Cum se naÅŸte un text (Zilele 3-4)

There is only one recipe – to care a great deal for the cookery (Henry James).

L-am auzit pe Liiceanu vorbind odată despre cum se motivează ““ fie că vine vorba de scris sau de condus o editură. Trebuie să crezi că ce faci e cel mai important lucru din lume, spunea el. Axis mundi. Am zâmbit pentru că așa mă păcălesc și eu. Jurnalismul ““ chiar și cel mai bun ““ e efemer. Dar, cum le zic și cursanților mei, ca să scrii cea mai bună poveste jurnalistică pe care o poți scrie, trebuie să te convingi că faci cel mai important lucru din lume.

Experimentul de-a scrie și de-a scrie în timp ce scriu nu m-a surprins prea mult. Am făcut un obicei din a-mi observa stilul de muncă ca să-i pot aduce îmbunătățiri. Ce m-a amuzat ““ poate chiar rușinat puțin ““ e cât răsfăț și autoamăgire ascunde acest proces.

Nu pun la socoteală izolarea și faptul că m-am închis în casă de sâmbătă și am ieșit maximum două ore pe zi. Ieri am ajuns până la Starbucks. Azi cred că nu voi apuca să ies deloc. Dar aș minți cu nerușinare dacă aș spune că scriu furibund.

Treaba stă mai degrabă așa: am cam trei ore productive dimineața ““ să zicem de la 7:30 la 10:30 -, când chiar scriu. (În tot acest timp trag de-o cană de cafea și probabil un bol de fulgi cu lapte sau iaurt).

Apoi, odată ce prietena mea pleacă la muncă, mă apuc de e-mailuri și telefoane legate de subiect. Mai cer o lămurire, mai verific o informație, mai confirm sau infirm o bănuială. Apoi, mai joc un golf pe Wii. Recordul meu e de -5 la un curs de nouă găuri și continui să cred că se poate mai bine. Golf-ul ăsta (mai jos imagea avatarului meu încercând o lovitură de efect) e metoda cu care pierd vremea câte 20-30-50 de minute pe zi de când a făcut fratele meu greșeala să-mi paseze consola.

Apoi, dacă am vreo revelație, mai scriu o bucată. Azi de exemplu, m-am reașezat la birou și scris finalul materialului. Nu era următorul pe listă, dar nu aveam răbdarea și starea necesară să scriu o întreagă secțiune legată ca să ajung la el. Știam de la început în ce direcție mă duc și cu trei sferturi din text gata, am vrut să văd cum sună.

Când scriu finaluri de text încep deseori să fac ca o găină care se laudă cu super-oul produs. Dau copy-paste pe mess, mă proclam fericit, mai fug până la frigider și, eventual, îmi promit încă niște golf.
Perioada între două și cinci e foarte lentă. Rareori fac ceva care să conteze cu adevărat (de obicei mai răspund la o rundă de e-mailuri sau spăl vasele). Astăzi, ca să mai treacă timpul, mi-am făcut macaroane cu brânză ““ o îmbunătățire față de regimul de sandwich-uri cu șuncă și iaurturi cu fructe din zilele precedente.

Spre sașe seara încep din nou să funcționez. Nu scriu, dar mă gândesc la pașii următori și îmi răsfoiesc notițele. Eventual, cum am făcut aseară, mai citesc unu-două articole care să mă inspire. Pericolul cu cititul de articole extraordinare e un blocaj ““ am prieteni care nu citesc atunci când scriu de frică că nu vor putea performa la noul standard.

Dacă e o seară reușită (ca duminică și ieri), mai scriu câteva paragrafe care să mă ajute să mă urnesc în dimineața următoare.

Scris, mâncat, golf electronic, procese de conștiință, o barbă de trei zile și un exces de autosugestie. Interesantă colecție. Îmi spun că e important procesul pentru că e important ca cititorul să aibă un text clar și muncit. Sau poate e important ca autorul să simtă că articolul ““ pe care puțină lume și-l va aminti la câteva săptămâni după apariție ““ n-a fost un efort inutil. A fost, cel puțin pentru câteva zile, cel mai important lucru din lume.

Comments

4 Responses to “Cum se naÅŸte un text (Zilele 3-4)”

  1. Jo Ilie on September 9th, 2008 3:09 pm

    Nu-i inteleg pe cei care cand incep sa scrie nu mai citesc. In general. ;) Sa citesti carti sau articole frumoase e mereu o inspiratie, nu o inhibare. Imi reamintesc mereu ca sunt asa pentru ca s-a muncit la ele si au fost scrise si rescrise pana s-au invinetit. Asta imi da speranta ca si ce scriu eu poate fi mai bun.

  2. Vlad a lu' Mix. on September 10th, 2008 12:08 pm

    Cristi: barba de trei zile, excesul de autosugestie si scrisul sunt ingredientele unei vieti de lux. Pe langa fabricile de produs stiri si texte, programul tau e superb. Vreau sa fiu rentier. Tu nu? Jo, eu citesc cand scriu dar nu pe aia care au scris despre acelasi lucru si in acelasi stil. Recunosc ca sunt invidios pe aia care scriu mai bine decat mine despre acelasi subiect. Nu am atins inca sfintenia, iar invidia nu-mi face bine cand scriu. La dracu, mie nu-mi da speranta, ci ma panicheaza… :-) atunci mai iau o ciocolata.

  3. Jo Ilie on September 10th, 2008 3:27 pm

    subscriu oricand la solutia cu ciocolata. :))

  4. Cum se naÅŸte un text (Bonus) : A Scrie on September 15th, 2008 6:19 am

    […] Golf. V-am povestit că de vreo două luni tind să-mi întrerupt ziua de lucru cu niÅŸte golf pe Wii. Asta era […]

Leave a Reply