Amanda Palmer sau cum creezi contrast

Photo: Pixie Vision ÃŽn ultimele două săptămâni am ascultat de nenumărate ori albumul solo al Amandei Palmer, jumătatea feminină a trupei The Dresden Dolls. Mi-a plăcut întotdeauna de Amanda, pentru că vede muzica ca pe-o experienţă transformatoare – atât pentru cei care o ascultă, cât ÅŸi pentru ea. Piesele ÅŸi modul în care îşi face show-ul (pe Dresden Dolls i-am văzut odată într-o combinaÅ£ie de concert/teatru/confesional) sunt similare unor eseuri personale. Clare, intime, directe ÅŸi create cu scopul de-a împărtăşi o experienţă umană cu care publicul să empatizeze.

Amanda mai face ceva – ÅŸi ăsta e un procedeu mai greu de aplicat în scris. Spune o poveste tristă folosind o melodie veselă. E echivalentul scriiturii despre un moment dramatic, doar că cititorul parcurge textul cu un zâmbet pe buze. Åži nu pentru că te chinui să iei povestea peste picior (băşcălia n-are ce căuta în jurnalismul narativ), ci pentru că ritmul ÅŸi cuvintele creează o stare de bine, care contrastează cu miezul poveÅŸtii. This American Life face asta într-un mod senzaÅ£ional în fiecare poveste pe care o spun.

(La fel şi povestea asta, pe care am citit-o la fiecare sesiune a cursului. E un text scris de un bărbat orb despre soţia lui. Chiar dacă unele paragrafe sunt sfâşietoare, textul e departe de-a fi patetic. E chiar comic pe alocuri. Şi senzaţia de la final e de speranţă, nu de înfrângere.)

Nu sunt expert în aranjamente muzicale, doar uÅŸor de entuziasmat. Nu aud ce se întâmplă într-o piesă, dar reacÅ£ionez la ce transmite – fie prin cuvinte, fie prin melodie. Asta ar trebuie să facă un text bun despre lumea în care trăim. Să stârnească senzaÅ£ii atât prin ce spune, cât ÅŸi prin cum o spune. Iar dacă un subiect dramatic transmite speranţă, sau unul vesel te pune pe gânduri, înseamnă că ai atins o hoardă de coarde sensibile.

Dar să mă întorc la Amanda Palmer ca să vă dau un exemplu. “Oasis”, piesa numărul 10 de pe albumul “Who Killed Amanda Palmer” este despre un viol ÅŸi un avort (ÅŸi exces ÅŸi prietenie ÅŸi liceu ÅŸi formaÅ£iile Oasis ÅŸi Blur – toate astea în mai puÅ£in de trei minute). Dar povestea e orchestrată de parcă ar fi interpretată de corul ÅŸcolii la serbarea de final de an. ÃŽncepe cu pian ÅŸi percuÅ£ie ÅŸi creează un ritm obsedant, forţându-te să dai din cap. Lor ÅŸi se adaugă niÅŸte maracas ÅŸi, pe la secunda 40, un cor care alternează “aaa”-urile cu “uuuu”-urile ÅŸi cu bătăi din palme. Când personajul ajunge la spital pentru avort, îţi vine să fredonezi ÅŸi să aplauzi ÅŸi tu.

Ascultaţi un fragment de melodie şi apoi citiţi versurile. (Şi ascultaţi Amanda Palmer).

Amanda Palmer – Oasis

when i got to the party they gave me a forty
and i must have been thirsty
‘cause i drank it so quickly
when i got to the bedroom
there was somebody waiting
and it isn’t my fault that the barbarian raped me

when i went to get tested i brought along my best friend
melissa mahoney (who had once been molested)
and she knew how to get there
she knew all the nurses; they were all very friendly
but the test came out positive

i’ve had better days but i don’t care
‘cause i just sent a letter in the mail

when i got my abortion i brought along my boyfriend
we got there an hour before the appointment
and outside the building were all these annoying
fundamentalist christians; we tried to ignore them

i’ve had better days but i don’t care
oasis got my letter in the mail

when vacation was over
the word was all over that i was a crackwhore
melissa had told them
and so now we’re not talking except we have tickets
to see blur in october and i think we’re still going

i’ve seen better days but i don’t care
oh, i just got a letter in the mail
oasis sent a photograph it’s autographed and everything
melissa’s gonna wet herself i swear

Notă: Şi alţii au vorbit despre această piesă.

Comments

2 Responses to “Amanda Palmer sau cum creezi contrast”

  1. ana on October 9th, 2008 4:21 pm

    dar tu ai scris cel mai dragut. cand eram in liceu, am avut un major crash pentru oasis si blur. situatie conflictuala acerba, avand in vedere ca erau rivali.

    ce bine ca ai mai mult timp pentru postat delicatese:) iar amanda rules

  2. Oasis (clipul) : A Scrie on October 30th, 2008 10:59 am

    […] Scriam acum trei săptămâni despre contrastul dintre ritm (ambalaj) ÅŸi conÅ£inut ÅŸi vorbeam despre o melodie de la Amanda Palmer. “Oasis” are acum ÅŸi un videoclip, care face acelaÅŸi lucru: […]

Leave a Reply