Curs de jurnalism narativ din ian. 2010

În ianuarie voi relua cursul de jurnalism narativ la Centru pentru Jurnalism Independent. Detalii găsiți în anunțul CJI și – mai ales – în documentul de descriere. Vă sfătuiesc să-l citiți cu atenție.

Fac o precizare esențială: e un curs de jurnalism, nu unul de scriere creativă. Cuvântul “narativ” din titlu sună tentant, dar e subordonat cuvântului jurnalism. Asta nu înseamnă că trebuie să lucrați în presă, nici pomeneală, dar trebuie să înțelegeți că vom discuta și scrie despre lucruri adevărate, verificabile și documentabile.

Alte detalii din anunțul CJI:

Cursul se va desfasura la sediul CJI in zilele de joi, de la 17.30 la 20.30, pe parcursul a 11 sedinte saptamanale. Taxa de participare este de 400 RON si se poate achita in maxim 6 rate, incepand cu prima sedinta a cursului.

Pentru inscriere va rugam trimiteti un CV, o scrisoare de intentie, un articol (nu scris de voi) pe care il considerati model de scriitura si doua idei pe care doriti sa le abordati, motivandu-va alegerea. Deadline-ul este 18 decembrie, ora 16:00. Trainerul va selecta 10 participanti.

Dacă mai aveți întrebări – și descrierea de curs nu vă lămurește – folosiți secțiunea de comments. Dacă sunteți curioși ce au învățat cei care au trecut prin acest curs înaintea voastră, citiți secțiunea “Ce-am învățat”.

UPDATE: Georgiana Ilie și Ani Sandu au făcut acest curs în 2008. Le-am rugat să scrie ce a însemnat pentru ele. (Pe Jo și Ani le-ați putut citi printre altele în Esquire, Tabu, Marie Claire sau Decât o Revistă).

JO: Cursul de jurnalism narativ a fost locul în care am învățat că jurnalism înseamnă, cel mai mult, muncă. Nu inspirație, nu străfulgerări de geniu, nu întoarceri iscusite de frază. Jurnalism înseamnă să ieși pe teren, să vorbești cu oameni, să citești și să te documentezi până când visezi numai subiectul la care lucrezi și, când partea aceasta s-a încheiat, să fii pregătit să scrii pentru cel care nu știe nimic. Apoi să rescrii de vreo patru ori. Pentru că nu e nimic întâmplător în procesul prin care o idee devine un articolul publicabil. Totul e rezultatul unei rigori profesionale pe care o stăpânești mai bine pe măsură ce o exersezi. La curs am scăpat de mai toate ideile boeme pe care le aveam despre munca de reporter și le-am înlocuit cu o metodă practică pe care aspir să o respect tot mai mult pe măsură ce continuu să învăț să fiu jurnalist.

ANI: Cursul de jurnalism narativ de la CJI e un amestec de workshop de scriitură și școală de jurnalism, ideal pentru cei ce vor să spună povești în amănunt. Nu exagerez descriindu-l drept o bucurie și un boost de optimism. Din grupa mea, toți ne-am molipsit de la entuziasmul lui Cristi și ne-am trezit mai dornici de scris și mai productivi. Ce am descoperit după e că acesta e doar începutul. Cursul e de fapt o “Introducere în jurnalismul narativ”. Îți dă câteva unelte și indicații, dar de tine depinde dacă vei continua să sapi pe cont propriu după povești și modalități noi de a le spune corect și creativ.

Comments

8 Responses to “Curs de jurnalism narativ din ian. 2010”

 1. cristina on November 30th, 2009 5:00 pm

  Este adevarat ca nu ma incadrez in “grupa de varsta” adecvata, dar continuu (recunosc, cu o oarecare incapatanare) sa cred ca pot invata chiar si la varsta asta. Am mai aplicat o data, mai este cazul sa o fac din nou? Multumesc.

 2. Sabina on December 9th, 2009 12:46 pm

  O propunere: de ce nu dati macar o bursa!?

 3. Cristi on December 9th, 2009 9:02 pm

  Sabina: e o propunere interesanta. Poate o vom lua in considerare pentru cursurile din viitor.

 4. Sabina on December 11th, 2009 2:08 pm

  Eu vreau sa ma inscriu la cursurile din sesiunea asta. Ma bucur ca altii se vor bucura de initiativa, dar sepram ca ea sa aiba efect si pentru mine :)

  Nu e nevoie sa publici commentul, doar vroiam sa iti zic ca ne-ar prinde bine competitia si suportul financiar la inceput ‘1o + criza&co. Iar unde sunt 10, al 11-lea freerider nici nu mai conteaza.

 5. simona on January 2nd, 2010 11:33 pm

  salut cristi
  pe cand aflam selectia?
  :)

 6. georgeta on January 15th, 2010 2:18 am

  Felicitari pentru DoR! Vin si cu o intrebare. Spre a fi cit mai scurta : pentru cei din provincie nu puteti gasi o modalitate de …curs , fie si online …in primul rind participantii se initiaza , chiar daca o fac si pentru a-si dezvolta papilele gustative ….selectii, examene pot urma pentru cei interesati sa profeseze . Poate ar fi aceasta si o sursa suplimentara de finantare, nu?

 7. Citind-o pe mama « Paul Dumitru on May 15th, 2010 11:06 am

  […] pe mama Am scris la cursul de jurnalism narativ predat de Cristi LupÅŸa în primăvară, la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), un eseu […]

 8. Citind-o pe mama « Micile Versuri on October 24th, 2011 12:05 am

  […] scris la cursul de jurnalism narativ predat de Cristi LupÅŸa în primăvară, la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), […]

Leave a Reply