27 (FHM, iulie 2008)

Text scris acum un an. Publicat în FHM România, în iulie 2008.

—–

27

Despre vârsta la care trebuie să ai păreri vehemente.

Am scris acest text cu ceva mai mult de o săptămână înainte să împlinesc 27 de ani. Pentru buna curgere a lecturii vom presupune că e scris după (de citit oricum îl citiÅ£i după). Vă întrebaÅ£i poate de ce contează ÅŸi bine faceÅ£i. Nu e mare diferenţă între 26 ÅŸi 27 – nici măcar performanÅ£ele fizice nu scad dramatic. Åži totuÅŸi, există un lucru permis la 27 de ani care nu e permis la 26: să ai o atitudine vehementă faţă de absolut orice.

Asta înseamnă că orice părere pe care o voi avea timp de un an va fi îngreunată de vârstă, aşa că am de gând să am multe şi să fiu foarte sigur pe ele.

Acum câţiva ani am citit un text scris de un autor american, Chuck Klosterman, care spune că există două vârste care contează în viaÅ£a unui bărbat. Cea mai importantă e vârsta de 33 ani, când bărbatul se trezeÅŸte dimineaÅ£a ÅŸi realizează că lucrează la aceeaÅŸi firmă, că stă de cinci ani în acelaÅŸi apartament ÅŸi că a făcut mult mai puÅ£ine lucruri în viaţă decât Iisus. Care Iisus, în ciuda contractului pe care îl avea la firma Tatălui – unde munceÅŸte ÅŸi astăzi dealtfel -, rămâne unul dintre cei mai puri freelanceri ai omenirii, executând slujbe la domiciliul clientului pe domenii de la vinologie la învieri. Pe scurt, 33 e vârsta la care majoritatea bărbaÅ£ilor îşi dau seama că realizările lor sunt neglijabile – mai ales că singurii paÅŸi făcuÅ£i pe apă au fost prin bălÅ£ile acumulate după ploaie.

A doua vârstă ca importanţă e 27. E singura vârstă la care, din punct de vedere comercial, e OK să o mierleşti. Adică dacă mori la 27 de ani, potenţialul tău comercial e mult mai mare decât dacă ai muri la 26 sau la 28. 27 vinde. Gândiţi-vă la toţi muzicienii decedaţi la această vârstă (de altfel singura la care nu e penibil să sfârşeşti asfixiat în propria vomă, după o supradoză de orice se găsea prin casă): Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain.

Pentru că am ajuns şi eu la această vârstă, sunt de acord cu importanţa ei; chiar dacă nu cânt în nici o trupă (deşi în a XII-a visam la o carieră sub numele de Mookoo în trupa de rap Flori di Mucighai). La o astfel de vârstă seminală nu poţi avea păreri spuse cu jumătate de gură. Trebuie să crezi în ceea ce spui şi să ştii că aura vârstei te susţine.

Pe parcursul următorului an vă voi împărtăşi multe păreri vehemente, care, vreţi nu vreţi, vor fi de cele mai multe ori şi pertinente. Iată câteva care nu mai trebuie dezvoltate prea mult:

– 27 e cea importantă vârstă dintre 18 ÅŸi 33. ÃŽn clasament au mai fost 21 (când realizezi că ai băut în exces în mai multe nopÅ£i decât ai făcut sex), 25 (când raportul alcool-sex se schimbă – asta dacă renunÅ£i la muzica electronică) ÅŸi 30 (când până ÅŸi părinÅ£ii îţi urează „La mulÅ£i ani, pensionarule”).

– Dacă tot faci biluÅ£e, nu le ascunde sub pat ÅŸi nu le lipi de fundul mesei sau a scaunului pentru că acolo vor rămâne. Dacă nu ai un covor persan, de tipul celor care se spălau vara în curtea blocului (la care sper că ai renunÅ£at în 2000), aruncă biluÅ£ele prin casă. Le va aduna aspiratorul.

– Nu e OK să te masturbezi peste tot prin casă ÅŸi să ascunzi rezultatul sub covorul mai sus menÅ£ionat. Nici în acvariu. Nici într-o ÅŸosetă. Revista „Salut” ne-a învăţat acum 15 ani să ne masturbăm fără să ne gândim la consecinÅ£e. De atunci însă am devenit mai conÅŸtienÅ£i social, iar respectul nostru pentru mediul înconjurător a crescut. Åži nu, niciodată între paginile acestei reviste.

– Un sondaj făcut de prietena mea împarte lumea în trei categorii – cei care trag hârtia igienică pe sub rolă, cei care o trag de deasupra ÅŸi cei care n-au nici o preferinţă. Eu cred că trebuie să-Å£i alegi prietenii ÅŸi partenerii în funcÅ£ie de modul în care montează rola de hârtie: dacă nu fac ca tine, viaÅ£a-Å£i va fi un dezastru. Dacă vrei s-o faci cum trebuie – nu uita că la 27 de ani am păreri foarte clare despre viaţă -, trage-o de dedesubt.

– Gmail e mai OK decât Yahoo, care e mai OK decât Hotmail. Oamenii care sunt încă pe Hotmail sunt împotriva progresului. Ei sunt probabil aceiaÅŸi care mai au covoare persane în casă.

– Dacă vrei să ilustrezi ceva, nu da mai mult de trei exemple. Când exemplifici, trei semnifică un total. Tatăl, Fiul ÅŸi Sfântul Duh. Hagi, Popescu ÅŸi Petrescu. Sex, droguri ÅŸi rock’n’roll. Trei e mai mult ca patru sau cinci. (Treaba asta nu se aplică părerilor ÅŸi regulilor pe care le-am expus aici pentru că ele sunt prezentate sub forma unei liste).

Comments

8 Responses to “27 (FHM, iulie 2008)”

 1. PhenoBarbieDoll on May 25th, 2009 8:45 am

  si Janis Joplin, Brian Jones, River Phoenix

 2. Ciprian Soleriu on May 25th, 2009 10:36 am

  Foarte tare :)

  Inca am 27 de ani si peste 2 luni fac 28, asa ca o sa ma bucur de cele 2 luni care mi-au mai ramas ca sa fiu mai vehement decat pana acum :)

  PS: Hartia o trag pe deasupra rolei… estimez mai bine cantitatea utilizata :):)

 3. rhea on May 25th, 2009 12:02 pm

  si Jonathan Brandis. Kinda scary.

  In rest, da. 27 inseamna pareri multe si vehemente. Si articolul asta m-a facut sa rad in continuu (mai ales dat fiind ca sunt posesoare de hotmail. De lene mostly). Nu stiu daca si pentru (alte) femei e la fel, dar, cu unele exceptii, eu m-am regasit in multe haha. Doar ca eu imi pun acum, la 27, intrebarile de 33 de ani. *le sigh dramatique* :P

 4. Sorana on May 25th, 2009 12:13 pm

  Nu pot sa neg ca atunci cand te-am cunoscut, erai (si cred ca ai ramas) tipul cu cele mai pertinente pareri. In aproape orice domeniu. Acum stiu de unde ti se trage :)

 5. PhenoBarbieDoll on May 25th, 2009 1:26 pm

  cre’ ca la femei e la 25

 6. ionut on May 25th, 2009 6:26 pm

  Io fac 27 abia peste vreo 6 luni, da’ ma antrenez in vehementa de vreo 20 de ani. E drept, nimeni nu m-a luat in serios pana acum. Poate de la anul s-o schimba treaba.

 7. sandra on May 25th, 2009 7:55 pm

  acum stiu de ce in prima zi de munca subiectul hartiei igienice era la mare pret. si eu care credeam ca exista un singur raspuns bun :))

 8. Am 27 de ani | Lost & Found Desk on December 16th, 2012 1:06 am

  […] 27. 1293 days ago Leave a comment PERMALINK […]

Leave a Reply