Curs de jurnalism narativ din ian. 2010

ÃŽn ianuarie voi relua cursul de jurnalism narativ la Centru pentru Jurnalism Independent. Detalii găsiÅ£i în anunÅ£ul CJI ÅŸi – mai ales – în documentul de descriere. Vă sfătuiesc să-l citiÅ£i cu atenÅ£ie.

Fac o precizare esenÅ£ială: e un curs de jurnalism, nu unul de scriere creativă. Cuvântul “narativ” din titlu sună tentant, dar e subordonat cuvântului jurnalism. Asta nu înseamnă că trebuie să lucraÅ£i în presă, nici pomeneală, dar trebuie să înÅ£elegeÅ£i că vom discuta ÅŸi scrie despre lucruri adevărate, verificabile ÅŸi documentabile.

Alte detalii din anunţul CJI:

Cursul se va desfasura la sediul CJI in zilele de joi, de la 17.30 la 20.30, pe parcursul a 11 sedinte saptamanale. Taxa de participare este de 400 RON si se poate achita in maxim 6 rate, incepand cu prima sedinta a cursului.

Pentru inscriere va rugam trimiteti un CV, o scrisoare de intentie, un articol (nu scris de voi) pe care il considerati model de scriitura si doua idei pe care doriti sa le abordati, motivandu-va alegerea. Deadline-ul este 18 decembrie, ora 16:00. Trainerul va selecta 10 participanti.

Dacă mai aveÅ£i întrebări – ÅŸi descrierea de curs nu vă lămureÅŸte – folosiÅ£i secÅ£iunea de comments. Dacă sunteÅ£i curioÅŸi ce au învăţat cei care au trecut prin acest curs înaintea voastră, citiÅ£i secÅ£iunea “Ce-am învăţat”.

UPDATE: Georgiana Ilie şi Ani Sandu au făcut acest curs în 2008. Le-am rugat să scrie ce a însemnat pentru ele. (Pe Jo şi Ani le-aţi putut citi printre altele în Esquire, Tabu, Marie Claire sau Decât o Revistă).

JO: Cursul de jurnalism narativ a fost locul în care am învăţat că jurnalism înseamnă, cel mai mult, muncă. Nu inspiraţie, nu străfulgerări de geniu, nu întoarceri iscusite de frază. Jurnalism înseamnă să ieşi pe teren, să vorbeşti cu oameni, să citeşti şi să te documentezi până când visezi numai subiectul la care lucrezi şi, când partea aceasta s-a încheiat, să fii pregătit să scrii pentru cel care nu ştie nimic. Apoi să rescrii de vreo patru ori. Pentru că nu e nimic întâmplător în procesul prin care o idee devine un articolul publicabil. Totul e rezultatul unei rigori profesionale pe care o stăpâneşti mai bine pe măsură ce o exersezi. La curs am scăpat de mai toate ideile boeme pe care le aveam despre munca de reporter şi le-am înlocuit cu o metodă practică pe care aspir să o respect tot mai mult pe măsură ce continuu să învăţ să fiu jurnalist.

ANI: Cursul de jurnalism narativ de la CJI e un amestec de workshop de scriitură şi şcoală de jurnalism, ideal pentru cei ce vor să spună poveşti în amănunt. Nu exagerez descriindu-l drept o bucurie şi un boost de optimism. Din grupa mea, toţi ne-am molipsit de la entuziasmul lui Cristi şi ne-am trezit mai dornici de scris şi mai productivi. Ce am descoperit după e că acesta e doar începutul. Cursul e de fapt o „Introducere în jurnalismul narativ”. Îţi dă câteva unelte şi indicaţii, dar de tine depinde dacă vei continua să sapi pe cont propriu după poveşti şi modalităţi noi de a le spune corect şi creativ.

Comments

8 Responses to “Curs de jurnalism narativ din ian. 2010”

 1. cristina on November 30th, 2009 5:00 pm

  Este adevarat ca nu ma incadrez in “grupa de varsta” adecvata, dar continuu (recunosc, cu o oarecare incapatanare) sa cred ca pot invata chiar si la varsta asta. Am mai aplicat o data, mai este cazul sa o fac din nou? Multumesc.

 2. Sabina on December 9th, 2009 12:46 pm

  O propunere: de ce nu dati macar o bursa!?

 3. Cristi on December 9th, 2009 9:02 pm

  Sabina: e o propunere interesanta. Poate o vom lua in considerare pentru cursurile din viitor.

 4. Sabina on December 11th, 2009 2:08 pm

  Eu vreau sa ma inscriu la cursurile din sesiunea asta. Ma bucur ca altii se vor bucura de initiativa, dar sepram ca ea sa aiba efect si pentru mine :)

  Nu e nevoie sa publici commentul, doar vroiam sa iti zic ca ne-ar prinde bine competitia si suportul financiar la inceput ‘1o + criza&co. Iar unde sunt 10, al 11-lea freerider nici nu mai conteaza.

 5. simona on January 2nd, 2010 11:33 pm

  salut cristi
  pe cand aflam selectia?
  :)

 6. georgeta on January 15th, 2010 2:18 am

  Felicitari pentru DoR! Vin si cu o intrebare. Spre a fi cit mai scurta : pentru cei din provincie nu puteti gasi o modalitate de …curs , fie si online …in primul rind participantii se initiaza , chiar daca o fac si pentru a-si dezvolta papilele gustative ….selectii, examene pot urma pentru cei interesati sa profeseze . Poate ar fi aceasta si o sursa suplimentara de finantare, nu?

 7. Citind-o pe mama « Paul Dumitru on May 15th, 2010 11:06 am

  […] pe mama Am scris la cursul de jurnalism narativ predat de Cristi LupÅŸa în primăvară, la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), un eseu […]

 8. Citind-o pe mama « Micile Versuri on October 24th, 2011 12:05 am

  […] scris la cursul de jurnalism narativ predat de Cristi LupÅŸa în primăvară, la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), […]

Leave a Reply