Formula blocajului

Pentru că s-a tot vorbit de căni în ultima vreme, mă gândesc serios să-mi iau una pe care să scrie „Uită de n”.

Cristi ne-a spus de multe ori mie şi colegilor de la curs că jurnaliştii pe care îi citim şi-i admirăm aveau peste 30 de ani când au scris textele noastre preferate. Că trebuie să avem răbdare, să exersăm şi să nu ne deprimăm comparându-ne cu ei.

Contraexemplu trist. Când dau de un text care-mi place, scad vârsta mea din cea pe care o avea jurnalistul când l-a scris, ca să văd dacă am vreo ÅŸansă cât de mică să fac ceva atât de bun peste n ani (orice n > 15 pare o distanţă foarte prietenoasă). De curând, am citit The Devil and John Holmes, un articol de Mike Sager pe care vi-l recomand. M-am uitat la data publicării: 1989. Åži am aplicat formula. Sager avea, atunci, 33 de ani. Când am văzut că el – eu < 15 , m-am pleoÅŸtit (= n-am mai vrut să scriu nimic).

Deşi te face să vrei mai mult de la tine, comparaţia are şi un revers. Intimidează. De-asta mă gândesc că un mesaj pe o cană ar putea fi un tratament bunicel.

Înainte să plec la cafea, vă propun încă un text ce face referire la filmele pentru adulţi. The Devil in Greg Dark îl are în prim-plan pe Gregory Dark, care în anii ’90 făcea filme explodând de violenţă pornografică, iar la începutul anilor 2000 lucra la videoclipurile virginelor muzicii pop din America: Britney Spears, Mandy Moore etc. E un text amărui, care îmi place atât pentru cum dozează surpizele, cât şi pentru ce reuşeşte să transmită.

Autorul? Tom Junod. ÃŽn cazul lui, nici n >25 n-ar fi liniÅŸtitor.

– Gabi

* Data viitoare, variaţiuni pe The Passion of the Christ.

Comments

One Response to “Formula blocajului”

  1. Tea on November 7th, 2009 10:46 am

    Problema mea e ca am facut un calcul, si esti mai mica decat mine. Si scrii mai bine :))

    Eu ce ma fac?

Leave a Reply