Decât o Revistă – Decât o explicaÅ£ie

Împărtăşesc cu voi editorialul-explicaţie din Decât o Revistă. Săptămâna asta veţi găsi întreg conţinutul pe decatorevista.ro. Raymond Bobar a scris despre cum a desenat revista, aici. Voi reveni mâine cu informaţii despre cum s-a copt prăjitura pe partea editorială.

Decât o explicaţie

Am mai spus-o şi s-a râs, dar povestea e adevărată. Decât o Revistă s-a născut la o bere în seara de 23 aprilie 2009, când ne-am strâns un grup de jurnalişti şi ne-am pus pe tocat neajunsurile, compromisurile compromiţătoare şi calitatea îndoielnică a majorităţii titlurilor de pe piaţă. Apoi, într-o sclipire de moment, am glumit că ar trebui să facem singuri revista care să respecte standardele jurnalistice şi vizuale la care ne raportăm.

Ne-am gândit că am putea să-i spunem Decât o Revistă, pentru că ar apărea „decât o dată” şi ar fi „decât una”. Şi pentru că cititorul ar putea spune, fără să fie hăituit de poliţia stilistică: „Citesc Decât o Revistă”. (Gluma din titlu a rămas, iar cuvântul „decât” este luat în primire de Răzvan Exarhu, în debutul secţiunii Reactor.)

Discuţia de la bere a devenit realitate. Ţii în mână rezultatul a şase luni de triat, imaginat, schimbat, documentat, fotografiat, scris şi editat în spiritul unei misiuni definite din prima seară: să facem o revistă care să depindă doar de noi şi de ce ştim să facem. Nu un protest, nu o manifestare teribilistă, ci un exemplu de cum ar putea să arate şi ce ar putea să conţină o revistă gândită să devină un obiect de colecţie. Generalistă, dar nu superficială. Inteligentă, dar nu condescendentă. Cu opinii, dar nu didactică. Altfel, dar nu alternativă.

Am aplicat aceste principii în fiecare material pe care-l vei găsi în paginile ce urmează. Scriitura e accesibilă şi exactă. Vizualul e lipsit de fandoseli şi convingător. Credem că o revistă nu trebuie să epateze şi să şocheze ca să iasă din tipare. Trebuie să fie o colecţie de surprize executate minuţios, pentru plăcerea celor care o răsfoiesc şi o citesc.

Am făcut această revistă pentru că credem în viitorul acestui mediu – în ciuda crizei financiare şi a ameninţării erei digitale. Revista e un obiect cu care poţi dezvolta o relaţie intimă. Dacă e bine făcută, va fi proaspătă şi după 10 ani; o fereastră unică prin care poţi vedea cum era lumea la momentul apariţiei. Dar ca această formă să supravieţuiască e nevoie de o schimbare de atitudine.

Am vrea ca Decât o Revistă să stârnească o discuţie despre viitorul revistelor în România. Am vrea ca oamenii care o citesc să reacţioneze şi să înceapă să le ceară revistelor pe care le cumpără mai multă atenţie, mai mult respect şi mai mult conţinut de calitate. Am vrea ca cei care conduc şi produc reviste în România să asculte și să-și pună aceleași întrebări care au conturat acest proiect. Cum putem face reviste mai bune, mai utile, mai spectaculoase, mai profunde? Cum ne putem implica cititorii? Şi, desigur, cum putem avea o relaţie de parteneriat cu piaţa de publicitate fără să compromitem produsul?

Dacă te-a bucurat acest proiect, hai să încercăm împreună să găsim răspunsuri la aceste întrebări. Scrie-ne la decatorevista@decatorevista.ro.

Comments

3 Responses to “Decât o Revistă – Decât o explicaÅ£ie”

  1. Ioana on November 23rd, 2009 7:31 pm

    Discutam azi cu o colegă de la FJSC dacă nu cumva e inutilă discuÈ›ia despre calitate într-o era în care trăim totul pe repede, într-o eră în care oamenii se mulÈ›umesc să se uite pe poze È™i să citească un titlu È™i un lead uÈ™or agramate È™i tabloidizate. Am concluzionat noi că n-ar fi chiar inutil… dar am concluzionat È™optit È™i neîncrezător. Societatea noastră È™i implicit jurnalismul au nevoie de oameni care să se pună voluntar în slujba calității È™i a lucrurile bine făcute. Iar oamenii ăștia sunt puÈ›ini, de aceea vă felicit pentru acest proiect.

  2. saramon on November 24th, 2009 6:31 pm

    Exact, astfel de oameni sunt puţini iar cei care conduc publicaţii urmăresc în primul rând profitul şi abia apoi calitatea!

  3. Pandora on November 25th, 2009 1:22 am

    Când am pus mâna pe DOR mi-am spus “Esquire”. Poate pentru că plecasem la drum cu prejudecata că din mâna lui Exarhu, Sebastian Ispas ÅŸi LupÅŸa…numai un “Esquire” putea să iasă. Până ÅŸi layout-ul mi-a mirosit la prima vedere a revista mai sus menÅ£ionată (de două ori chiar). Trebuie să recunosc sincer că am găsit între ele ÅŸi asemănări ÅŸi deosebiri. Nu ÅŸtiu în partea căreia înclină balanÅ£a, dar ÅŸtiu că dacă aÅ£i ieÅŸi pe piaţă, fie ÅŸi trimestrial, v-aÅŸ cumpăra.

Leave a Reply