Motive să faci jurnalism (sau să continui)

Connie Schultz e unul dintre cei mai titraÅ£i jurnaliÅŸti americani. Lucrează pentru Cleveland Plain Dealer ÅŸi scrie de câteva ori pe săptămână despre ceva sau cineva din oraÅŸul ei. Slujba ei se traduce ca “editorialist”, doar că ea e un editorialist-reporter, care bate străzile înainte să exprime o opinie. Are ÅŸi un Pulitzer care îi atestă valoarea ÅŸi impactul. V-o prezint ca să vă recomand un eseu pe care l-a scris săptămâna asta pentru Poynter.

Se numeÅŸte “Why Connie Schultz Won’t Give up on the Fight for Good Journalism”.

Nu e o pledoarie pentru “hârtie”, nici pentru “ziare tipărite” ÅŸi ar fi păcat să ne blocăm în faptul că ea e un om crescut în lumea aia. E o pledoarie pentru un fel de a lucra, de a căuta informaÅ£ii ÅŸi de a încerca să repari micile nedreptăţi pe care le observi în societate sau pe care Å£i se le semnalează cei care au încredere în tine.

ÃŽncepe aÅŸa:

Shortly before I started writing this essay, I listened to a voice message from a reader named Ellen who wanted me to know about the tip jar at her niece’s place of employment.

“She works the fish fry on Friday’s,” she told me. “Mother of three. Last Friday, they served 1,300 people. At the end of the night, the owner told the 20 servers they had to split the tips. Then he told them the total amount of tips was $30, to be shared among them. Do you believe that, Connie?”

No, I don’t.

This is why I got into journalism 30 years ago. This is why I stay.

La noi, probleme apar la toate nivelurile. Nici jurnaliştii nu ştiu să vorbească despre un rău fără să urle, nici oamenii nu au încredere că vreun jurnalist îi consideră importanţi. Sigur că şi un om fără carte de muncă într-o instituţie de presă poate face bine. Dar trebuie să bată străzile ca să-i iasă.

E la fel ca atunci când încerci să scoÅ£i bani de la oameni pentru afacerea ta. Oricât de virtuală ÅŸi online ÅŸi geek-friendly ar fi creaÅ£ia ta, ca s-o dai lumii trebuie să baÅ£i străzile (ÅŸi nu numai pe cele din jurul blocului sau casei tale). O spune foarte bine Răzvan Tirboacă într-un text scris de Sabrina Răileanu pentru decatorevista.ro: “Businessul online e în primul rând un business offline.”

La fel e şi cu jurnalismul; indiferent de platformă.

Comments

One Response to “Motive să faci jurnalism (sau să continui)”

  1. Je on October 7th, 2010 1:38 am

    Din punctul meu de vedere, problema e ca la noi cea mai mare parte a lumii o duce greu (asta nu trebuie sa argumentez, uita-te la stirile care spun ca am avut cea mai mare recesiune din Europa in timpul acestei crize). Nu stiu cat ar impresiona la noi povestea asta pe care o spune ea, pentru ca relatiile intre angajati si angajatori sunt foarte adesea dificile (chiar si in Bucuresti, nu numai in restul tarii), bani care nu vin toti, vin peste 2-3 luni (exemplul news in) etc.

Leave a Reply