Orice-sat, România

Mi-am dat seama că e ceva în “neregulă” cu Gabi Dobre (senior editor la Esquire) imediat după ce am citit acest text. Se întâmpla acum mai bine de un an ÅŸi textul lui Gabi făcea parte dintr-un pachet cu primari conceput ca o avanpremieră la locale. Subiectul e Åžinca Nouă, un sat din judeÅ£ul BraÅŸov care nu crede în românescul “da-mi ÅŸi mie”. ÃŽnceputul sună aÅŸa:

Dumitru Flucuş deschide uşa biroului de la mansardă. Două ferestre luminează de sus încăperea. Sub fiecare e un birou mare acoperit de dosare groase şi mape de tot felul. În colţ, o măsuţă rotundă e plină de suluri de hârtie cu schiţe, hărţi, planuri. La fel şi scaunul de lângă. Pe unul dintre birouri, într-un suport de pixuri, e înfipt steagul României. Pare un centru de comandă părăsit în grabă, locul în care până de curând un grup conspirativ şi-a plănuit acţiunile. Flucuş se aşază pe scaunul din spatele biroului unde tricolorul e înfipt printre pixuri. E scaunul Primarului, scaunul lui, al bărbatului de 41 de ani care conduce comuna Şinca Nouă, judeţul Braşov.

Pentru ÅŸoferii care aleg DN 73A, drumul care leagă FăgăraÅŸul de Râşnov, Åžinca Nouă e un sat ca oricare altul. Case săseÅŸti cu porÅ£i mari de lemn ÅŸi ferestre cu storurile coborâte se succed monoton de-o parte ÅŸi de alta a ÅŸoselei ce trece prin depresiunea FăgăraÅŸului ÅŸi taie MunÅ£ii PerÅŸanilor. Patru kilometri – atât are satul de la un cap la altul. Un sat pe care un ÅŸofer grăbit îl poate lăsa în urmă în mai puÅ£in de cinci minute, fără să simtă măcar o dată nevoia să se oprească. Un sat cu aproape 500 de case ÅŸi 1.800 de locuitori, cu drumuri de pământ ÅŸi fără canalizare. Un punct mic pe care abia dacă-l găseÅŸti pe hartă. Unul din cele 12.951 de sate care, conform Institutului NaÅ£ional de Statistică, sunt împărÅ£ite între 2.854 de comune ÅŸi în care trăiesc aproape 10 milioane de români. Adică restul de 45 la sută dintre noi. Sau cealaltă Românie.

Restul aici.

Comments

One Response to “Orice-sat, România”

  1. rhea on June 3rd, 2009 4:55 pm

    Ce frumos. Scris la obiect si convingator.

Leave a Reply