Jurnalism la înălţime

Unul dintre lucrurile care îmi plac la jurnalismul narativ este posibilitatea de a recrea milimetric un eveniment dramatic, trecând prin toate momentele prin care un scriitor îşi trece subiectele de roman sau nuvelă. Dacă este bine făcut, un articol cu intrigă, punct culminant şi deznodământ poate avea asupra cititorului un impact mai puternic decât o bucată bună de ficţiune, pentru că are avantajul realităţii.

William Langewiesche este un jurnalist american care înţelege avantajele unei astfel de structuri şi ştie să folosească impecabil gradaţiile pe care ea le presupune.

Pilot profesionist ca ÅŸi tatăl său, Langewiesche s-a legat de zbor în câteva dintre articolele lui importante ÅŸi de fiecare dată a reuÅŸit ca, mergând pe firul întâmplărilor, să atingă probleme mari care altfel ar fi fost greu de explorat. The Crash of EgyptAir 990 prezintă dezastrul în urma căruia au murit 217 pasageri, dar vorbeÅŸte despre cum comunicarea ineficientă dintre ţările din lumea a treia ÅŸi cele din lumea dezvoltată duce, inevitabil, la război. Columbia’s Last Flight evocă dezintegrarea navetei spaÅ£iale Columbia, dar pune în discuÅ£ie minusuri ale sistemului din spatele misiunilor spaÅ£iale.

Langewiesche ştie să-şi aleagă subiectele. De aceea m-am bucurat zilele trecute, când am văzut noul lui articol din Vanity Fair. The Devil at 37.000 Feet recreează ziua şi momentul din 2006, când un avion privat Legacy 600 s-a ciocnit de un Boeing 737 care avea la bord 154 de oameni. Încercând să explice cum s-a putut întâmpla aşa ceva în era preciziei absolute, jurnalistul a scris o poveste-experienţă care-ţi taie respiraţia şi pe care n-o poţi lăsa din mână nici măcar după ce s-a terminat.

– Gabi

Comments

One Response to “Jurnalism la înălÅ£ime”

  1. Tio on December 20th, 2008 4:49 pm

    Un off-topic dar ce crezi tu:ce sanse ar avea netroots in Romania?

Leave a Reply