Competiţie de jurnalism de investigaţie

Vara asta aduce veÅŸti bune pentru jurnalismul românesc, în special pentru cel complicat, care necesită timp, resurse ÅŸi omoară neuroni. Primul lucru de care vreau să vă readuc aminte este competiÅ£ia Soros de proiecte de jurnalism de investigaÅ£ie. Soros va finanÅ£a cel puÈ›in 10 materiale jurnalistice (text, audio, video, foto, cum doriÈ›i voi) cu maxim 3.500 de dolari, materiale ce urmează să apară în toamnă – întâi pe o platformă dedicată ÅŸi ulterior în alte media.

Åžtiu că mulÅ£i jurnaliÅŸti fug de cuvântul investigaÅ£ie, dar nu uitaÅ£i că el este generos. Iată ce spune regulamentul: “Proiectul poate acoperi orice subiect relevant pentru Romania, inclusiv subiecte internationale regionale, punctandu-se in mod deosebit proiectele cu tenta comunitara.”

Mi se pare o nuanţă importantă, care ar trebui să vă motiveze măcar să încercaţi. Uitaţi-vă şi la jurnalismul făcut de ProPublica în Statele Unite.

Nu uitaţi că deadline-ul de depunere a proiectelor este 8 iulie.

Se vor lua în calcul în selecţia proiectelor:
– relevanta subiectului din perspectiva interesului public;
– originalitatea proiectului propus;
– adecvarea planului de documentare la subiectul propus;
– adecvarea metodelor de investigatie la proiectul propus;
– adecvarea bugetului la proiectul propus;
– utilizarea multimedia si new media in realizarea materialului de investigatie;
– capacitatea candidatului de a duce la bun sfarsit proiectul propus, demonstrata prin materialul de portofoliu, in termeni de: originalitatea subiectului, respectarea normelor profesionale, expresivitatea scriiturii.

Mai multe detalii aici.

Comments

Leave a Reply