Lecturi suplimentare (varianta turbo)

A fost o vreme în care trebuia să cauţi articolele importante unul câte unul după ce descopereai un autor bun. (Citiţi David Grann). Apoi au apărut listele. (De folos au fost mereu şi colecţiile de articole premiate sau colecţiile de autor). Apoi au apărut agregatoarele – vezi Longform. Apoi inovatorii – vezi The Atavist. Iar acum, există Byliner, o colecţie gigantică – ba nu, monumentală şi alte hiperbole – de texte şi scriitori de jurnalism narativ şi eseuri. (Practic orice formă lungă de non-ficţiune).

Pe Byliner găseşti toţi marii autori de non-ficţiune, cu linkuri către textele lor; găseşti colecţii de texte grupate după temă; găseşti texte originale, scrise pentru Byliner (de cumpărat pentru orice e-reader). E o catedrală a scrisului de calitate în care te pierzi cu orele.

Ceva îmi spune că direcţia lor e către o reţea socială construită în jurul jurnalismului de formă lungă. Concluzia mea e că naraţiunea şi reportajul şi eseul (atenţie, documentat şi editat cum trebuie) nu numai că nu sunt moarte, ci se inventează modele noi în jurul lor. Ca editor al unei reviste care promovează (şi înţelege) acest gen, mă simt norocos.

Spor la citit.

Comments

Leave a Reply