Ce am învăţat (de la curs în vara lui 2008)

Ieri am ţinut ultima sedinţă din sesiunea de vară a cursului de jurnalism narativ de la CJI. E momentul în care fiecare cursant împărtăşeşte cu restul ce a învăţat şi care e prioritatea lui/ei de acum încolo. Pentru mine e momentul în care evaluez dacă premisele cu care am pornit cursul au fost acceptate. Le-am spus în prima zi că pentru mine scriitura ţine mai puţin de talent cât de răbdare şi meşteşug.

A scrie, i-am provocat, e:
– un proces;
– a citi;
Рa g̢ndi;
– a rescrie;
– a renunÅ£a la ideea că muzele te vor inspira;
– a greÅŸi.

Iată ce au avut de spus cei care au trecut prin cursul de vară:

* Am descoperit şi m-am lăsat convinsă că scriitura nu e un moment de inspiraţie, e, într-adevăr, un meşteşug. Ăsta e cel mai important lucru dobândit. Că nu muza face jocurile să meargă, ci strategia de a construi povestea. Acum ştiu că scriitura nu e a „oamenilor aleşi“ cum credeam până acum, ci a oricui are de investit un strop de pasiune.

* Consider că am dobândit rigurozitate. Am înÅ£eles că nu se rezumă totul la fler, talent, noroc, inspiraÅ£ie etc. ÅŸi că succesul stă de fapt în munca enormă pe care trebuie să o depui în documentare, planificare ÅŸi scriere. Am dobândit mai multă atenÅ£ie la detalii, am învăţat să ascult mai bine, să recitesc un text cu voce tare până când sună cât mai cursiv, cât mai muzical. Pe scurt cel mai important lucru pe care l-am învăţat este faptul că întotdeauna se poate “ÅŸi mai bine” ÅŸi că trebuie să îţi impui niÅŸte standarde realiste dar suficient de ridicate încât să te provoace să îţi depăşeÅŸti limitele ÅŸi să munceÅŸti cu adevărat la un text.

* Povestea e o construcţie pentru care ridici fiecare cărămidă şi mesteci mortar, cauţi cea mai bună combinaţie doar-doar s-or lipi ca un întreg. E o casă în care încerci să atragi câţi mai mulţi curioşi, îi plimbi, le arăţi confortul, le arăţi zonele de joacă, le arăţi cotloanele, presori pe alocuri mici pocnitori-surprize pentru ei şi apoi îi conduci spre ieşire sperând că au sufletul la gură.

* Am învăţat că a scrie un text bun înseamnă a re-scrie ceea ce ai scris, având în minte cititorul, ceea ce îşi doreşte el şi modul în care percepe textul. A urmat apoi lecţia despre documentare, despre ceea ce înseamnă interviul şi despre importanţa obţinerii cât mai multor informaţii despre persoana pe care o ai în faţă, pentru a putea reda apoi o imagine reală.

* Am învăţat despre cât de greu este să faci oamenii să vorbească despre lucruri cu adevărat importante. Am învăţat că orice etapă de scriere parcursă în fugă se reflectă în text. E nevoie de timp, de răbdare, de concentrare, de perseverenţă pentru a crea un text valoros.

* Mi-a plăcut faza cu feedback de la colegi: m-a distrat şi mi-am îndeplinit dorinţa să citesc şi textele celorlalţi.

* Poate să sune melodramatic sau numai bun de un scenariu de film categorie B dar cel mai valoros lucru pe care l-am primit de la curs este încrederea. De acolo vine determinarea necesară abordării unui asemenea stil de jurnalism. Tot un lucru important este faptul că am conştientizat cât de mult este de muncă şi cât de important este să fie totul cât mai bine planificat. Nu mă aşteptam în nici un caz la story-board-uri, fişe, zeci de ore de înregistrări, poze, filme, etc. Privit din exterior totul părea foarte simplu. Acum pare îngrozitor şi în acelaşi timp minunat de complicat.

*Am aflat cum funcţionez eu atunci când scriu. Care îmi sunt punctele slabe şi unde stau lucrurile mai bine. Până înainte de curs, puteam să intuiesc, dar acum lucrurile sunt clare. A fost bine şi să văd câte dintre probleme sunt numai ale mele şi câte sunt cele cu care ne confruntăm cu toţii.

* Am să insist exact pe aceea parte pe care o ignoram înainte să fiu la curs – documentarea ÅŸi organizarea. Am înÅ£eles cât de esenÅ£iale sunt încât am să uit pentru moment de faptul că în trecut aÅŸ fi preferat să-mi cizelez cuvintele decât ceea ce se află în spatele lor.

* Am învăţat că poveştile nu doar se spun, ci trebuie să spună ceva.

GăsiÅ£i aici mai multe “lecÅ£ii” de la cursurile anterioare.

Comments

One Response to “Ce am învăţat (de la curs în vara lui 2008)”

  1. zapacita on September 24th, 2008 6:15 pm

    :) parca nu-mi vine sa cred ca maine nu ne vedem la centru…

Leave a Reply