Cum să te vinzi (pe tine)

>>> Publicat în FHM România, decembrie 2007.

CUM SĂ TE VINZI (PE TINE)
Sfaturi gratis ca să ieşi din anonimatul în care te-ai băgat.

Port chiloţii prietenei mele în timp ce scriu aceste rânduri. Sunt verzi şi au mânecuţe. De fapt, sunt verde-brotăcel. De când îi port le-am adăugat câteva găuri, ca să m-asigur că nu-i va cere înapoi.

Nu-i aşa că vrei să citeşti mai departe – măcar din curiozitate morbidă? Sigur că vrei. Vrei pentru că, pe lângă elementul voyeuristic, vei învăţa ceva despre mine. Cel puţin, îndeajuns ca să mă eviţi.

Ei, asta vrea şi un angajator să ştie despre tine.

În ultima vreme am citit zeci de CV-uri şi scrisori de intenţie – marea majoritate de la băieţi şi fete care vor să scrie. Cu mici excepţii, am rămas la fel de ignorant faţă de persoana respectivă cum eram înainte. Am aflat că un el e student în anul trei, şi că o ea a lucrat vara ca translator. Dar în afară de faptul că el a intrat la facultate, sau că ea vorbeşte ocazional altă limbă, ce-am învăţat nou? Nimic. Ba mai rău. Cum se diferenţiază ei de ceilalţi studenţi şi translatori de-o vară. Îţi spun eu: deloc.

Eşti la vârsta la care te mai pasc câteva CV-uri şi scrisori de intenţie, fie pentru primul job, fie pentru următorul. Intuiţia mea spune că, pe hârtie, eşti la fel de incolor şi inodor ca majoritatea contracandidaţilor. Şi am hotărât să te ajut. Nu pentru că am o inimă mare şi pufoasă, ci pentru că e plictisitor să recitesc aceeaşi biografie de 10 ori, doar sub alt nume.

Lecţia numărul 1: Vinde-mi o poveste în deschiderea scrisorii de intenţie. Scurtă, dar care să mă prindă. Cum e asta cu chiloţii. (Nu, nu mă jenează). Revenind. Poveste. Dacă vrei să fii IT manager, zi-mi de noaptea în care ai operat un calculator şi ai aspirat placa de bază cu tot cu câteva piese. Erai atât de sărac (aici smulgi lacrimi fără să fii dramatic) încât le-ai scos din punga de aspirator şi le-ai lipit la loc, folosind lipici din piaţă (detaliile ajută). Până acum ai arătat că eşti ordonat, creativ şi independent fără să le treci la rubrica „calităţi”. Lipiciul n-a făcut bine plăcii, care a făcut „bum” la 14, 5 cm de nasul tău. N-ai păţit nimic şi, după trei luni de servit şaorme la non-stop, ţi-ai luat alta. Rezistent şi devotat.

Lecţia numărul 2: Scrisoarea trebuie să fie scurtă, dar nu aşa de scurtă cum o faci de obicei: „Intenţionez să aplic pentru acest post şi mi-am ataşat CV-ul. Ar fi o oportunitate minunată pentru mine.” Asta spune: „Băi, ăsta fie e leneş, fie are imaginaţia unui fluture.”  Gluma cu fluturele ţine de încăpăţânarea cu care se izbeşte de bec. Povestea, care nu trebuie lungită, e un început. Dar nu ajunge. Mai ai nevoie de trei elemente, tot cam de-un paragraf: de ce vrei la mine, ce aduci nou şi la revedere. Şi aici trebuie să fii mai creativ decât în exemplul de mai sus. Dacă vrei să scrii pentru FHM şi îi spui lui Eddie Ţone: „Vreau să  scriu în revistă pentru că sunteţi marfă şi pentru că şi mie îmi plac femeile”, atunci vei ajunge în sacul cu incompetenţi, care mai are puţin şi blochează culoarul!

Nu crezi că ar fi mai interesat dacă i-ai spune că ai o idee pentru o rubrică de sex şi şah şi că ai crescut cu şapte surori, toate câştigătoare ale concursului Miss Olăneşti, oraşul în care de altfel se petrece acţiunea din nuvela ta horror „Despicătorul de perineu” ? Ce i-ai spus lui Eddie aici? Că ştii că revista are o slăbiciune pentru sex şi hăcuieli, că ar trebui să scrie mai mult despre lumea tumultoasă a şahului şi că ai şapte posibile pictoriale în propria ta casă. Adică eşti o mină de aur. Ţine minte: arată că ştii despre companie, arată că te potriveşti, convinge-i că locul tău e acolo şi spune-le că aştepţi veşti.

Lecţia numărul 3: CV-ul. La vârsta ta, dacă nu cânţi cu filarmonica de la 4 ani sau n-ai terminat fizică atomică la 17 ani, n-ai nevoie de un CV mai lung de o pagină. Experienţă profesională, studii, eventuale premii ori alte realizări, cunoştinţe de limbă ş-atât. Dacă ai făcut o oră de voluntariat aranjând sala pentru concursul de miss din Olăneşti şi asta apare în CV, îţi sugerez să te apuci mai serios de şah.

Lecţia numărul 4: Se subînţelege că tot ce scrii în scrisoarea de intenţie şi CV trebuie să fie adevărat. Exact. Te-ai prins. Chiar sunt verde-brotăcel.

Comments

16 Responses to “Cum să te vinzi (pe tine)”

 1. pauldumitru on October 27th, 2009 11:21 pm

  cristi, ce spui tu aici e minunat. dar lipseste ceva. ca sa pot trimite o astfel de scrisoare de intentie, mi-ar trebui si mie o biografie megasincera a celui caruia i-o trimit. pentru ca tre sa fiu sigur ca va inghiti corect hapul. gandeste-te ca sunt si oameni care nu au atata imaginatie si deschidere pe cata presupui tu ca ar trebui sa aiba, scriind acest post.

  daca ti-as trimite tie scrisoare de intentie, probabil ca as putea incerca sa urmez sfaturile tale :-)

 2. Catalina on October 28th, 2009 10:34 am

  Hm … nu stiu daca se aplica acest model de scrisoare si in mediul corporatist, unde inca se poarta acel format de care aminteai in articol.

 3. Cristi on October 28th, 2009 11:52 am

  @paul, @catalina: Textul e o exagerare cautata. :-) Dar cred sincer ca nu ne ajuta robotizarea pe care o practicam in documentele cu care ne prezentam.

 4. I. on October 28th, 2009 2:17 pm

  toate bune si frumoase, textul simpatic DAR ar ajuta la credibilitate daca ar fi si impecabil din punct de vedere gramatical, daca tot ni se dau sfaturi despre scris.

  vezi “toate castigatoare A concursului Miss Olanesti”.

  o scapare, cu siguranta.

 5. Florin Puscas on October 28th, 2009 2:32 pm

  Bun. Eu sunt somer, imi caut job de 3 luni, nu gasesc. Unde sa trimit CV-ul si “scrisoarea de intentie narativa”? :-) Daca stii angajatori care apreciaza stilul expus de tine, tare as fi curios sa ii stiu si eu.

 6. Cristi on October 28th, 2009 5:14 pm

  Bine punctat. Noroc că revista a citit după mine la momentul potrivit. :-) Şi noroc că publicul e atent şi taxează.

 7. Ioana_du on October 29th, 2009 12:09 pm

  A-propos de aplicabilitatea acestui “model”, evident ca nu este generala. Nici eu nu cred ca ar merge in mediul corporatist (probabil ca ma va amuza toata ziua o proiectie mentala: figura sefei mele lecturand o asemenea scrisoare de intentie), acolo se tinde spre uniformizare si proceduri.
  Mi se pare insa o abordare foarte buna la “bataia” pe un post de scriitor la o revista. Sau ca sa convingi pe cineva ca meriti sa urmezi un curs de jurnalism narativ :D

 8. mariazlotescu on October 29th, 2009 12:41 pm

  Pai, ideea ta e buna, si o zic multi de ani buni, dar daca e exagerat textul tau, te provoc sa scrii un model realist si adecvat pt un post creativ, la o revista, etc. si asa oamenii ce te citesc vor putea sa invete ceva.

  Eu as merge pe cv clasic, scrisoare de aplicare serioasa (ceea ce nu inseamna cliseica) si un link la un blog cu scrierile tale.

  Cand faci pe desteptul afara din context, esti penalizat, toata lumea buna e absolut plictisita de coolul afectat si ”creativitatea” adolescentina din mediul publicitate, etc…

  Desi, acum ca am scris astea, ma gandesc la prietenii mei ce lucreaza in revsitele romanesti pe pozitii cheie si nu cunosc pe nici unul care sa fii obtinut postul corect (concurs, cv, etc). Ci prin networking, clubbing, relatii, amor, gay.

  Imi pare rau.

 9. Ioana on October 29th, 2009 8:12 pm

  mie-mi plac alea cu: subsemnatul, X, vă rog a binevoi să…:))

 10. runbaby on October 30th, 2009 2:01 am

  I like :)

 11. PhenoBarbieDoll on October 31st, 2009 9:59 am

  :)) as citi scrisori din astea any day! ultima oara cand am angajat pe cineva am facut-o pentru ca omul (pe langa ca s-a descurcat foarte bine la proba practica) m-a intrebat de unde poa’ sa-si ia un pahar cu apa inainte sa treaca la test. asta in loc sa se aseze crispat pe scaun like everyone else. a, si pentru ca vorbea singur in timp ce scria.

 12. femeiadeservici on October 31st, 2009 5:14 pm

  mda…mi-am luat cel mai bun condei,l-am ascutit, l-am poleit apoi cu aur ai tot nu a mers…oricat de misto ai fi daca nu plasezi CV-ul unde “trebuie” tot anonim ramai:(
  E nasol ca am ajums sa cred asta, stiu :(

 13. Revista presei -2- | Jiunimea on November 9th, 2009 7:19 pm

  […] Cristi Lupsa ne invata cum sa iesim din anonimat atunci cand aplicam pentru un job. Cum sa te vinzi? […]

 14. Gia Codrescu » Blog Archive » Be the Purple Cow on November 10th, 2009 2:32 pm

  […] Aflati de la Cristian Lupsa cele 4 lectii adevarate despre cum sa scrii o scrisoare de intentie re-mar-ca-bi-la pe ascrie.ro […]

 15. Netwave Computers » Vaca mov on January 20th, 2010 11:04 pm

  […] Despre cum sa te vinzi […]

 16. AdMasters.ro » Blog Archive » Cum sa te angajezi in comunicare on November 9th, 2010 12:05 pm

  […] – La fel si pentru scrisoarea de intentie – mai ales pentru jurnalisti si copywriteri – exemplu excelent […]

Leave a Reply