Am fost. (FHM, noiembrie 2007)

>>> Publicat în FHM România, în noiembrie 2007.

AM FOST. PROMIT CÄ‚ REVIN. AVEÅ¢I FEMEI FRUMOASE.
Sfânta treime care face orice român singurel să se simtă băgat în seamă.

M-am săturat de vizitele făcute în România de curiozități străine. M-am săturat pentru că media, televiziunea în special, le tratează ca pe-a doua venire a lui Iisus ““ cu mențiunea că Iisus nu are nici o intenție de-a dormi la Hilton și de-a trage un afterparty într-un club cu nume de plantă.

Să pornim de la un adevăr simplu. În România vine cineva în fiecare zi. De fapt, în România, vine cineva în fiecare zi de la Apolodor încoace. De la Traian la Julio Iglesias au venit mulți, nu toți erau latini. Pe unii i-am așteptat cu pâine și sare, pe alții cu fântâni otrăvite, iar pe cei din ultima perioadă, cu cârduri de reporteri pe Otopeni.

Există un complex de inferioritate în care ne scăldăm de sute de ani, care ne face curu”™ să țâțâie la fiecare vizită. Chiar dacă aveai 2 ani când a venit Michael Jackson în București, cunoști reacția “Michaaaaaaaaaaaael”, împământenită de la Bălan la Calafat. Ba chiar faci în continuare glume proaste cu Papa și papamobilul de fiecare dată când vezi o dubă pătrățoasă.

E o adevărată isterie națională care se așterne când ne vizitează cineva mica și amărâta țară ““ de parcă ne-am născut cu toții fani Rafaga sau Beyoncé. Această nebunie este alimentată de o doză tare și constantă de clișee, dintre care voi dezvolta trei, preferatele mele:

* Pentru prima oară în România. Este esențial să știm când cineva vine prima oară în România. Pentru toți cei care țin evidența rupților* care au fost și celor care mai au de venit, această informație e esențială. Galacticii pentru prima oară în România. Rolling Stones pentru prima oară în România. Dă o căutare pe Google cu “prima oară în România” și o să vezi că de la Duran Duran la No Mercy la Târgul de joburi pentru tineri, toți au venit pentru prima oară în România. I-ai ierta pe bieții jurnaliști care stau la gura avionului și numără ștampilele din pașaport dacă ar face asta numai la prima venire. Dar pentru mulți și a doua venire e la fel de importantă. Că doar străinii au venit ȘI A DOUA OARÄ‚ în România, țara în care numai boul se întoarce. Caută pe net “a doua oară în România” și vei vedea că printre cei care au avut curajul să se întoarcă se numără Tiesto, ceva expert în gripa aviară și vocea a doua de la Modern Talking. O sumedenie de oameni demni de reprimit, a căror prezență ne onorează și ne dovedește că am intrat în Europa. Ori ceva.

* Vom reveni. Strict legate de numărătoarea vizitelor sunt știrile care insistă pe cât de bine s-a simțit persoana în România. A mâncat pe nerăsuflate preparate unice în tradiționalismul lor, a spart buzunare doldora de dolari și a băut bere cât să umple o piscină pentru copii. În consecință, va mai veni, că doar o fo”™ fain. Black Eyed Peas au promis că vor reveni. Asta era știrea care domina în septembrie după concert. Eu unul abia aștept să vină; e mai liber în mijloacele de transport când românii se înghesuie să li se mulțumească de pe scenă că există. Și Pussycat Dolls au promis că vor reveni. Și Rolling Stones au promis că vor reveni în România ““ mai ales când industria de îngrijire paliativă va prinde aripi. Până și patru grupuri de italieni, care au împușcat 100 de iepuri, potârnichi și fazani în Vâlcea, au promis că vor reveni. Păi să revină, că fără ei suntem singuri și nevizitați de nimeni. Îi vom aștepta cu patru urși legați la ochi ““ unul pentru fiecare grup ““ și cu un rând de mitraliere.

* Aveți cele mai frumoase femei. Da”™ de unde. Aproape toate țările ““ mai puțin Anglia ““ primesc complimentul ăsta fără acoperire. Dar suntem atât de dornici să credem asta încât ne supărăm pe fiecare vizitator care nu reiterează acest gând. Pun pariu că un promoter deștept care aduce un artist în România, îi spune: “Auzi băi Julio, trei lucruri trebuie să faci. Să râzi de parcă ești fericit când cobori din avion, să spui “˜Salut, România!”™ când cobori din caleașcă la hotel, și apoi să declari că ți-au plăcut femeile.”

Au respectat sfatul înțelept privind femeile, printre alții, Black Eyed Peas (care au punctat masiv la toate capitolele), dezbrăcățeii de la Chippendales, telenovelistul Osvaldo Rios (care a zis-o pe asta cu româncele preventiv, fără să fi vizitat țara!) și, bineînțeles, un ambasador peruan, care nu doar a zis-o, ci a și pus mâna și a înhățat una din susmeționatele.

Om deștept. A venit. A revenit. A cucerit. Noi, românii, suntem flatați.

Comments

3 Responses to “Am fost. (FHM, noiembrie 2007)”

  1. diaan on August 21st, 2009 1:22 pm

    ce.frumos.construiesti.un.text.

  2. Ciprian Soleriu on August 24th, 2009 8:44 am

    Ai dreptate Cristi.

    Chiar daca articolul a fost publicat in 2007 noiembrie (adica aproape 2 ani) totul este incredibil de actual…

    excelente observatii, tine-o tot asa :)

  3. runbaby on August 26th, 2009 11:13 am

    imparati pe care lumea nu putea sa-i mai incapa :)

Leave a Reply