10 ponturi pentru interviuri mai bune

Mai jos sunt 10 ponturi care te pot ajuta să faci interviuri mai bune. Majoritatea sunt sugestii de bun simţ, dar prea des uităm de ele şi ne întoarcem de pe teren bosumflaţi că n-am aflat nimic, că omul nu s-a deschis, că n-am adunat nici un citat utilizabil. Aşa că poate ar fi cazul să ne reamintim de cum am putea face munca mai bine (şi cum am putea aduna mai mult material pentru scris poveşti mai profunde).

Sugestiile punctuale aparţin minunatei Jacqui Banaszynski, fost reporter, editor şi unul din cei mai buni profesori pe care i-am văzut la lucru vreodată. Comentariile sunt ale mele.

1. Înţelege şi comunică ce vrei.
De cele mai mult ori mergem la un interviu cu un scop. Măcar cu o idee despre ce căutăm. Eu sunt sincer cu subiecţii mei şi le spun ce ipoteze testez şi cum cred că m-ar putea ajuta. Acest lucru îi transformă într-un fel în nişte complici. Sinceritatea ajută ulterior să pui întrebările care se par grele.

2. Intervievează oamenii în mediul lor.
Aceste sfaturi pornesc de la premisa că facem interviurile – pe cât posibil – faţă în faţă. ÃŽncercaÅ£i să ajungeÅ£i în mediul în care omul se simte confortabil. Ideal, acasă. Dacă nu, în cafeneaua lor preferată. FugiÅ£i de birouri pe cât posibil.

3. Imaginează-ţi interviul ideal.
E un exerciÅ£iu care-mi place la nebunie ÅŸi care mă relaxează: înainte de un interviu îmi imaginez interacÅ£iunea ideală – fără bâlbe, fără tăceri paralizante, fără fricÅ£iuni etc. O întâlnire din care scot tot ce vreau ÅŸi în care totul e spectaculos. ExerciÅ£iul mă motivează ÅŸi îmi dă idei noi.

4. Stabileşte/negociază regulile interacţiunii devreme.
E important ca oamenii să înţeleagă rolul tău. Dacă e cineva care nu are experienţă cu presa, e bine să ştie că, în principiu, tu vei folosi tot ce îţi va spune dacă nu negociaţi nişte protocoale. Iar când sunteţi în preajma unor oameni care au experienţă cu media, încercaţi să-i faceţi să nu abuzeze de cerinţa de off the record.

5. Foloseşte mediul înconjurător ca punct de pornire.
Întreabă ce e cu fotografiile de pe perete, cu decorul camerei, cu abţibildul de pe bord. Obiectele ascund poveşti.

6. Transformă subiecţii în povestitori (pune-i în scena pe care vrei s-o recreezi).
Oamenii înÅ£eleg rolul de intervievat ca unul de “răspunzător la întrebări”. Arătă-le că nu e aÅŸa ÅŸi încearcă să transformi discuÅ£ia într-o conversaÅ£ie. Dacă te interesează un anumit moment, pune intervievatul în acel moment: “Deci ai ajuns la club. PovesteÅŸte-mi ce ai văzut acolo…”

7. Decojeşte ceapa (pentru fiecare întrebare, încă cinci).
Sunt foarte puţini oameni care îţi vor da natural toate datele necesare ca să reconstruieşti un moment sau să înţelegi o decizie. Şi atunci trebuie să sapi şi să ajungi la detaliul cel mai relevant.

8. Pune întrebarea evidentă şi cea de care îţi e frică.
Prima s-ar putea să producă un răspuns neaşteptat. A doua unul surprinzător de sincer.

9. Empatizează, taci, ascultă (cu toate simţurile).

10. ÃŽntotdeauna fă un al doilea (ÅŸi un al treilea, ÅŸi un al patrulea…) interviu.
Rar ne întoarcem la subiecţii noştri, chiar dacă ne dăm seama că mai avem nevoie de informaţie. Al doilea interviu poate fi o discuţie telefonică, o altă ieşire, sau chiar ceva mai mic. Momentul în care închizi carneţelul (sau reportofonul) e deseori începutul unui al doilea interviu.

Comments

2 Responses to “10 ponturi pentru interviuri mai bune”

  1. cristina on November 19th, 2008 4:08 pm

    :) Primul sfat cred ca e cel mai important. Desi cred ca uneori poate fi greu sa fii sincer, dar conteaza enorm. Multumesc de sfat.

  2. joacadeamine on November 26th, 2008 9:35 am

    imi pare bine ca am gasit acest site, postarile tale o sa ma faca sa zambesc dimineata la cafea. blogroll scrie pe tine!

Leave a Reply