imaginea pe care o avea despre sine (bărbatul care a învins dependenÅ£a, ÅŸi a devenit un tată exemplar ÅŸi apoi un reporter pentru New York Times).

Carr e clinic în modul în care se descompune şi ne arată ce s-a întâmplat cu el. Poate şi mai interesant e modul în care analizează acest demers şi se întreabă: povestea mea e povestea unei victorii sau e povestea unui bărbat pierdut?

If I said I was a fat thug who beat up women and sold bad coke, would you like my story? What if instead I wrote that I was a recovered addict who obtained sole custody of my twin girls, got us off welfare and raised them by myself, even though I had a little touch of cancer? Now we’re talking. Both are equally true, but as a member of a self-interpreting species, one that fights to keep disharmony at a remove, I’m inclined to mention my tenderhearted attentions as a single parent before I get around to the fact that I hit their mother when we were together. We tell ourselves that we lie to protect others, but the self usually comes out looking damn good in the process.

Comments

Leave a Reply