Ce am învăţat (de la curs în vara lui 2008)

Ieri am ținut ultima sedință din sesiunea de vară a cursului de jurnalism narativ de la CJI. E momentul în care fiecare cursant împărtășește cu restul ce a învățat și care e prioritatea lui/ei de acum încolo. Pentru mine e momentul în care evaluez dacă premisele cu care am pornit cursul au fost acceptate. Le-am spus în prima zi că pentru mine scriitura ține mai puțin de talent cât de răbdare și meșteșug.

A scrie, i-am provocat, e:
– un proces;
– a citi;
– a gândi;
– a rescrie;
– a renunța la ideea că muzele te vor inspira;
– a greși.

Iată ce au avut de spus cei care au trecut prin cursul de vară:

* Am descoperit și m-am lăsat convinsă că scriitura nu e un moment de inspirație, e, într-adevăr, un meșteșug. Ä‚sta e cel mai important lucru dobândit. Că nu muza face jocurile să meargă, ci strategia de a construi povestea. Acum știu că scriitura nu e a “oamenilor aleși”œ cum credeam până acum, ci a oricui are de investit un strop de pasiune.

* Consider că am dobândit rigurozitate. Am înțeles că nu se rezumă totul la fler, talent, noroc, inspirație etc. și că succesul stă de fapt în munca enormă pe care trebuie să o depui în documentare, planificare și scriere. Am dobândit mai multă atenție la detalii, am învățat să ascult mai bine, să recitesc un text cu voce tare până când sună cât mai cursiv, cât mai muzical. Pe scurt cel mai important lucru pe care l-am învățat este faptul că întotdeauna se poate “și mai bine” și că trebuie să îți impui niște standarde realiste dar suficient de ridicate încât să te provoace să îți depășești limitele și să muncești cu adevărat la un text.

* Povestea e o construcție pentru care ridici fiecare cărămidă și mesteci mortar, cauți cea mai bună combinație doar-doar s-or lipi ca un întreg. E o casă în care încerci să atragi câți mai mulți curioși, îi plimbi, le arăți confortul, le arăți zonele de joacă, le arăți cotloanele, presori pe alocuri mici pocnitori-surprize pentru ei și apoi îi conduci spre ieșire sperând că au sufletul la gură.

* Am învățat că a scrie un text bun înseamnă a re-scrie ceea ce ai scris, având în minte cititorul, ceea ce își dorește el și modul în care percepe textul. A urmat apoi lecția despre documentare, despre ceea ce înseamnă interviul și despre importanța obținerii cât mai multor informații despre persoana pe care o ai în față, pentru a putea reda apoi o imagine reală.

* Am învățat despre cât de greu este să faci oamenii să vorbească despre lucruri cu adevărat importante. Am învățat că orice etapă de scriere parcursă în fugă se reflectă în text. E nevoie de timp, de răbdare, de concentrare, de perseverență pentru a crea un text valoros.

* Mi-a plăcut faza cu feedback de la colegi: m-a distrat și mi-am îndeplinit dorința să citesc și textele celorlalți.

* Poate să sune melodramatic sau numai bun de un scenariu de film categorie B dar cel mai valoros lucru pe care l-am primit de la curs este încrederea. De acolo vine determinarea necesară abordării unui asemenea stil de jurnalism. Tot un lucru important este faptul că am conștientizat cât de mult este de muncă și cât de important este să fie totul cât mai bine planificat. Nu mă așteptam în nici un caz la story-board-uri, fișe, zeci de ore de înregistrări, poze, filme, etc. Privit din exterior totul părea foarte simplu. Acum pare îngrozitor și în același timp minunat de complicat.

*Am aflat cum funcționez eu atunci când scriu. Care îmi sunt punctele slabe și unde stau lucrurile mai bine. Până înainte de curs, puteam să intuiesc, dar acum lucrurile sunt clare. A fost bine și să văd câte dintre probleme sunt numai ale mele și câte sunt cele cu care ne confruntăm cu toții.

* Am să insist exact pe aceea parte pe care o ignoram înainte să fiu la curs – documentarea și organizarea. Am înțeles cât de esențiale sunt încât am să uit pentru moment de faptul că în trecut aș fi preferat să-mi cizelez cuvintele decât ceea ce se află în spatele lor.

* Am învățat că poveștile nu doar se spun, ci trebuie să spună ceva.

Găsiți aici mai multe “lecții” de la cursurile anterioare.

Comments

One Response to “Ce am învăţat (de la curs în vara lui 2008)”

  1. zapacita on September 24th, 2008 6:15 pm

    :) parca nu-mi vine sa cred ca maine nu ne vedem la centru…

Leave a Reply