Cum se scriu poveÅŸtile de Pulitzer

UPDATE: Înscrierea a fost sistată pentru că am atins numărul maxim de participanţi. Dacă doriţi să fiţi trecuţi pe o listă de aşteptare, scrieţi la inscriere@decatorevista.ro.

—-

Vrei să afli cum se pregăteşte şi se scrie un articol câştigător de Pulitzer? Vrei să afli mai multe despre jurnalismul narativ? Vrei să afli nişte tehnici pe care să le foloseşti în munca ta de zi cu zi? Vino pe 30 iunie la prezentarea organizată de Decât o Revistă susţinută de Jacqui Banaszynski, un reporter-editor-trainer cu 30 de ani de experienţă de presă şi un Pulitzer în tolbă. (Formularul de înscriere e aici.)

Prima oară am văzut-o pe Jacqui Banaszynski predând la un curs numit Reporting, cărămida masterului pe care l-am terminat la Missouri School of Journalism. Jacqui era oaspete în auditoriul cu peste 50 de oameni şi într-o oră m-a învăţat mai multe despre cum poţi transforma o idee într-un articol decât învăţasem în patru ani de şcoală românească. Prezentarea ei de atunci se numea „Seven paths to story (and an eight way)” şi inventaria tipurile de materiale pe care le poţi produce din orice idee – de la un eveniment banal, la o ştire copleşitoare.

Deşi orarul meu nu s-a sincronizat cu niciun curs de-ale ei, am urmărit-o la seminarii, i-am cerut sfaturi când trecea prin redacţia ziarului patronat de şcoală şi ocazional am scos-o la cafea, ca să mai fur din ştiinţa ei şi să mă bucur de tăvălugul de energie pe care-l dezlănţuie când povesteşte. Când m-am întors în România, cuvintele pe care mi le-am agăţat deasupra biroului de la Esquire îi aparţineau:

Stories are our prayers. Write and edit them with due reverence. Stories are parables. Write and edit and tell yours with meaning. Stories are history. Write and edit and tell yours with accuracy and understanding and context and with unwavering devotion to the truth. Stories are music. Write and edit and tell yours with pace and rhythm and flow. Stories are our soul. Tell them as if they are all that matters.

Acum Jacqui vine în România, în principal ca să lucreze cu echipa Decât o Revistă, o revistă născută pentru a aborda cât mai multe dintre cărările care transformă o idee într-o poveste şi pentru a vorbi cititorilor despre ce şi cum şi de ce trăim astăzi în România.

Am invitat-o şi pentru că îmi doresc ca alţii să beneficieze de experienţa de a fi în aceeaşi cameră cu ea. De aceea am organizat o prezentare deschisă, ajutați și de la prietenii de la CROS, despre cum faci poveşti jurnalistice memorabile. Detaliile le găsiţi mai jos:

CINE: Jacqui Banaszynski e un reporter-editor-trainer cu peste 30 de ani de experienţă în jurnalism. A fost redactor-şef adjunct la Seattle Times, trainer la Institutul Poynter şi a câştigat premiul Pulitzer pentru unul dintre primele reportaje profunde despre efectele HIV/SIDA. Jacqui predă scriitură la Missouri School of Journalism, unde e şi Knight Chair in Editing. Mai multe despre ea, aici.

PENTRU CINE: 60 de participanţi, studenţi şi absolvenţi de jurnalism şi comunicare (PR, marketing, publicitate); traineri; jurnalişti; profesori; oameni pasionaţi de presă de calitate.

CE: O discuţie liberă despre jurnalismul narativ, scopul poveştilor, importanţa documentării în scrierea articolelor de profunzime, viitorul reportajului.

CÂND: Miercuri, 30 iunie, ora 11:00-13:00. (Include o prezentare, urmată de discuţii libere cu participanţii.)

UNDE: Muzeul Național de Artă Contemporană, Auditoriul de la etajul 4.

CUM: Ca să vă înscrieţi, completaţi formularul de aici. Taxa de participare* este 25 de lei şi se achită la faţa locului. Numărul de locuri este limitat la 60, aşa că vă sugerez să vă înscrieţi din timp.

* Taxa de participare va fi direcţionată către Decât o Revistă, un proiect de jurnalism independent care are nevoie de sprijinul cititorilor pentru a continua să producă (şi să tipărească) poveşti de calitate. La faţa locului veţi putea cumpăra cu reducere numărul #2 al revistei şi alte obiecte DoR.

Dacă aveți întrebări, scrieți la inscriere@decatorevista.ro.

Comments

9 Responses to “Cum se scriu poveÅŸtile de Pulitzer”

 1. zapacita on June 21st, 2010 2:16 pm

  Si eu mi-am lipit de birou pasajul ala:) E in dreapta monitorului si il recitesc de fiecare data cand ma blochez.

 2. Anca on June 29th, 2010 8:56 pm

  can’t wait ’till tomorrow :)

 3. bogdan on July 1st, 2010 10:21 am

  O da, intrebarile de baza de la jurnalism

 4. florentina on July 1st, 2010 4:46 pm

  Pentru intalnirea de ieri cu Jacqui, multumesc.

 5. despre americani si scris si DoR « SANUCA on July 1st, 2010 10:22 pm

  […] ca este Cristi Lupsa, tata lu Decat o Revista, cel care a adus-o in Romania pe doamna Jacqui Banaszynski. O jurnalista […]

 6. Oamenii din spatele poveÈ™tilor… Pagina Cronicarului on July 3rd, 2010 2:38 pm

  […] – Jacqui Banaszynski, pe care am avut plăcerea să o ascult câteva ore datorită lui Cristi LupÈ™a. Pentru un outsider al lumii jurnalistice (precum subsemnatul) orele respective au fost ca si cum […]

 7. The best stories give birth to other stories- Jacqui Banaszynski « Zapacita on July 5th, 2010 1:08 pm

  […] 1 Iul Am ajuns ieri la 11 fără un sfert la MNAC ÅŸi mi-am legat bicicleta de un rastel roÅŸu care găzduia o Merida mult mai arătoasă ca a mea. Decât o revistă ÅŸi Cros o invitaseră în dimineaÅ£a aceea pe Jacqui Banaszynski la o “discuÅ£ie liberă despre jurnalismul narativ, scopul poveÅŸtilor, importanÅ£a documentării în scrierea articolelor de profunzime, viitorul reportajului”- sau mai pe scurt “Cum se scriu povestile de Pulitzer“ […]

 8. m.o. on August 31st, 2010 8:02 pm

  fara a avea ideii de succes – va propun un forum de acest gen (‘a scrie’…) cu titlul:”Cum iesim din incurcatura asta – Romania nimanui” ?
  Dl. Tibi Lovin ar fi capabil sa gestioneze o campanie de extragere a unor solutii viabile in acest sens..?! Eu unul asa incepe cu implicarea Soc. civile (ONG-uri) a caror delegati, bine alesi si performanti, sa devina ‘asistenti de instanta’ la fiecare tribunal, astfel ca cei din sala si din prezidium sa STIE ca ‘cineva acolo ma iubeste…’
  cate astfel de ONG-uri avem, cu cati membri seriosi si devotati pentru a veghea la buna si rapida desfasurare a activitatii din Justitie…?
  Asta ar fi pentru un timid dar necesar inceput.

 9. The Power of Storytelling 2012 : A Scrie on September 22nd, 2012 8:46 pm

  […] Jacqui Banaszynski È™i cât îi sunt de dator, am mai scris. Nu mă voi sătura niciodată să o aud vorbind despre structură È™i nu voi uita niciodată […]

Leave a Reply