Lectură de weekend: Death of an Innocent

ÃŽn ultimele zile am tot pomenit “Death of an Innocent“, textul pe care Jon Krakauer l-a scris despre un tânăr care a murit în sălbăticia Alaskăi la începutul anilor ’90. (Textul a fost apoi extins într-o carte, Into the Wild, care anul trecut a fost transpusă pe film de către Sean Penn).

“Death of…” e un exemplu minunat de jurnalism narativ. E documentat atent, scris cu forţă ÅŸi transmite un mesaj care nu se ciobeÅŸte în timp. Krakauer e o prezenţă puternică în text ÅŸi îşi asumă din start rolul de avocat al lui Chris McCandless. O face pentru că ÅŸtie că tu, cititorul, ai datele poveÅŸtii încă din titlu. Eroul moare. Deci nu îţi va spune doar povestea morÅ£ii lui, ci îţi va spune povestea vieÅ£ii lui, îţi va spune cum a ajuns în sălbăticie ÅŸi va încerca să te convingă că McCandless nu era naiv ÅŸi nepregătit; doar ghinionist.

Krakauer mai face ceva în textul ăsta. Fiecare secÅ£iune se deschide cu o scenă care “arată” ca un film. Vezi planul larg ca să înÅ£elegi unde se petrece acÅ£iunea, iar apoi cadrul se strânge – cuvânt cu cuvânt – pe personajul care “conduce” secÅ£iunea respectivă. Un exemplu, mai jos – de la peisajul de iarnă de la ieÅŸirea din Fairbanks până în maÅŸina lui Gallien:

James Gallien had driven five miles out of Fairbanks when he spotted the hitchhiker standing in the snow beside the road, thumb raised high, shivering in the gray Alaskan dawn. A rifle protruded from the young man’s pack, but he looked friendly enough; a hitchhiker with a Remington semiautomatic isn’t the sort of thing that gives motorists pause in the 49th state. Gallien steered his four-by-four onto the shoulder and told him to climb in.

Comments

One Response to “Lectură de weekend: Death of an Innocent”

  1. Ancapone on March 20th, 2009 9:42 pm

    Cred ca Jon Krakauer isi asuma rolul de avocat si pentru ca el a trait ceva similar atunci cand avea cam aceeasi varsta cu Alex. Asta mi-a amintit de ce spunea Talese: “I write about stories that are connected to my life (…) the reason I’m drawn to them in the first place is that I see myself in them.” Evident, si Talese si Krakauer au scris si povesti in care nu cred ca s-au… regasit, insa uneori esti mai motivat cand se face atingere cu o poveste personala. Vezi si The The Terrible Boy.

Leave a Reply