Vreau să fac jurnalism, deci inventez

Unul dintre lucrurile care mi-au displăcut întotdeauna la învățământul jurnalistic românesc este primul hop pe care trebuie să-l sară viitorii studenți (cel puțin la FJSC). Vorbesc de examenul de creativitate, care condiționează intrarea la facultate de o invenție.

Sigur, scriitura poate fi evaluată pentru gramatică sau coerență, dar nu cred că aceste plusuri scuză minusul gigantic: inventezi ca să ai ocazia să înveți o profesie unde invenția e singurul păcat capital.

Anul ăsta, unul dintre subiecte cerea următoarele:

1. V-ați întors dintr-o croazieră în jurul lumii, care s-a dovedit a fi aventura vieții. Povestiți prietenilor ce s-a întâmplat. (maxim 2 pagini).

Nu știu care ar putea fi alternativa (poate aveți voi sugestii), dar mi-ar plăcea ca acest gen de subiecte să dispară.

UPDATE. Vreau să menționez două chestii:

1. Observația mea nu era un atac. Știu că examenul e în perpetuă schimbare, știu că e bine că “măcar există” un examen, știu că alte facultăți sunt mai rele decât FJSC. Știu toate lucrurile astea. Dar asta nu mă împiedică să nu mă strâmb când văd acest tip de subiecte.

2. Braduț, care a predat ani de zile la FJSC, are un post minunat pe tema examenului. E genul de text care încurajează o discuție pe care facultatea ar trebui să o aibă cu actualii studenți, cu foștii studenți și cu profesia. Poate o mini-conferință despre viitorul și scopul învățământului jurnalistic n-ar strica.

Comments

52 Responses to “Vreau să fac jurnalism, deci inventez”

  1. Oana on March 23rd, 2010 12:11 am

    Si eu am terminat Facultatea de Jurnalism. Sincer pe mine nu m-au ajutat cu nimic teoriile despre stiri si reportaje pentru ca am ajuns in redactii de ziare (in practica) si mi-am dat seama ca teoriile din facultate nu prea au legatura cu ce era acolo.
    Pentru cei care sunt in liceu si vor sa urmeze jurnalismul eu le-as da un singur sfat: sa se gandeasca de doua ori. In primul rand cei care se viseaza vedete TV sa renunte din prima, pentru ca la tv nu se intra cu facultatea de jurnalism, ci cu pile sau experienta, multa experienta. La radio e cam la fel. In presa scrisa mai sunt sanse dar din cauza crizei presa scrisa e la pamant (sau undeva aproape)
    Si as mai avea un sfat. Incercati sa munciti si sa faceti practica inca din primul an. Facultatea inseamna doar o diploma pe care s-o agati de perete. Meseria de jurnalist se invata afara, cu reportofonul in mana.
    Din pacate majoritatea colegilor mei veneau la jurnalism pentru ca aveau impresia ca dupa primul an de facultate se vor bate televiziunile pe ei. Insa dupa un an au renuntat pentru ca si-au dat seama ca jurnalismul nu inseamna numai emisiuni cu vedete si stiri de la ora 5. S-au speriat ingrozitor cand, intr-un sfarsit, s-au dus in redactiile de ziare si cei de acolo le-au pus reportofoanele in mana si i-au trimis la drogati, copii ai strazii, greve muncitoresti. Asta inseamna de fapt presa, nu povesti despre croaziere sau vise de TV.

  2. Michael on April 11th, 2010 7:04 pm

    … multumesc Oana … ai scris bine … :) …si m-ai ajutat… intr-un fel …sper sa ma descurc … sau, mai hotarat – sigur ma voi descurca …

Leave a Reply