Lectură de weekend: Death of an Innocent

În ultimele zile am tot pomenit “Death of an Innocent“, textul pe care Jon Krakauer l-a scris despre un tânăr care a murit în sălbăticia Alaskăi la începutul anilor ’90. (Textul a fost apoi extins într-o carte, Into the Wild, care anul trecut a fost transpusă pe film de către Sean Penn).

“Death of…” e un exemplu minunat de jurnalism narativ. E documentat atent, scris cu forță și transmite un mesaj care nu se ciobește în timp. Krakauer e o prezență puternică în text și își asumă din start rolul de avocat al lui Chris McCandless. O face pentru că știe că tu, cititorul, ai datele poveștii încă din titlu. Eroul moare. Deci nu îți va spune doar povestea morții lui, ci îți va spune povestea vieții lui, îți va spune cum a ajuns în sălbăticie și va încerca să te convingă că McCandless nu era naiv și nepregătit; doar ghinionist.

Krakauer mai face ceva în textul ăsta. Fiecare secțiune se deschide cu o scenă care “arată” ca un film. Vezi planul larg ca să înțelegi unde se petrece acțiunea, iar apoi cadrul se strânge – cuvânt cu cuvânt – pe personajul care “conduce” secțiunea respectivă. Un exemplu, mai jos – de la peisajul de iarnă de la ieșirea din Fairbanks până în mașina lui Gallien:

James Gallien had driven five miles out of Fairbanks when he spotted the hitchhiker standing in the snow beside the road, thumb raised high, shivering in the gray Alaskan dawn. A rifle protruded from the young man’s pack, but he looked friendly enough; a hitchhiker with a Remington semiautomatic isn’t the sort of thing that gives motorists pause in the 49th state. Gallien steered his four-by-four onto the shoulder and told him to climb in.

Comments

One Response to “Lectură de weekend: Death of an Innocent”

  1. Ancapone on March 20th, 2009 9:42 pm

    Cred ca Jon Krakauer isi asuma rolul de avocat si pentru ca el a trait ceva similar atunci cand avea cam aceeasi varsta cu Alex. Asta mi-a amintit de ce spunea Talese: “I write about stories that are connected to my life (…) the reason I’m drawn to them in the first place is that I see myself in them.” Evident, si Talese si Krakauer au scris si povesti in care nu cred ca s-au… regasit, insa uneori esti mai motivat cand se face atingere cu o poveste personala. Vezi si The The Terrible Boy.

Leave a Reply