ÃŽngerii din jurul ei (Tabu, aprilie 2009)

ingeriitabu

“ÃŽn toamna lui 2007, vestea că o fată de 12 ani ar fi infectat bărbaÅ£ii dintr-un sat vasluian cu sifilis a inundat buletinele de ÅŸtiri. ToÅ£i o arătau cu degetul, dar aproape nimeni nu ÅŸi-a pus problema că e o fată abuzată, care îşi pierduse copilăria. Povestea aceasta e despre fata cu părul castaniu, despre ce s-a întâmplat de fapt ÅŸi despre cei care au ajutat-o să redevină copil.”

Rândurile de mai sus sunt şapoul uneia dintre cele mai puternice poveşti româneşti pe care le-am citit. Vorbeam recent cu cursanţii mei că o poveste ideală combină acţiunea, personajul şi ideea mare din spatele textului.

ÃŽngerii din jurul ei“, documentat ÅŸi scris de Lavinia Gliga pentru numărul din aprilie al Tabu, are toate aceste elemente. Lavinia s-a dus în satul unde a început totul ÅŸi a reconstruit întâmplările, demontând multe din miturile vehiculate în presa vremii. A vorbit cu fata, cu autorităţile, cu familia, cu cei care au îngrijit-o ÅŸi a încercat să reconstruiască povestea, aducând-o în prezent.

Mai jos aveţi paragraful care deschide acest text:

Au venit să o ia într-o luni. Plouase cu o seară înainte şi pământul era reavăn. Acum era soare. Cald, pentru o dimineaţă de octombrie. Daciile au oprit la capătul satului, la şosea. Dintr-una au coborât doi tineri, el slăbuţ, tuns scurt, cu geacă de blugi, ea minionă, şatenă, toată în negru. Din cealaltă au coborât poliţiştii. Au trecut pe jos puntea de fier de peste râpa ruptă în dreapta şoselei, au luat-o pe cărarea decupată pe după o dâlmă şi au ajuns la căsuţa gălbuie, păzită de un gard din scânduri, cât un stat de om. Pantofii li se umpluseră de noroi. Ionel Brătianu şi Laura Ghica erau de la Protecţia Copilului. Veniseră cu Poliţia pentru că nu se ştie niciodată cum reacţionează părinţii când le iei copiii.

Citiţi povestea integral aici. Fotografii de Roald Aron.

Comments

Leave a Reply