Realitatea se mai cheamă şi viaţă

Numărul din 3 aprilie al Dilemei Vechi pune întrebarea “Moare jurnalismul?”. Am răspuns ÅŸi eu la ea – nu moare, dar se schimbă – într-un text în care am pus accentul pe nevoia de a scrie (ÅŸi citi) despre oamenii ÅŸi lumea care ne înconjoară. ÃŽncepe cam aÅŸa:

Într-un week-end din martie am fost la Craiova să vorbesc cu nişte liceeni despre jurnalism. Înainte de curs le dădusem să citească un articol despre un puşti de 16 ani, fundaş la juniorii Rapidului, care visează să devină profesionist. Textul se întindea pe opt pagini de revistă şi totuşi l-au devorat. Au înţeles imediat că nu era vorba doar despre fotbal sau despre Florin. Putea fi orice şi oricine – politică sau ştiinţă, adolescenţi sau adulţi –, şi articolul ar fi fost la fel: o poveste despre vise şi perserverenţă. Era un text despre banalul vieţii, cu personaje, acţiune şi emoţii.

Åži era jurnalism.

Textul integral îl găsiţi aici.

Comments

3 Responses to “Realitatea se mai cheamă ÅŸi viaţă”

 1. rhea on April 7th, 2009 10:48 am

  http://www.nytimes.com/2009/04/05/opinion/05gill.html?_r=2&em

  in other words, „Ce e elucubraţia asta lirico-suspinătoare din introducere?“ tocmai a devenit statusul meu pe messenger. Ca sa-mi aduca aminte sa mai tai din ele.

 2. Flory16 on April 7th, 2009 9:26 pm

  Aveam nevoie sa intelegem ca cele mai frumoase povesti sunt ale oamenilor de langa noi. Altfel, ne-am fi zbatut sa ajungem acolo unde nu ne-am fi dorit.

 3. Diana on April 8th, 2009 2:42 am

  Pe cand urmatorul curs la CJI?

Leave a Reply