Competiţie de jurnalism de investigaţie

Vara asta aduce vești bune pentru jurnalismul românesc, în special pentru cel complicat, care necesită timp, resurse și omoară neuroni. Primul lucru de care vreau să vă readuc aminte este competiția Soros de proiecte de jurnalism de investigație. Soros va finanța cel puțin 10 materiale jurnalistice (text, audio, video, foto, cum doriți voi) cu maxim 3.500 de dolari, materiale ce urmează să apară în toamnă – întâi pe o platformă dedicată și ulterior în alte media.

Știu că mulți jurnaliști fug de cuvântul investigație, dar nu uitați că el este generos. Iată ce spune regulamentul: “Proiectul poate acoperi orice subiect relevant pentru Romania, inclusiv subiecte internationale regionale, punctandu-se in mod deosebit proiectele cu tenta comunitara.”

Mi se pare o nuanță importantă, care ar trebui să vă motiveze măcar să încercați. Uitați-vă și la jurnalismul făcut de ProPublica în Statele Unite.

Nu uitați că deadline-ul de depunere a proiectelor este 8 iulie.

Se vor lua în calcul în selecția proiectelor:
– relevanta subiectului din perspectiva interesului public;
– originalitatea proiectului propus;
– adecvarea planului de documentare la subiectul propus;
– adecvarea metodelor de investigatie la proiectul propus;
– adecvarea bugetului la proiectul propus;
– utilizarea multimedia si new media in realizarea materialului de investigatie;
– capacitatea candidatului de a duce la bun sfarsit proiectul propus, demonstrata prin materialul de portofoliu, in termeni de: originalitatea subiectului, respectarea normelor profesionale, expresivitatea scriiturii.

Mai multe detalii aici.

Comments

Leave a Reply