Dragoş Bucur vrea să fie (Esquire, Dec. 2007)

Dragoş Bucur, decembrie 2007. Fotografii: Cosmin Bumbuţ.

De ceva timp puteţi găsi articole din numerele mai vechi ale Esquire pe portalul cultural Liternet.ro. De astazi puteţi citi şi cover story-ul numărului de decembrie, un profil pe care i l-am făcut actorului Dragoş Bucur.

La acea vreme, Bucur tocmai terminase de filmat Boogie. DiscuÅ£ia noastră s-a centrat pe dorinÅ£a lui de-a nu îşi exagera imaginea ÅŸi personalitatea; pe o dorinţă încăpăţânată de-a fi “normal”, chiar banal. Mai jos, un fragment (restul aici):

ÃŽn dinamica interacÅ£iunii dintre un reporter ÅŸi o persoană publică există mereu un fel de teatru. Reporterul ÅŸtie că stă faţă în faţă cu un om dornic – sau cel puÅ£in obiÅŸnuit – să controleze mesajul. Cel intervievat ÅŸtie la rândul lui că trebuie să se deschidă îndeajuns încât să creeze un minimum de intimitate care să Å£ină cititorul conectat. Oamenii politici fac asta adoptând un limbaj colocvial ÅŸi sugerând prin dezinvoltura asumată că rolul de purtător de sarcini de conducere nu e decât un rol obositor, iar ei sunt, de fapt, cetăţeni de rând.

ArtiÅŸtii sunt altfel. Deseori, sunt puÅŸi în postura de-a fi mediatizaÅ£i nu pentru vreo realizare  nume, ci pentru că au o imagine care inspiră, provoacă ÅŸi – hai să fim sinceri – vinde. Aici nu  ai există gravitatea discuÅ£iei cu un politician, iar subiectul – un film, un album – e efemer. Åži  tunci, omul joacă. O starletă va spune că preferă să nu poarte chiloÅ£i, un muzician va spune că a  ras pe nas cenuÅŸa tatălui împreună cu o linie de coca, iar un actor va spune înlăcrimat că  ltimul rol i-a schimbat percepÅ£ia asupra vieÅ£ii (deÅŸi ÅŸi ultimele cinci făcuseră acelaÅŸi lucru).

Cu acest bagaj în spate, n-ai cum să nu fii puÅ£in sceptic când Bucur deschide conversaÅ£ia spunând că nu vrea altceva decât să fie Bucur. Ascultându-l însă, realizezi că nu joacă. A făcut trei ani de teatru până a dat primul autograf. Apoi a mai făcut doi ani de televiziune înainte ca lumea să-l oprească pe stradă ÅŸi să-i spună: “Tu eÅŸti ăla de la Zdob ÅŸi Zdub”. Åži apoi, a mai tras trei filme înainte să fie invitat la o emisiune. Nu l-a interesat să-ÅŸi menÅ£ină imaginea la o anumită cotă. A făcut ce face ÅŸi azi. A fost DragoÅŸ Bucur.

Comments

Leave a Reply