Vreau să fac jurnalism, deci inventez

Unul dintre lucrurile care mi-au displăcut întotdeauna la învăţământul jurnalistic românesc este primul hop pe care trebuie să-l sară viitorii studenţi (cel puţin la FJSC). Vorbesc de examenul de creativitate, care condiţionează intrarea la facultate de o invenţie.

Sigur, scriitura poate fi evaluată pentru gramatică sau coerenţă, dar nu cred că aceste plusuri scuză minusul gigantic: inventezi ca să ai ocazia să înveţi o profesie unde invenţia e singurul păcat capital.

Anul ăsta, unul dintre subiecte cerea următoarele:

1. V-aţi întors dintr-o croazieră în jurul lumii, care s-a dovedit a fi aventura vieţii. Povestiţi prietenilor ce s-a întâmplat. (maxim 2 pagini).

Nu ştiu care ar putea fi alternativa (poate aveţi voi sugestii), dar mi-ar plăcea ca acest gen de subiecte să dispară.

UPDATE. Vreau să menţionez două chestii:

1. ObservaÅ£ia mea nu era un atac. Åžtiu că examenul e în perpetuă schimbare, ÅŸtiu că e bine că “măcar există” un examen, ÅŸtiu că alte facultăţi sunt mai rele decât FJSC. Åžtiu toate lucrurile astea. Dar asta nu mă împiedică să nu mă strâmb când văd acest tip de subiecte.

2. Braduţ, care a predat ani de zile la FJSC, are un post minunat pe tema examenului. E genul de text care încurajează o discuţie pe care facultatea ar trebui să o aibă cu actualii studenţi, cu foştii studenţi şi cu profesia. Poate o mini-conferinţă despre viitorul şi scopul învăţământului jurnalistic n-ar strica.

Comments

52 Responses to “Vreau să fac jurnalism, deci inventez”

 1. Oana on March 23rd, 2010 12:11 am

  Si eu am terminat Facultatea de Jurnalism. Sincer pe mine nu m-au ajutat cu nimic teoriile despre stiri si reportaje pentru ca am ajuns in redactii de ziare (in practica) si mi-am dat seama ca teoriile din facultate nu prea au legatura cu ce era acolo.
  Pentru cei care sunt in liceu si vor sa urmeze jurnalismul eu le-as da un singur sfat: sa se gandeasca de doua ori. In primul rand cei care se viseaza vedete TV sa renunte din prima, pentru ca la tv nu se intra cu facultatea de jurnalism, ci cu pile sau experienta, multa experienta. La radio e cam la fel. In presa scrisa mai sunt sanse dar din cauza crizei presa scrisa e la pamant (sau undeva aproape)
  Si as mai avea un sfat. Incercati sa munciti si sa faceti practica inca din primul an. Facultatea inseamna doar o diploma pe care s-o agati de perete. Meseria de jurnalist se invata afara, cu reportofonul in mana.
  Din pacate majoritatea colegilor mei veneau la jurnalism pentru ca aveau impresia ca dupa primul an de facultate se vor bate televiziunile pe ei. Insa dupa un an au renuntat pentru ca si-au dat seama ca jurnalismul nu inseamna numai emisiuni cu vedete si stiri de la ora 5. S-au speriat ingrozitor cand, intr-un sfarsit, s-au dus in redactiile de ziare si cei de acolo le-au pus reportofoanele in mana si i-au trimis la drogati, copii ai strazii, greve muncitoresti. Asta inseamna de fapt presa, nu povesti despre croaziere sau vise de TV.

 2. Michael on April 11th, 2010 7:04 pm

  … multumesc Oana … ai scris bine … :) …si m-ai ajutat… intr-un fel …sper sa ma descurc … sau, mai hotarat – sigur ma voi descurca …

Leave a Reply