Decât o Revistă – Decât o explicaÅ£ie

Împărtășesc cu voi editorialul-explicație din Decât o Revistă. Săptămâna asta veți găsi întreg conținutul pe decatorevista.ro. Raymond Bobar a scris despre cum a desenat revista, aici. Voi reveni mâine cu informații despre cum s-a copt prăjitura pe partea editorială.

Decât o explicație

Am mai spus-o și s-a râs, dar povestea e adevărată. Decât o Revistă s-a născut la o bere în seara de 23 aprilie 2009, când ne-am strâns un grup de jurnaliști și ne-am pus pe tocat neajunsurile, compromisurile compromițătoare și calitatea îndoielnică a majorității titlurilor de pe piață. Apoi, într-o sclipire de moment, am glumit că ar trebui să facem singuri revista care să respecte standardele jurnalistice și vizuale la care ne raportăm.

Ne-am gândit că am putea să-i spunem Decât o Revistă, pentru că ar apărea “decât o dată” și ar fi “decât una”. Și pentru că cititorul ar putea spune, fără să fie hăituit de poliția stilistică: “Citesc Decât o Revistă”. (Gluma din titlu a rămas, iar cuvântul “decât” este luat în primire de Răzvan Exarhu, în debutul secțiunii Reactor.)

Discuția de la bere a devenit realitate. Å¢ii în mână rezultatul a șase luni de triat, imaginat, schimbat, documentat, fotografiat, scris și editat în spiritul unei misiuni definite din prima seară: să facem o revistă care să depindă doar de noi și de ce știm să facem. Nu un protest, nu o manifestare teribilistă, ci un exemplu de cum ar putea să arate și ce ar putea să conțină o revistă gândită să devină un obiect de colecție. Generalistă, dar nu superficială. Inteligentă, dar nu condescendentă. Cu opinii, dar nu didactică. Altfel, dar nu alternativă.

Am aplicat aceste principii în fiecare material pe care-l vei găsi în paginile ce urmează. Scriitura e accesibilă și exactă. Vizualul e lipsit de fandoseli și convingător. Credem că o revistă nu trebuie să epateze și să șocheze ca să iasă din tipare. Trebuie să fie o colecție de surprize executate minuțios, pentru plăcerea celor care o răsfoiesc și o citesc.

Am făcut această revistă pentru că credem în viitorul acestui mediu ““ în ciuda crizei financiare și a amenințării erei digitale. Revista e un obiect cu care poți dezvolta o relație intimă. Dacă e bine făcută, va fi proaspătă și după 10 ani; o fereastră unică prin care poți vedea cum era lumea la momentul apariției. Dar ca această formă să supraviețuiască e nevoie de o schimbare de atitudine.

Am vrea ca Decât o Revistă să stârnească o discuție despre viitorul revistelor în România. Am vrea ca oamenii care o citesc să reacționeze și să înceapă să le ceară revistelor pe care le cumpără mai multă atenție, mai mult respect și mai mult conținut de calitate. Am vrea ca cei care conduc și produc reviste în România să asculte și să-și pună aceleași întrebări care au conturat acest proiect. Cum putem face reviste mai bune, mai utile, mai spectaculoase, mai profunde? Cum ne putem implica cititorii? Și, desigur, cum putem avea o relație de parteneriat cu piața de publicitate fără să compromitem produsul?

Dacă te-a bucurat acest proiect, hai să încercăm împreună să găsim răspunsuri la aceste întrebări. Scrie-ne la decatorevista@decatorevista.ro.

Comments

3 Responses to “Decât o Revistă – Decât o explicaÅ£ie”

  1. Ioana on November 23rd, 2009 7:31 pm

    Discutam azi cu o colegă de la FJSC dacă nu cumva e inutilă discuÈ›ia despre calitate într-o era în care trăim totul pe repede, într-o eră în care oamenii se mulÈ›umesc să se uite pe poze È™i să citească un titlu È™i un lead uÈ™or agramate È™i tabloidizate. Am concluzionat noi că n-ar fi chiar inutil… dar am concluzionat È™optit È™i neîncrezător. Societatea noastră È™i implicit jurnalismul au nevoie de oameni care să se pună voluntar în slujba calității È™i a lucrurile bine făcute. Iar oamenii ăștia sunt puÈ›ini, de aceea vă felicit pentru acest proiect.

  2. saramon on November 24th, 2009 6:31 pm

    Exact, astfel de oameni sunt puţini iar cei care conduc publicaţii urmăresc în primul rând profitul şi abia apoi calitatea!

  3. Pandora on November 25th, 2009 1:22 am

    Când am pus mâna pe DOR mi-am spus “Esquire”. Poate pentru că plecasem la drum cu prejudecata că din mâna lui Exarhu, Sebastian Ispas ÅŸi LupÅŸa…numai un “Esquire” putea să iasă. Până ÅŸi layout-ul mi-a mirosit la prima vedere a revista mai sus menÅ£ionată (de două ori chiar). Trebuie să recunosc sincer că am găsit între ele ÅŸi asemănări ÅŸi deosebiri. Nu ÅŸtiu în partea căreia înclină balanÅ£a, dar ÅŸtiu că dacă aÅ£i ieÅŸi pe piaţă, fie ÅŸi trimestrial, v-aÅŸ cumpăra.

Leave a Reply