Scrisul sau viaţa!

Acest text este scris la repezeală (ÅŸi este primul draft) – într-o aplicaÅ£ie online care se numeÅŸte “Write or Die”. WoD te lasă să-Å£i alegi o unitate de timp în care să scrii ÅŸi/sau o limită de cuvinte pe care vrei s-o atingi. Dacă te opreÅŸti din scris se va supăra pe tine. ÃŽn funcÅ£ie de “pedeapsa” aleasă, dacă te opreÅŸti, aplicaÅ£ia te va avertiza cu un pop-up, o melodie enervantă sau va începe să-Å£i ÅŸteargă cuvintele.

Eu sunt în acest ultim mod, kamikaze, cu limita de timp de 10 minute. Mai am cam ÅŸapte minute să duc acest text la bun sfârÅŸit. Le-am dat cursanÅ£ilor mei o temă pe durata acestui atelier, ÅŸi anume să-ÅŸi pună deoparte cel puÅ£in 15 minute în fiecare zi în care să scrie. ÃŽn 15 minute se poate scrie mult. Se pot scrie paragrafe întregi dintr-un text, se poate clarifica o idee, se poate transcrie o scenă etc. Unul din lucrurile de care ne plângem cel mai des e că nu avem timp să scriem. Dar ne place să ne alintăm pentru că aÅŸteptăm ceva ce nu va veni niciodată – ziua ideală.

În care nu ai altceva de făcut, în care eşti inspirat, în care nu sună telefonul, în care cafeaua nu se răceşte şi cineva îţi face un masaj la umeri la fiecare două ore. Ziua ideală nu există. Soluţia e auto-disciplinarea. Cele 15 minute (sau 10, sau 20) sunt o modalitate de a ne forţa să învăţăm o lecţie: poate nu suntem mereu inspiraţi, dar putem mereu să ne aşezăm să scriem.

Iar ce scriem poate fi un prim draft pentru ceva, un punct de pornire pentru altceva, modalitatea de a ne limpezi nişte gânduri. Mai am puţin peste 2 minute. Am scris aproape 300 de cuvinte şi am spus cam tot ce-am avut de spus (deci mă voi opri). Nu am făcut pauze de frică să nu-mi şteargă WoD cuvintele. Încercaţi şi voi. Scrisul sau viaţa.

PS: Puteţi vedea aici un tutorial despre cum funcţionează această aplicaţie.

Comments

3 Responses to “Scrisul sau viaÅ£a!”

  1. Gabi on November 11th, 2008 10:20 am

    Presimt ca voi deveni dependenta de jucaria asta.

  2. cristina on November 12th, 2008 9:20 am

    Nu stiu daca este tipping error, dar cred ca ar fi sunat mai catchy daca s-ar fi chemat WorD (in loc de WoD). Parerea mea :-)

  3. Cristi on November 12th, 2008 10:20 am

    Cred că ai dreptate. :-)

Leave a Reply