Decât o Revistă: la cald, despre intenţii

Am să-mi ignor rutina de a digera o informaţie înainte de a-i da o formă scrisă pentru a împărtăşi, la cald, câteva gânduri despre Decât o Revistă, mai exact despre intenţiile care au stat la baza proiectului. Lansarea din Control de duminică seară a depăşit toate aşteptările noastre şi pentru că atât de mulţi oameni răsfoiesc de azi revista, am hotărât să le ofer câteva chei suplimentare de citire.

Aşadar, câteva dintre intenţiile noastre:

1. Să facem jurnalism de calitate. Putem să discutăm mult pe baza acestei propoziÅ£ii, dar am să mă rezum la elementul care lipseÅŸte cel mai des presei române – atât celei tradiÅ£ionale, cât ÅŸi celei alternative, din online sau de pe bloguri: documentarea/reporting. Scriitura, redarea unor informaÅ£ii, interpretarea trebuie să construiască pe informaÅ£ii. Iar cei care au scris pentru DoR au bătut străzile sănătos înainte să scrie. Mi-a plăcut că mentalistul Vlad Grigorescu a observat acest lucru.

2. Să facem vizual convingător. Prea des ajunge vizualul să fie doar ilustraÅ£ie pentru text. ÃŽn multe puncte, DoR e condusă de elementele vizuale, care uneori transmit singure informaÅ£ia. Sper că Ray, art director extraordinaire, va scrie mai mult despre asta. (Åži sper că aÅ£i observat că secÅ£iunea a doua, numită “Reactor”, e tipărită pe hârtie de carte).

3. Să fim sinceri. Vlad Petreanu scria aseară că DoR e un demers curat, iar asta îi va scuza unele stângăcii. E unul dintre cele mai frumoase complimente primite până acum. Am încercat să punem pe masă ce a mers bine, ce nu, ce dubii au fost şi sunt. Şi continuăm să facem asta pe Facebook şi pe Twitter.

4. Să avem un dialog cu cititorii ÅŸi cu industria despre viitorul acestei forme în România. După cum întrebam ÅŸi în editorial: “Cum putem face reviste mai bune, mai utile, mai spectaculoase, mai profunde? Cum ne putem implica cititorii? Åži, desigur, cum putem avea o relaÅ£ie de parteneriat cu piaÅ£a de publicitate fără să compromitem produsul?”

5. Să arătăm că se poate face mult, cu puţin. Faptul că am beneficiat de ajutorul voluntar al atâtor oameni e un lucru pe care-l interpretăm într-o cheie optimistă: dacă noi am putut face ceva bun fără resurse, de ce n-ar putea cei care fac presă comercială să facă ceva mai bun decât fac acum cu puţinele resurse pe care le au?

6. Să vedem dacă vreţi aşa ceva. E o întrebare care ne bântuie şi la care vom aduna răspunsuri în următoarele săptămâni. Vrem/vreţi un astfel de produs jurnalistic în România? Prezenţa voastră duminică şi sprijinul neaşteptat primit de la Pleon Graffiti, care ne vor acoperi costurile de tipar pentru că cred în viitorul produselor de calitate, sunt semnale nesperat de bune.

7. Să ne distrăm. Revista, veÅ£i descoperi, nu se ia foarte în serios. Sunt într-adevăr niÅŸte bucăţi grele acolo – vezi cele 10 pagini scrise despre diacritice -, dar ÅŸi astea sunt acolo ca să completeze un mozaic al lumii noastre de azi, al micilor noastre obsesii, pe cât am putut să-l agregăm ÅŸi să-l curăm.

Comments

8 Responses to “Decât o Revistă: la cald, despre intenÅ£ii”

 1. spirala on November 16th, 2009 8:06 pm

  Apreciez efortul echipei de a realiza si de a scoate pe piata revista , dar sa nu ne imbatam cu apa rece , presa romaneasca, (mai sunt si exceptii) din punctul meu de vedere este de C—T.

 2. Cristi on November 17th, 2009 2:46 am

  Spirala: N-a spus nimeni că scoatem presa românească din C.

 3. zalex on November 19th, 2009 1:41 am

  Mie mi se pare senzational ce faceti voi, ca sa fiu scurt. Lucrez in presa de ceva ani si mereu am fost de parere ca demersurile democratice, nesustinute de purcoaie de bani si de interese de tot felul sunt cele mai curate si mai bune pentru oamenii care va dorit sa va citeasca. Vreau sa citesc / privesc mai multe numere din DoR. Atata timp cat demersul va ramane unul orientat catre cititorul profesionit de reviste (care stie ce-i un eufemism si recunoaste o fotografie facuta in low key), DoR va avea parte de succesul de care multe alte glossy-uri nu il au in RO. De fapt, revista asta e unica…

 4. zalex on November 19th, 2009 1:45 am

  of… scuze pentru greselile de ortografie… e 2 noaptea…:(

 5. anca on November 19th, 2009 5:23 pm

  Am citit pe siteul revistei ca ca va fi distribuita in cafenele pana pe 22, presupun ca va refereati la cafenelele din Bucuresti.

  Daca sunt din Craiova, cum pot sa pun si eu mana pe un numar, mi-as dori foarte mult s-o citesc?

 6. Kit·blog on November 21st, 2009 3:43 pm

  Decât o Revistă…

  Decât o Revistă, cover. Click here or on the image to enlarge. From the launch of Omagiu Magazine in 2005 (noted here) nothing cool happened in the Romanian printed magazine landscape…….

 7. Cristi on November 22nd, 2009 12:17 pm

  Alex: Mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Nu ştim încă dacă şi cum am putea continua, dar sinceritatea e şi va rămâne printre valorile fundamentale ale proiectului.

 8. World News » Decât o Revistă: la cald, despre intenÅ£ii : A Scrie on December 2nd, 2009 10:39 pm

  […] here: Decât o Revistă: la cald, despre intenÅ£ii : A Scrie Rate this topic: (No Ratings Yet)  Loading … Popularity: 1 views Tagged with: [ […]

Leave a Reply