Lecturi suplimentare (varianta turbo)

A fost o vreme în care trebuia să cauÅ£i articolele importante unul câte unul după ce descopereai un autor bun. (CitiÅ£i David Grann). Apoi au apărut listele. (De folos au fost mereu ÅŸi colecÅ£iile de articole premiate sau colecÅ£iile de autor). Apoi au apărut agregatoarele – vezi Longform. Apoi inovatorii – vezi The Atavist. Iar acum, există Byliner, o colecÅ£ie gigantică – ba nu, monumentală ÅŸi alte hiperbole – de texte ÅŸi scriitori de jurnalism narativ ÅŸi eseuri. (Practic orice formă lungă de non-ficÅ£iune).

Pe Byliner găseşti toţi marii autori de non-ficţiune, cu linkuri către textele lor; găseşti colecţii de texte grupate după temă; găseşti texte originale, scrise pentru Byliner (de cumpărat pentru orice e-reader). E o catedrală a scrisului de calitate în care te pierzi cu orele.

Ceva îmi spune că direcţia lor e către o reţea socială construită în jurul jurnalismului de formă lungă. Concluzia mea e că naraţiunea şi reportajul şi eseul (atenţie, documentat şi editat cum trebuie) nu numai că nu sunt moarte, ci se inventează modele noi în jurul lor. Ca editor al unei reviste care promovează (şi înţelege) acest gen, mă simt norocos.

Spor la citit.

Comments

Leave a Reply