În căutarea editorilor

Am citit în seara asta un text în GOOD care m-a binedispus. E o pledoarie pentru editori, acea specie rară care trece aproape neobservată în dezbaterea despre platformele care vor susține jurnalismul pe viitor.

Editorii buni sunt o minune. Am avut câțiva în State și nu a fost text care să nu iasă mai bun; chiar dacă m-au chinuit pe parcursul procesului. Am avut și editori slabi și am suferit din cauza lor.

De când editez – fie la curs, fie la revistă – am enervat unii reporteri și i-am bucurat pe alții. Dorința mea e simplă: să încerc să fac textul mai bun pentru cel/cea care va citi. Nu să-l rescriu, ci să le arăt cum să-l rescrie, de unde să-l apuce, pe unde să cârpească, ce să arunce la gunoi.

Presa noastră – convențională și electronică – este înfiorătoare și pentru că lipsesc editorii. Gândiți-vă la asta de fiecare dată când simțiți că o idee bună a fost prost executată.

Poate am să revin mai pe larg la acest subiect. Până atunci, citiți și textul din GOOD.

Those who have mastered the art of editing, then, are uncommon creatures. I envy them their skill and am enormously grateful for their gifts: I am never more relieved than when my writing lands in the hands of a competent and caring editor, someone who shows me how to rethink ideas and restructure prose. The writings I have published as a result of a strong writer/editor collaboration are my best work, measured both by my satisfaction with them and by reader interest.

PS: Editorul nu înseamnă corector. Deși uneori editorul e și corector, ele sunt joburi diferite.

Comments

7 Responses to “ÃŽn căutarea editorilor”

  1. zapacita on September 17th, 2009 11:28 pm

    Oh! Pana sa vin la curs nici nu-mi imaginam cata munca are de facut un editor…Desi experienta mea e minuscula, sunt convinsa ca nici un text pe care l-am produs post-curs nu ar fi aratat astazi asa daca in spate nu s-ar fi aflat Editorul. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost sa public acele drafturi 1 :)))) Grotesc de-a dreptul :))

  2. Ioana on September 18th, 2009 9:11 am

    Those who have mastered the art of editing, then, are uncommon creatures.:)) ce mult mi-a plăcut asta!

  3. revelionlasorbona on September 18th, 2009 5:55 pm

    Dar ce sa editezi la noi?!
    Pana la editori, si sunt de acord cu tine, noi avem o presa extrem de slaba, conformista, ieftina, pentru care este invinovatit chipurile targetul, cand de fapt jurnalistii, ”scriitorii” sunt cei de blamat, pentru ca scriu asa de ordinar, nearticulat si neprofesionist… Asa ca pana la editori, unde sunt jurnalistii?;)

  4. Cristi on September 18th, 2009 11:21 pm

    Revelion: Foarte de acord. Dar… :-) Multi jurnalisti pot fi formati, reformati, ajutati. Crede-ma pe cuvant; am cunoscut niste copii minunati, stricati prin redactii sau dezamagiti de scoala si care acum “mor” pe strada facand documentare. Garantez pentru ei. :-) Nu ajung; nici pe departe. Eu incerc sa raman optimist.

  5. Cosmin on September 19th, 2009 2:26 pm

    Nu stiu, a avea un editor mi se pare ca tine de un anumit grad de sofisticare pe care multi inca nu-l au in .ro :)

    Apropo, cum se formeaza, in mod natural, un editor? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurga cineva pentru a ajunge editor? Intreb cu reala inocenta a cuiva care chiar nu stie.

    Mersi!

  6. runbaby on September 19th, 2009 7:13 pm

    thumbs up for editors in general and for this editor in particular :)

  7. Cristi on September 21st, 2009 8:04 am

    Cosmin: În România oricine poate să devină editor. Sigur, exagerez puţin, dar nu sunt departe de adevăr, mai ales când vine vorba de reviste.

    Dar o cale limpede nu există nici în State, cultura jurnalistică cu care am interacÅ£ionat cel mai mult. Editorii se formează mai degrabă “on the job”. Poate e diferit la editarea de carte, dar în jurnalism – scurt sau lung – înveÅ£i în general de la alÅ£i editori, din câteva cărÅ£i ÅŸi din experienţă. PoÅ£i face cursuri de newspaper sau magazine editing, dar alea sunt preocupate mai degrabă cu întreg ciclul de producÅ£ie decât cu pusul de pix roÅŸu pe hârtie.

Leave a Reply