TOTB, Adevărul şi Cola

UPDATE: Un articol în Adevărul de marţi spune că agenţia Coca Cola, McCann, ar fi fost cei care ar fi făcut presiuni asupra ziarului.

Ce s-a întâmplat între Think Outside The Box şi Adevărul din cauza Coca Cola nu e altceva decât o manifestare publică a unui mod de operare care se găseşte în mai toate redacţiile din România. Presiunile comerciale sunt mari, interesele şi egourile la fel, iar atunci când o sursă importantă de venit e privită critic, cineva, undeva, se va speria.

A spus Costi Rogozanu suficiente şi se vor spune cu siguranţă multe altele. Eu simt nevoia să punctez momentul pentru că la Decât o Revistă încercăm din răsputeri să păstrăm o graniţă între ce înseamnă conţinut publicitar şi conţinut editorial. Am două lucruri de notat:

1. Dacă n-a fost clar până acum: influenÅ£a brandurilor asupra conÅ£inutului e mare în România. UitaÅ£i-vă mai ales prin revistele comerciale ÅŸi vedeÅ£i cât conÅ£inut se află de fapt acolo pentru că e asociat cu un brand – valabil inclusiv pentru coperte. Sigur că sunt momente în care un brand ÅŸi o publicaÅ£ie pot face ceva împreună, dar trebuie să fie limpede că e un demers publicitar. La noi majoritatea acestor momente sunt prezentate drept conÅ£inut editorial, iar asta e deranjant pentru că eu, cititor, vreau să ÅŸtiu cine a copt o idee: redacÅ£ia sau advertiserii? Asta ca să ÅŸtiu dacă citesc o publicaÅ£ie sau un catalog.

2. De multe ori am senzaÅ£ia neplăcută în România că trebuie să apăr un principiu fără să fiu pe deplin de acord cu cei care au tras paiul mai scurt. AÅŸa e ÅŸi aici. TOTB nu a făcut jurnalism strălucit despre Coca Cola. A făcut compilaÅ£ii corecte ÅŸi muncite din surse străine ÅŸi le-a dublat cu materiale de opinie. Adevărul spune că a fost jurnalism de o “calitate îndoielnică”. Nu e mai îndoielnic decât 90 la sută din ce se publică la noi – inclusiv în Adevărul. Dar n-a fost jurnalism de calitate. Dacă decizi să faci un serial serios despre o marcă, atunci trebuie să faci mai mult: să ieÅŸi pe teren ÅŸi să scrii despre vânzarea sucurilor în ÅŸcolile din România, despre fabrica de îmbuteliere, despre creativul din agenÅ£ia locală care face campaniile etc. Cu alte cuvinte, jurnalism de teren, nu de Google.

Mă consider prieten cu TOTB ÅŸi Å£in la oamenii din spatele proiectului ÅŸi sper că vor găsi energia ÅŸi resursele să meargă înainte de unii singuri. Mi-ar plăcea să-i văd continuând acest subiect ÅŸi încercând să afle ce s-a întâmplat exact – încercând să intervieveze oameni de la Adevărul, oameni de la Cola, oameni din agenÅ£ii etc. Ce li s-a întâmplat nu e singular ÅŸi cred că un astfel de demers ne-ar putea ajuta pe noi toÅ£i, jurnaliÅŸti ÅŸi cititori.

Comments

5 Responses to “TOTB, Adevărul ÅŸi Cola”

 1. Răspunsuri noi după deranjul Coca Cola vs. Think Outside the Box « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET on May 9th, 2011 10:52 am

  […] blogul A scrie găsim o un text care pune problema pertinent. Un fragment: De multe ori am senzaÅ£ia neplăcută […]

 2. Sărbătoare fără libertate de exprimare. Coca-Cola la aniversarea celor 125 de ani | Critic Atac on May 9th, 2011 10:56 am

  […] blogul A scrie găsim o un text care pune problema pertinent. Un fragment: De multe ori am senzaÅ£ia neplăcută […]

 3. polimedia.us/fain/ on May 9th, 2011 10:54 pm

  TOTB- Adevarul si Cola – A Scrie…

  “Ce s-a întâmplat între Think Outside The Box ÅŸi Adevărul din cauza Coca Cola nu e altceva decât o manifestare publică a unui mod de operare care se găseÅŸte în mai toate redacÅ£iile din România. Presiunile comerciale sunt mari, interesele ÅŸi egourile l…

 4. Mircea Popescu on May 9th, 2011 11:01 pm

  Excelent articol.

 5. Denisuca – nevastă de CoÅŸmar » Se închide Adevărul de Seară? on May 10th, 2011 2:39 pm

  […] TOTB, Adevărul ÅŸi Cola – Cristian LupÅŸa […]

Leave a Reply