Călătorie cu oprire între staţii

Mihaela Iancu a lucrat la acest articol astă iarnă şi primăvară, în timpul ultimului curs de jurnalism narativ pe care l-am predat la CJI. Povestea este despre un Ticu, un şofer de troleu din Bucureşti, iar Mihaela foloseşte una dintre cursele lui de dimineaţă pentru o călătorie prin diverse momente din trecutul lui, care puse cap la cap l-au adus unde e azi.

Ce e minunat la munca Mihaelei – printre altele – e punctul de pornire. A citit într-un articol despre un troleu în care s-a auzit Nina Simone ÅŸi s-a dus la depou să-l caute pe omul “responsabil” cu aÅŸa muzică în mijloacele de transport.

Citiţi pe Liternet despe omul pe care l-a găsit. La final, Mihaela împărtăşeşte şi câteva lecţii:

Mi-a fost greu să mă adun în scris, nu găseam structura şi a venit abia în clipa în care am ştiut cine este Ticu în povestea pe care o spun eu. Abia când am priceput că nu pot avea pretenţia să-l epuizez ca om şi nici că deţin adevărul despre el. Trebuia să aleg o fărâmă şi să mi-o asum, cu interpretări cu tot. Am tăiat mult, am rescris mult (au fost patru drafturi chinuite), am avut secunde în care am simţit eliberarea, zile la rând în care am urât textul şi neputinţa mea de a-l creşte, ore în care am fost atât de geloasă pe fragmente din materialele colegilor mei care mă emoţionau :).

Am învăţat că limpezimea este o calitate importantă a unui text. Am căutat precizie ÅŸi acord cu ritmul personajului meu. Scrisul era căutarea asta ÅŸi dacă nu mi-aÅŸ fi asumat încercările de atunci, astăzi sigur l-aÅŸ fi rescris altfel – mai tăios ÅŸi mai dens – pentru că ÅŸi eu sunt puÅ£in diferită.

Comments

One Response to “Călătorie cu oprire între staÅ£ii”

  1. Alter Ego Blog on July 14th, 2009 3:12 pm

    frumos articol…

Leave a Reply