Cum se scriu poveÅŸtile de Pulitzer

UPDATE: Înscrierea a fost sistată pentru că am atins numărul maxim de participanți. Dacă doriți să fiți trecuți pe o listă de așteptare, scrieți la inscriere@decatorevista.ro.

—-

Vrei să afli cum se pregătește și se scrie un articol câștigător de Pulitzer? Vrei să afli mai multe despre jurnalismul narativ? Vrei să afli niște tehnici pe care să le folosești în munca ta de zi cu zi? Vino pe 30 iunie la prezentarea organizată de Decât o Revistă susținută de Jacqui Banaszynski, un reporter-editor-trainer cu 30 de ani de experiență de presă și un Pulitzer în tolbă. (Formularul de înscriere e aici.)

Prima oară am văzut-o pe Jacqui Banaszynski predând la un curs numit Reporting, cărămida masterului pe care l-am terminat la Missouri School of Journalism. Jacqui era oaspete în auditoriul cu peste 50 de oameni și într-o oră m-a învățat mai multe despre cum poți transforma o idee într-un articol decât învățasem în patru ani de școală românească. Prezentarea ei de atunci se numea “Seven paths to story (and an eight way)“ și inventaria tipurile de materiale pe care le poți produce din orice idee ““ de la un eveniment banal, la o știre copleșitoare.

Deși orarul meu nu s-a sincronizat cu niciun curs de-ale ei, am urmărit-o la seminarii, i-am cerut sfaturi când trecea prin redacția ziarului patronat de școală și ocazional am scos-o la cafea, ca să mai fur din știința ei și să mă bucur de tăvălugul de energie pe care-l dezlănțuie când povestește. Când m-am întors în România, cuvintele pe care mi le-am agățat deasupra biroului de la Esquire îi aparțineau:

Stories are our prayers. Write and edit them with due reverence. Stories are parables. Write and edit and tell yours with meaning. Stories are history. Write and edit and tell yours with accuracy and understanding and context and with unwavering devotion to the truth. Stories are music. Write and edit and tell yours with pace and rhythm and flow. Stories are our soul. Tell them as if they are all that matters.

Acum Jacqui vine în România, în principal ca să lucreze cu echipa Decât o Revistă, o revistă născută pentru a aborda cât mai multe dintre cărările care transformă o idee într-o poveste și pentru a vorbi cititorilor despre ce și cum și de ce trăim astăzi în România.

Am invitat-o și pentru că îmi doresc ca alții să beneficieze de experiența de a fi în aceeași cameră cu ea. De aceea am organizat o prezentare deschisă, ajutați și de la prietenii de la CROS, despre cum faci povești jurnalistice memorabile. Detaliile le găsiți mai jos:

CINE: Jacqui Banaszynski e un reporter-editor-trainer cu peste 30 de ani de experiență în jurnalism. A fost redactor-șef adjunct la Seattle Times, trainer la Institutul Poynter și a câștigat premiul Pulitzer pentru unul dintre primele reportaje profunde despre efectele HIV/SIDA. Jacqui predă scriitură la Missouri School of Journalism, unde e și Knight Chair in Editing. Mai multe despre ea, aici.

PENTRU CINE: 60 de participanți, studenți și absolvenți de jurnalism și comunicare (PR, marketing, publicitate); traineri; jurnaliști; profesori; oameni pasionați de presă de calitate.

CE: O discuție liberă despre jurnalismul narativ, scopul poveștilor, importanța documentării în scrierea articolelor de profunzime, viitorul reportajului.

CÂND: Miercuri, 30 iunie, ora 11:00-13:00. (Include o prezentare, urmată de discuții libere cu participanții.)

UNDE: Muzeul Național de Artă Contemporană, Auditoriul de la etajul 4.

CUM: Ca să vă înscrieți, completați formularul de aici. Taxa de participare* este 25 de lei și se achită la fața locului. Numărul de locuri este limitat la 60, așa că vă sugerez să vă înscrieți din timp.

* Taxa de participare va fi direcționată către Decât o Revistă, un proiect de jurnalism independent care are nevoie de sprijinul cititorilor pentru a continua să producă (și să tipărească) povești de calitate. La fața locului veți putea cumpăra cu reducere numărul #2 al revistei și alte obiecte DoR.

Dacă aveți întrebări, scrieți la inscriere@decatorevista.ro.

Comments

9 Responses to “Cum se scriu poveÅŸtile de Pulitzer”

 1. zapacita on June 21st, 2010 2:16 pm

  Si eu mi-am lipit de birou pasajul ala:) E in dreapta monitorului si il recitesc de fiecare data cand ma blochez.

 2. Anca on June 29th, 2010 8:56 pm

  can’t wait ’till tomorrow :)

 3. bogdan on July 1st, 2010 10:21 am

  O da, intrebarile de baza de la jurnalism

 4. florentina on July 1st, 2010 4:46 pm

  Pentru intalnirea de ieri cu Jacqui, multumesc.

 5. despre americani si scris si DoR « SANUCA on July 1st, 2010 10:22 pm

  […] ca este Cristi Lupsa, tata lu Decat o Revista, cel care a adus-o in Romania pe doamna Jacqui Banaszynski. O jurnalista […]

 6. Oamenii din spatele poveÈ™tilor… Pagina Cronicarului on July 3rd, 2010 2:38 pm

  […] – Jacqui Banaszynski, pe care am avut plăcerea să o ascult câteva ore datorită lui Cristi LupÈ™a. Pentru un outsider al lumii jurnalistice (precum subsemnatul) orele respective au fost ca si cum […]

 7. The best stories give birth to other stories- Jacqui Banaszynski « Zapacita on July 5th, 2010 1:08 pm

  […] 1 Iul Am ajuns ieri la 11 fără un sfert la MNAC ÅŸi mi-am legat bicicleta de un rastel roÅŸu care găzduia o Merida mult mai arătoasă ca a mea. Decât o revistă ÅŸi Cros o invitaseră în dimineaÅ£a aceea pe Jacqui Banaszynski la o “discuÅ£ie liberă despre jurnalismul narativ, scopul poveÅŸtilor, importanÅ£a documentării în scrierea articolelor de profunzime, viitorul reportajului”- sau mai pe scurt “Cum se scriu povestile de Pulitzer“ […]

 8. m.o. on August 31st, 2010 8:02 pm

  fara a avea ideii de succes – va propun un forum de acest gen (‘a scrie’…) cu titlul:”Cum iesim din incurcatura asta – Romania nimanui” ?
  Dl. Tibi Lovin ar fi capabil sa gestioneze o campanie de extragere a unor solutii viabile in acest sens..?! Eu unul asa incepe cu implicarea Soc. civile (ONG-uri) a caror delegati, bine alesi si performanti, sa devina ‘asistenti de instanta’ la fiecare tribunal, astfel ca cei din sala si din prezidium sa STIE ca ‘cineva acolo ma iubeste…’
  cate astfel de ONG-uri avem, cu cati membri seriosi si devotati pentru a veghea la buna si rapida desfasurare a activitatii din Justitie…?
  Asta ar fi pentru un timid dar necesar inceput.

 9. The Power of Storytelling 2012 : A Scrie on September 22nd, 2012 8:46 pm

  […] Jacqui Banaszynski È™i cât îi sunt de dator, am mai scris. Nu mă voi sătura niciodată să o aud vorbind despre structură È™i nu voi uita niciodată […]

Leave a Reply