Lecturi suplimentare (varianta turbo)

A fost o vreme în care trebuia să cauți articolele importante unul câte unul după ce descopereai un autor bun. (Citiți David Grann). Apoi au apărut listele. (De folos au fost mereu și colecțiile de articole premiate sau colecțiile de autor). Apoi au apărut agregatoarele – vezi Longform. Apoi inovatorii – vezi The Atavist. Iar acum, există Byliner, o colecție gigantică – ba nu, monumentală și alte hiperbole – de texte și scriitori de jurnalism narativ și eseuri. (Practic orice formă lungă de non-ficțiune).

Pe Byliner găsești toți marii autori de non-ficțiune, cu linkuri către textele lor; găsești colecții de texte grupate după temă; găsești texte originale, scrise pentru Byliner (de cumpărat pentru orice e-reader). E o catedrală a scrisului de calitate în care te pierzi cu orele.

Ceva îmi spune că direcția lor e către o rețea socială construită în jurul jurnalismului de formă lungă. Concluzia mea e că narațiunea și reportajul și eseul (atenție, documentat și editat cum trebuie) nu numai că nu sunt moarte, ci se inventează modele noi în jurul lor. Ca editor al unei reviste care promovează (și înțelege) acest gen, mă simt norocos.

Spor la citit.

Comments

Leave a Reply