Litere care punctează (FHM, mai 2007)

Acum vreo două luni, l-am întrebat pe Eddie Å¢one de la FHM, omul indirect vinovat de ce-am făcut în ultimul an-jumate, dacă îmi permite să pun pe blog din textele pe care le scriu de ceva vreme pentru o rubrică lunară în revista lui. Nici o problemă, mi-a spus Eddie. “Poți să scoți și carte dacă vrei. Numai să spui că au fost publicate în FHM”.

N-am știut cu ce text să încep până ieri, când am citit un text spectaculos despre Scrabble în The New Yorker. Scrabble-ul competitiv e un subiect despre care mi-ar plăcea la nebunie să scriu (sau să editez pe cineva care scrie despre el). Până la o poveste documentată mai e. Primul pas, și acum fac legătura cu FHM, e acest text de opinie publicat în mai 2007, inspirat de niște partide năprasnice de Scribo (varianta mai săracă a jocului original).

Avertisment: Textul conține glume îndoielnice și cuvinte explicite – majoritatea sub formă de CUVINTE de pe tablă.

——–

LITERE CARE PUNCTEAZÄ‚
FHM, mai 2007

Pe 12 octombrie 2006, Michael Cresta, un tâmplar din Lexington, Massachussetts, a zdrobit recordul nord-american și mondial pentru cele mai multe puncte obținute într-un joc de scrabble: 830. Recordul american anterior era de 770 de puncte și rezista din 1993. Cresta, un jucător amator, a avut norocul tâmplarului, punctând 365 cu QUIXOTRY (scheme vizionare) și 239 cu FLATFISH.

Pe 13 aprilie 2007, Geo, un prieten din Târgu Mureș, cartierul Tudor, a zdrobit recordul apartamentului meu, punctând 509 cu FURCÄ‚””ce-i drept, într-o versiune mai jenantă (și mai ieftină) a jocului adevărat.

Despre Cresta s-a scris în toate ziarele și a apărut la cele mai importante buletine de știri. Geo s-a bucurat modest, s-a clătit cu o dușcă de vin și s-a-nfruptat dintr-un drob de miel mixat cu salată de cartofi cu ceapă. Duhnind în gură ca niciodată, și-a chemat un taxi și a plecat acasă. Scorul lui Cresta a fost o anomalie statistică. Geo în schimb punctase 417 cu doar un tur în urmă (cu CHIT) și 480 cu ceva zile în urmă (cu ARGAT).

Știu la ce vă gândiți. Voi sunteți de părere că indiferent de cât punctează cu cuvintele lor, atât Cresta cât și Geo (implicit și eu) sunt niște fătălăi care din lipsă de femei, se joacă cu litere. Dragii mei, femeile au fost cucerite mai des de cuvinte decât de burți odihnite pe volanul unei mașini străine. Geo până una-alta, cu toate că puțea a frigider dezafectat, a plecat acasă cu o femeie. Un campion!

De ce vă spun toate astea? Pentru că am realizat recent că frecarea, amestecarea și așezarea haotică a literelor sunt treburi care nu numai că excită femeile care știu alfabetul, ci și bucură sufletul mai abitir decât meciurile din Liga I. Așa că ascultați la mine cum trebuie să faceți ca să vă preafericiți pe tablă:

* În primul rând trebuie să renunțați la ideea că scrabble-ul (sau scribo-ul, dacă jucați varianta jenantă) e un joc pe care îl joci când ți s-a rupt tăblia de rumi. Pune mâna și organizează în locuință o partidă de scrabble piperată cu niște vin și vei vedea cum stau domnițele la coadă la dozatorul de litere sperând să le pice “X” (statistic se știe că cine are “X” va încerca imediat să pună un SEX pe tablă).

* În al doilea rând trebuie să înțelegeți că scrabble-ul e cea mai bună scuză să enumeri toate cuvintele care se agită în tine. E chiar încurajat să privești tabla pensiv și să spui: “Unde pun și eu o LABÄ‚?” Sau, cu un ochi către DEX (Dumnezeu al cuvintelor ce e el) și cu altul către partenerele de joc, să întrebi: “Oare este FUT în dicționar?” La care ele vor exclama neîntinându-se nicicum: “Păi dacă este, eu pun PUŢĂ sau CURULEÅ¢!” Să-mi spuneți mie BOU dacă o astfel de partidă se poate termina cu tine înnoptând de unul singur jinduind la reclamele pentru vibratoare de pe canalul porno.

* În al treilea rând, un joc bine plănuit îți permite să gâdili misterul creativității umane. Oare ești mai inspirat, mai literat și mai amuzant când bei? Ia-ți o tablă și cercetează. O prietenă de-a mea făcuse un experiment în facultate în care le-a dat oamenilor de băut, iar apoi le-a testat creativitatea. A observat că până la un moment dat, alcoolul îi făcea mai expresivi. Așa e și cu tabla. Butelca bine drămuită face minuni. Dovada că alcoolul funcționează ca și dezinhibitor sunt scorurile, care cresc la fiecare joc. Dacă primul s-a câștigat cu 400-500 de puncte, în al doilea bătălia se dădea pe la 600, iar în al treilea s-a mutat spre 700.

Ca să adaugi dinamism și puțină confuzie e recomandat să joci fiecare joc sub alt nume. În seara în care Geo ne-a distrus am jucat primul joc sub numele de Cristi, al doilea sub porecla fratelui meu (Dudu), iar al treilea sub pseudonimul Hahubfa, un cuvânt inventat din literele existente la un moment dat pe tablă. În ciuda excesului de zel creativ, n-am putut să-l stăvilesc pe Geo, care a cutreierat prin runda întâi ca și George, în a doua a fost Fufi, iar in cea de-a treia a fost Licurg (depersonificarea nu a făcut decât să-l ajute).

Dacă nu v-am convins încă, mai trebuie menționat că o seară de scrabble poate fi un lubricant pentru violență. La un moment dat, survolând carnagiul pe care l-a lăsat în urmă, Geo a spus: “Am făcut o FURCÄ‚ cu BÄ‚ȘINA aia”. Păi să nu scoți tabla la el?

Comments

4 Responses to “Litere care punctează (FHM, mai 2007)”

  1. Sorana on January 14th, 2009 9:41 am

    … deci unde era magazinul ala cu boardgames?

  2. runbaby on January 14th, 2009 1:08 pm

    Eu ma gandesc in primul rand la XU cu X-ul pus pe o triplare de litera :D si vreau sa stiu unde aveati voi doi de H pe tabla? Jucati in engleza sau al doilea era joker?

  3. Cristi on January 14th, 2009 1:08 pm

    Sorana: In Piata Romana. Ii spune Red Goblin – au harta pe site. Dar nu merge acolo pentru Scrabble; n-au asa ceva.

    Runbaby: Scribo oferă complet alte posibilităţi de punctat. Va trebui să-l încercăm odată.

  4. Red Goblin on January 14th, 2009 10:10 pm

    E grozav cand un joc iti transmite asemenea emotii.
    Nu va opriti.

Leave a Reply