Trei poveşti de citit în weekend

Cititorul din mine se simte norocos luna asta. Are, în două reviste diferite (Tabu şi Esquire), patru din autorii lui preferaţi. Da, sunt subiectiv. Da, îi cunosc. Da, i-am şi editat la un moment dat. Îmi plac pentru că au muncit mult la poveştile astea. Au umblat, au documentat, au întrebat, au schiţat, au gândit, au scris, au rescris.

Despre cine vorbim şi pe care unde unde îi puteţi citi? Iată:

Lavinia Gliga şi Georgiana Ilie. Regii mor în picioare. În Tabu. Un text care reconstruieşte zilele premierei piesei Lear la Teatrul Bulandra, un spectacol de Andrei Şerban, jucat numai cu femei. Tensiune cât cuprinde. O rară ocazie de a vedea culisele unei piese de teatru.

Gabriela PiÅ£urlea. Mecanica fursecului. ÃŽn Esquire. Gabriela face portretul lui Dan Tobescu, omul din spatele proiectului Fursecul Mecanic. Despre Fursec s-a scris peste tot. Nimeni n-a trecut însă de: “Ah, faci dulciuri ÅŸi le dai gratis! Ce drăguÅ£”. Gabriela (care uneori ne spune ce mai citeÅŸte) s-a dus mult mai departe ÅŸi a adus înapoi o poveste, când dulce, când amăruie, despre fapte bune, motivaÅ£ii ÅŸi o comunitate virtuală improbabilă.

Gabriel Dobre. Nevoia lui HoraÅ£iu Mălăele. ÃŽn Esquire. Un portret antrenant al unui om care nu “pozează” pentru media, care face multe pentru că îi plac toate, care vrea “să placă ÅŸi prostului, ÅŸi înÅ£eleptului, ÅŸi bătrânului, ÅŸi copilului. Să le transmită ceva care să-i facă să iasă mai câştigaÅ£i din întâlnirea cu el.”

Comments

4 Responses to “Trei poveÅŸti de citit în weekend”

 1. Oana B. on December 10th, 2008 7:37 pm

  Legat de articolul despre Fursecul Mecanic, cred ca esti rautacios cand spui ca “Nimeni nu a trecut insa de “. Ai citit primul articol scris despre Fursecul Mecanic? Probabil ca nu.

 2. Cristi on December 10th, 2008 9:06 pm

  Oana: daca vorbim de articolul din EVZ, atunci l-am citit. E adevarat ca a fost mult mai reusit decat ce a urmat dupa, dar m-a lasat cu multe intrebari. Nu a fost intentia mea sa fiu rautacios. Sigur ca e putina “vanzare” in ce am spus mai sus, dar continui sa cred ca articolul Gabrielei e cel mai complet si mai complex pe care l-am citit despre Fursec.

 3. Oana B. on December 11th, 2008 11:32 am

  Da, e cel mai complet. L-am citit de dimineata, in drum spre redactie. Urmeaza “Malaele”, intre doua predari. Cu bine! :)

 4. Cristian Lupsa la Tabu : jurnalismonline.ro on December 12th, 2008 10:35 pm

  […] “Lear – Regii mor in picioare”, unde le-a editat pe Georgiana Ilie si Lavinia Gliga (descrierea articolului, de la Cristi citire: “Un text care reconstruieÅŸte zilele premierei piesei Lear la Teatrul […]

Leave a Reply