Decât o Revistă: la cald, despre intenţii

Am să-mi ignor rutina de a digera o informație înainte de a-i da o formă scrisă pentru a împărtăși, la cald, câteva gânduri despre Decât o Revistă, mai exact despre intențiile care au stat la baza proiectului. Lansarea din Control de duminică seară a depășit toate așteptările noastre și pentru că atât de mulți oameni răsfoiesc de azi revista, am hotărât să le ofer câteva chei suplimentare de citire.

Așadar, câteva dintre intențiile noastre:

1. Să facem jurnalism de calitate. Putem să discutăm mult pe baza acestei propoziții, dar am să mă rezum la elementul care lipsește cel mai des presei române – atât celei tradiționale, cât și celei alternative, din online sau de pe bloguri: documentarea/reporting. Scriitura, redarea unor informații, interpretarea trebuie să construiască pe informații. Iar cei care au scris pentru DoR au bătut străzile sănătos înainte să scrie. Mi-a plăcut că mentalistul Vlad Grigorescu a observat acest lucru.

2. Să facem vizual convingător. Prea des ajunge vizualul să fie doar ilustrație pentru text. În multe puncte, DoR e condusă de elementele vizuale, care uneori transmit singure informația. Sper că Ray, art director extraordinaire, va scrie mai mult despre asta. (Și sper că ați observat că secțiunea a doua, numită “Reactor”, e tipărită pe hârtie de carte).

3. Să fim sinceri. Vlad Petreanu scria aseară că DoR e un demers curat, iar asta îi va scuza unele stângăcii. E unul dintre cele mai frumoase complimente primite până acum. Am încercat să punem pe masă ce a mers bine, ce nu, ce dubii au fost și sunt. Și continuăm să facem asta pe Facebook și pe Twitter.

4. Să avem un dialog cu cititorii și cu industria despre viitorul acestei forme în România. După cum întrebam și în editorial: “Cum putem face reviste mai bune, mai utile, mai spectaculoase, mai profunde? Cum ne putem implica cititorii? Și, desigur, cum putem avea o relație de parteneriat cu piața de publicitate fără să compromitem produsul?”

5. Să arătăm că se poate face mult, cu puțin. Faptul că am beneficiat de ajutorul voluntar al atâtor oameni e un lucru pe care-l interpretăm într-o cheie optimistă: dacă noi am putut face ceva bun fără resurse, de ce n-ar putea cei care fac presă comercială să facă ceva mai bun decât fac acum cu puținele resurse pe care le au?

6. Să vedem dacă vreți așa ceva. E o întrebare care ne bântuie și la care vom aduna răspunsuri în următoarele săptămâni. Vrem/vreți un astfel de produs jurnalistic în România? Prezența voastră duminică și sprijinul neașteptat primit de la Pleon Graffiti, care ne vor acoperi costurile de tipar pentru că cred în viitorul produselor de calitate, sunt semnale nesperat de bune.

7. Să ne distrăm. Revista, veți descoperi, nu se ia foarte în serios. Sunt într-adevăr niște bucăți grele acolo – vezi cele 10 pagini scrise despre diacritice -, dar și astea sunt acolo ca să completeze un mozaic al lumii noastre de azi, al micilor noastre obsesii, pe cât am putut să-l agregăm și să-l curăm.

Comments

8 Responses to “Decât o Revistă: la cald, despre intenÅ£ii”

  1. spirala on November 16th, 2009 8:06 pm

    Apreciez efortul echipei de a realiza si de a scoate pe piata revista , dar sa nu ne imbatam cu apa rece , presa romaneasca, (mai sunt si exceptii) din punctul meu de vedere este de C—T.

  2. Cristi on November 17th, 2009 2:46 am

    Spirala: N-a spus nimeni că scoatem presa românească din C.

  3. zalex on November 19th, 2009 1:41 am

    Mie mi se pare senzational ce faceti voi, ca sa fiu scurt. Lucrez in presa de ceva ani si mereu am fost de parere ca demersurile democratice, nesustinute de purcoaie de bani si de interese de tot felul sunt cele mai curate si mai bune pentru oamenii care va dorit sa va citeasca. Vreau sa citesc / privesc mai multe numere din DoR. Atata timp cat demersul va ramane unul orientat catre cititorul profesionit de reviste (care stie ce-i un eufemism si recunoaste o fotografie facuta in low key), DoR va avea parte de succesul de care multe alte glossy-uri nu il au in RO. De fapt, revista asta e unica…

  4. zalex on November 19th, 2009 1:45 am

    of… scuze pentru greselile de ortografie… e 2 noaptea…:(

  5. anca on November 19th, 2009 5:23 pm

    Am citit pe siteul revistei ca ca va fi distribuita in cafenele pana pe 22, presupun ca va refereati la cafenelele din Bucuresti.

    Daca sunt din Craiova, cum pot sa pun si eu mana pe un numar, mi-as dori foarte mult s-o citesc?

  6. Kit·blog on November 21st, 2009 3:43 pm

    Decât o Revistă…

    Decât o Revistă, cover. Click here or on the image to enlarge. From the launch of Omagiu Magazine in 2005 (noted here) nothing cool happened in the Romanian printed magazine landscape…….

  7. Cristi on November 22nd, 2009 12:17 pm

    Alex: Mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Nu ştim încă dacă şi cum am putea continua, dar sinceritatea e şi va rămâne printre valorile fundamentale ale proiectului.

  8. World News » Decât o Revistă: la cald, despre intenÅ£ii : A Scrie on December 2nd, 2009 10:39 pm

    […] here: Decât o Revistă: la cald, despre intenÅ£ii : A Scrie Rate this topic: (No Ratings Yet)  Loading … Popularity: 1 views Tagged with: [ […]

Leave a Reply