Trei motive pentru care avem nevoie de Tabu

E o zi tristă pentru piaţa românească de reviste. Realitatea-Caţavencu a renunţat la divizia de lifestyle, implicit la Tabu, singura al cărei viitor e incert în acest moment. Dacă nu găseşte un investitor care să o menţină în viaţă, se va închide.

Când am plecat de la Tabu la începutul lui octombrie am făcut-o din motive personale; devenise greu de trăit cu presiunile comerciale exercitate de criză asupra unei industrii care avea oricum destule probleme, în special cu consecvenÅ£a ÅŸi calitatea. Am considerat că aÅŸ putea ajuta mai bine de la distanţă – în timp ce-mi căutam un fellowship afară – ÅŸi mare mi-a fost surpriza când am citit veÅŸtile de azi.

Nu voi comenta ce s-a întâmplat. Vreau doar să enumăr trei motive – subiective ÅŸi personale – pentru care jurnalismul de revistă are nevoie ca Tabu să rămână în viaţă:

1. Era un titlu local, aproape unic între jucătorii mari. Asta înseamnă că avea o libertate extraordinară a formatului – putea să arate cum dorea, putea să riÅŸte, să experimenteze, să iasă din tiparele pe care trustul-mamă le impune deseori francizelor. Dacă Tabu moare e o lovitură foarte grea dată oricărei iniÅ£iative locale.

2. Pentru mine, în anul în care lucrat acolo, a fost un loc primitor pentru jurnalismul despre care vorbesc pe acest blog. A fost un spaÅ£iu în care se puteau publica poveÅŸti – un spaÅ£iu în care am avut ocazia să editez texte grele de acest gen: vezi ÃŽngerii din jurul ei. (ÃŽn numărul care va ieÅŸi pe piaţă la finalul acestei luni veÅ£i mai găsi unul – povestea Ralucăi Stroescu). ÃŽn Dosar am putut experimenta cu poveÅŸtile scurte, iar pe tabu.ro reuÅŸisem să încropim o rubrică de eseuri personale despre dragoste.

3. Acest punct e direct legat de cel precedent. Deschiderea pentru poveste, pentru un jurnalism mai profund decât ce citeÅŸti în alte locuri nu a fost o cerinţă de trust – dovadă ÅŸi decizia de azi. Deschiderea s-a datorat unui singur om ÅŸi anume Cristina Bazavan, redactorul-ÅŸef. Cristina înÅ£elege nevoia de astfel de poveÅŸti ÅŸi faptul că ele adaugă ceva în plus experienÅ£ei de citire, dând o valoare sporită produsului. ÃŽnÅ£elege că scriitura bună necesită timp, documentare exhaustivă ÅŸi editare susÅ£inută. S-a luptat să publicăm unele din textele din ultimul an ÅŸi a fost dispusă chiar să schimbe revista în ultimul moment pentru textul ăsta. Nu sunt mulÅ£i oameni ca ea ÅŸi dacă Tabu se închide, nu pot decât să sper că va găsi un loc unde va putea cere mai mult jurnalism de acest fel.

— Din acest post a fost ulterior eliminate o referinţă ÅŸi un link.

Comments

6 Responses to “Trei motive pentru care avem nevoie de Tabu”

 1. Jinx on October 20th, 2009 9:03 pm

  Cum spuneam, Tabu este una dintre cele (doar) 2 reviste din Romania pt care as plati. Am enumarat pe twitter motivele, nu le reiau aici, dar sunt sigura ca nu sunt singura care simte asa. Ce vreau sa punctez insa, e ca masura mi se pare un pic ipocrita in conditiile in care Realitatea-Catavencu se vrea un trust care sustine, promoveaza si ofera produse de calitate (campaniile catavencilor sau ale guerilla, lista neagra a invitatilor de la realitatea, “vrem respect” etc). Nu cunosc cifrele Tabu, nu stiu daca/ce profit aduce, insa dpdv al calitatii surclaseaza destule alte proiecte din trust (radio, tv, presa)consumatoare de resurse. In aceste conditii ar fi pacat sa se piarda tocmai Tabu.
  Si da, felicitari C.B. pt. ca de multe ori revista arata ca o bijuterie si te inspira ca o carte.

 2. zapacita on October 21st, 2009 11:52 am

  Fiecare numar de anul asta a fost o incantare si fiecare coperta a fost o bijuterie.
  Se pare ca Realitatea-Catavencu nu mai vor respect de la oamenii care apreciaza jurnalismul de calitate… :) Sper sa se gaseasca rapid altcineva care sa inteleaga valoarea Tabu si sa NU o schimbe.

 3. Ioana on October 21st, 2009 6:06 pm

  Păcat… dar ne mai miră astfel de lucruri în România? Nu cred, mai ales că emisiuni precum Profesionistii, Garantat 100% sunt difuzate la miezul nopÈ›ii.

  Avem nevoie de Tabu pentru că e un spațiu deschis jurnalismul de calitate.

 4. maria zlotescu on October 23rd, 2009 11:06 am

  Nu stiu ce sa zic. Jurnalism de calitate (scris articulat realist + obiectivitate) e in Dilema…Si doar pentru ca la tabu se incerca un produs local, mie nu mi se pare un motiv sa ramana, in fond, era o alta glossy cu pretentii cumva. Am fost dezamagita de cateva ori cand am cumparat revista, era slaba, desi mai merita un pictorial al lui camil dumitrescu si asa. Pentru coloane/idei/trenduri/povesti, citesc http://www.revelionlasorbona.blogspot.com

 5. Tea on October 25th, 2009 8:05 am

  Apropo de discutia de luni, iti propun sa scrii/scriem despre the human side of Tabu, ma ofer s-o stalk-uiesc pe Cristina :)

  Pick me, pick meee..

  PS: trebuia sa iti trimitem si CV&scrisoare de intentie, avem si un deadline?:D

 6. Cristi on October 25th, 2009 8:49 am

  Tea: inca n-am anunta cursul oficial. Cand o voi face – aici si pe site la CJI – vor fi listate acolo toate criteriile.

Leave a Reply