Cine este jurnalist? Ce este mass-media?

ConvenÅ£ia OrganizaÅ£iilor de Media – care reuneÅŸte vreo 30 de asociaÅ£ii profesionale ale jurnaliÅŸtilor români – a propus în acest weekend un cod deontologic unic (*.doc) pentru profesie.

E un document cu multe prevederi folositoare şi necesare; mă voi opri însă la însăşi definiţia jurnalistului şi a mass-media (vezi mai jos). Mă întreb dacă nu sunt puţin arhaice pentru vremurile în care trăim. Din interpretarea mea, un blogger (şi alţi făcători ocazionali de jurnalism) nu îndeplineşte aceste cerinţe, ceea ce nu face decât să adâncească o falie falsă.

Nu cine eÅŸti te face jurnalist, ci ce faci. Mult mai mulÅ£i oameni “fac jurnalism” decât indică această definiÅ£ie.

DefiniÅ£ia mass-media e ÅŸi destul de învechită, în condiÅ£iile în care presa nu mai deÅ£ine monopolul pe transmiterea de informaÅ£ii. Nici un blog, tumblr, vlog – dacă nu are statut juridic – nu e o instituÅ£ie media conform definiÅ£iei.

Mă bucur că punctul 1.1 nu spune că jurnalistul e un angajat al unei instituÅ£ii mass-media; o potenÅ£ială definiÅ£ie vehiculată ani întregi în Statele Unite din dorinÅ£a de a stabili o calitate juridică a celor care “fac jurnalism”.

Definiţiile sunt tot mai complicate în era 2.0, post cazuri precum Josh Wolf, un vlogger pe care Society of Professional Journalists l-a denumit în 2006 jurnalistul anului. SPJ nu defineşte statutul de jurnalist în codul lor deontologic.

1.1 Jurnalistul este persoana care se ocupă în mod regulat de colectarea, fotografierea, înregistrarea, redactarea, editarea sau publicarea de informaţii referitoare la evenimente locale, naţionale, internaţionale sau alte probleme de interes public, cu scopul diseminării publice, câştigându-şi traiul în proporţie semnificativă din această activitate.

(…)

1.3. Mass-media reprezintă totalitatea mijloacelor de informare în masă: online, audio-video sau tipărite, care au fost înfiinţate şi au calitate juridică în acest scop.

Comments

9 Responses to “Cine este jurnalist? Ce este mass-media?”

 1. Victor on October 24th, 2009 8:41 pm

  Au si britanicii asa ceva. Cam de prin ’39. http://www.nuj.org.uk/innerPagenuj.html?docid=174

  Unul dintre profesorii mei, editor la cel mai important ziar local, poarta mereu cu el o foita indoita cu aceste 12 puncte.

  Ma bucur sa vad ca si in Romania preocupa pe cineva problemele deontologice, intr-un alt context decat cel badescian.

 2. Tea on October 25th, 2009 8:03 am

  Hai sa ne oprim un pic si la rolul jurnalistului, ca-i mult mai important decat definitia.
  Pana la urma, ca orice meserie, jurnalismul a aparut dintr-o nevoie – aceea de a informa, educa si distra (ordine aleatorie :))

  Ori, un blog poate face asta. Unele fac asta. Si inca fte fte bine.
  Iti spun sincer ca pentru mine (coord. de proiect online) conteaza mult mai mult ca numele sa-mi apara pe bucurenci.ro sau pe ascrie.org – sunt la un click distanta – decat intr-o publicatie poate cu acelasi trafic/tiraj, offline, in care publica jurnalisti. Ori daca noua, cei care facem activitatile despre care se (poate) scrie, ne plac mai mult cei ce scriu fara sa aiba neaparat o diploma (pe care si eu o am, cu insemnele FJSC cu tot), atunci cu jurnalismul cum ramane?

  Sunt curioasa de raspuns, si apoi revin cu completari ;)

  Food for thought.

 3. Tiberiu on November 9th, 2009 2:35 am

  Cristi: sincer, ma asteptam la un material mai amplu. poate totusi il concepi printre picaturi.
  ps mi-a sarit in ochi o virgula dupa “un blogger”. poate o hacuiesti. stiu cum e cu viteza si rescrierea :) , dar am noroc de cititori vigilenti.

 4. Cristi on November 9th, 2009 9:30 am

  @Tiberiu: Ar fi, ce-i drept, multe de spus pe tema asta. Poate revin la ea după ce se termină nebunia numită Decât o Revistă. Multe dintre discuÅ£iile pe care mi-ar plăcea să le aibă breasla noastră – cel puÅ£in dintre cele legate de calitate, cine e jurnalist ÅŸi cine nu – sunt reflectate în conÅ£inutul revistei.

  PS: Mersi pentru ajutorul de vânătoare de virgule :-)

 5. Tiberiu on November 9th, 2009 5:39 pm

  @Cristi: succes cu poriectul! abia astept sa-l vad si apoi sa revii asupra discutiei.

  ps degeaba te-am ajutat ca pana mi-ai raspuns ai si uitat sa o scoti :)) . ma doare-n ochi. help me.

 6. Cristi on November 10th, 2009 11:17 am

  Doamne, chiar că multitaskingul dăunează sănătăţii. Gata :-)

 7. Tiberiu on November 11th, 2009 5:05 pm

  @ Cristi:: crezi cam voi aveam norocul sa miros decat tiparul revistei? :) Daca e scumpa o platesc in rate, dar o vreau ca suna bine sumarul.

 8. Razvan Ungureanu on February 3rd, 2010 10:54 am

  si bloggerul poate sa fie jurnalist

 9. Razvan Ungureanu on February 3rd, 2010 11:23 am

  in ultimul timp mass-media promoveaza ce vrea

Leave a Reply