Ce au învăţat cursanţii mei

Am încheiat ieri seară cursul de Jurnalism Narativ pe care l-am predat timp de trei luni la CJI. A fost o experienţă senzaţională şi un privilegiu să cunosc şi (sper) să motivez o mână de oameni să se apuce de spus poveşti. Le-am spus aseară că dacă a fost bine la curs e din cauza pasiunii şi entuziasmului pe care îl am pentru jurnalismul de poveste şi pentru textul cu început, sfârşit, personaje, acţiune şi dialog.

Poate pe viitor voi reuÅŸi să duc un curs folosindu-mă mai bine de experienÅ£a mea ca făcător de astfel de texte, ÅŸi poate ÅŸi mai în viitor voi reuÅŸi să mă folosesc mai bine de pedagogie ca să transmit ce-mi doream. Dar “feeling”-ul rămâne esenÅ£ial.

Eu am sperat că pot convinge cursanţii de trei lucruri:

Citind ultima temă, care e un ÅŸir de “ce-am învăţat”, mi-am dat seamă că de azi miÅŸună pe străzi încă 14 oameni care îţi pot spune cât de cât cum e treaba cu jurnalismul narativ, de ce e puternic, de ce merită să-l scriem ÅŸi te pot direcÅ£iona către locuri în care îl poÅ£i citi.

Vreau să împărtăşesc o compilaÅ£ie din aceste “ce-am învăţat” pentru că oferă o serie de lecÅ£ii folositoare. Eu am furat 1-2 idei din fiecare temă ÅŸi le-am ordonat în 10 categorii ca să fie mai clar în câte faze din proces a punctat cursul:

Citiţi mai departe pentru a afla lecţiile din fiecare categorie.

1. POVEÅžTILE SUNT UNIVERSALE
– Am învăţat că povestea ta e povestea multora, spartă ÅŸi împrăştiată în bucăţele de viaţă care construiesc mereu un alt puzzle. Când vezi că piesele se unesc, că imaginea prinde formă, poÅ£i să ÅŸi plângi. Unii au plâns, nu? AÅŸtept ÅŸi eu momentul.
– ÃŽn multe dintre ideile celor din jur te poÅ£i regăsi ÅŸi tu cu o poveste asemănătoare. Unele din momentele care mi-au plăcut cel mai mult la acest curs au fost cele în care pitch-ul unui coleg ne punea pe fiecare în postura de a-ÅŸi aduce aminte de alte situaÅ£ii similare trăite personal.

2. A SCRIE E A CITI
– Modele. Sunt ceea ce nu aveam ÅŸi nu ÅŸtiam unde sÇŽ caut. Kurson, Chivers, Junod. De la ei porneÅŸte tot ce mai lipsea: idei, documentare, structură, inspiraÅ£ie, curaj, curiozitate, minte deschisÇŽ, rÇŽbdare, satisfacÅ£ie. Åži rewind. Nu poÅ£i face jurnalism narativ fÇŽrÇŽ sÇŽ ai o cultură minimalÇŽ în acest sens.

3. ÃŽNCREDERE
– Nu ÅŸtiu cum eÅŸti tu sau restul cursanÅ£ilor, dar cel mai important lucru pe care l-am dobândit la cursul de JN este încrederea de care aveam nevoie ÅŸi asta pentru mine e mult.
– LecÅ£ia 3 ai Å£inut-o săptămâna trecută când ne-ai pus să scriem timp de 5 minute. Nu m-am gândit până acum la asta. ÃŽntotdeauna marea mea frică a fost că ce scriu eu e greÅŸit ÅŸi că un paragraf este ceva foarte important ÅŸi serios ÅŸi eu nu am dreptul să-l scriu. Mă gândesc prea mult înainte să scriu. Am văzut acum că e mai bine să scri ÅŸi apoi cu textul ăla imperfect poÅ£i să faci ce vrei, să mai tai, să mai adaugi. E ca un punct de plecare.
– Am învăţat câte ceva despre mine: că îmi plac textele de acest gen; că pot scrie diferit dacă privesc povestea diferit; că îmi e mai greu să scriu despre mine; că e bine sa pui întrebări curajoase la interviuri – poÅ£i primi răspunsuri pe măsură.
– Mă simt mai sigură pe mine atunci când scriu un anumit lucru către cineva. Aveam o mare frică pentru activitatea aceasta. Acum ÅŸtiu, că atunci când greÅŸesc în scris, pot să rescriu. Am prins curaj „să greÅŸesc” ÅŸi aÅŸtern gânduri care erau în sertăraÅŸele minÅ£ii.

4. AVEM PROBLEME SIMILARE
– Faptul că am putut să vorbesc despre ceea ce lucram m-a ajutat să îmi pun ordine în gânduri.
– MiÅŸcarea cu echipele nu a prea mers, dar eu am certitudinea cÇŽ de fapt nici nu era nevoie de ea. Am reuÅŸit, fÇŽrÇŽ sÇŽ încercÇŽm, sÇŽ formăm un colectiv în care era ÅŸi ESTE imposibil sÇŽ nu te simÅ£i în siguranţă cu ideile ÅŸi cu pÇŽrerile tale. Pentru prima datÇŽ, am vÇŽzut cum este sÇŽ fiu înconjuratÇŽ numai de oameni care vor sÇŽ meargă în aceeaÅŸi direcÅ£ie ca mine, ÅŸi faptul cÇŽ ei sunt deja cu mult înaintea mea nu a fÇŽcut decât sÇŽ mÇŽ stimuleze.
– E bine/plăcut să vezi că ÅŸi alÅ£ii s-au confruntat cu aceleaÅŸi probleme ca ÅŸi tine, când au lucrat la un material. S-au pierdut în prea multe informaÅ£ii. Au „uitat” de ce au început să scrie un anumit text, nu li se mai pare relevant ce vor să spună cu respectiva poveste sau, pur ÅŸi simplu, sursa nu a mai vrut sa coopereze.

5. FEEDBACK
– Când am început cursul am avut un singur lucru clar în minte: că am sa fiu deschisă informaÅ£iilor ÅŸi comportamentelor noi. AÅŸa că, în timp, m-am obiÅŸnuit ÅŸi cu tipul de feedback pe care îl dai. Nu e nimic greÅŸit în el doar că, spre deosebire de restul feedback-urilor care mi s-au dat vreodată tu foloseÅŸti cuvinte ca „fenomenal”, „foarte bine” ÅŸi „minunat”. La început m-am gândit că ori scriu eu bine – ceea ce evident era o prostie ÅŸi am exclus-o din start, ori râzi de mine – ceea ce era posibil dar sper că nu era adevărat, ori că ăsta e tipul de feedback pe care în mod normal, într-un colectiv ÅŸi o societate normală ar trebui să îl primim.

6. A SCRIE E A RESCRIE
– RevelaÅ£ia că a scrie este a rescrie ÅŸi că, dacă tragi de tine (sau o face altcineva with the right tools), poÅ£i produce scriituri valoroase, care exprimă exact ce ÅŸi cât trebuie ÅŸi care arată cu adevărat ce fruct fain poate ieÅŸi dintr-un sâmbure de talent ÅŸi ceva mai multă muncă în jurul lui.
– ImportanÅ£a rescrierii, a detaşării de text pentru rafinarea poveÅŸtii. E ceva ce nu reuÅŸeam să fac până acum. Probabil că o doză de orgoliu combinată cu ceva neÅŸtiinţă mă făceau să cred că ce am scris prima dată e suficient. Ce am învăţat aici e că prima variantă a unui text e suficientă doar pentru autorul său, dar nu ÅŸi pentru viitorii cititorii ai acelui text.

7. DIAGNOSTIC ÅžI DISCIPLINÄ‚
– Am învăţat multe la acest curs dar nu reuÅŸesc niciodată să punctez un lucru, nu răspund niciodată la întrebarea „de ce scriu despre …acum?” Deci după ce îmi voi răspunde de fiecare dată la întrebarea asta, voi putea sa bombardez toate redacÅ£iile cu articolele mele.
– E mai bine să ai un surplus de informaÅ£ie, decât goluri semnificative în povestea ta.
– Am învăţat să fiu ordonat. Am un carnet în care-mi notez toate ideile. Mi-am rearanjat toate folderele în toate calculatoarele pe care le folosesc (acasă, job 1, redacÅ£ie).
– NotiÅ£ele pe care le iei în timpul unui interviu nu trebuie sÇŽ coincidÇŽ cu ceea ce înregistrează reportofonul, ci sÇŽ completeze, sÇŽ surprindÇŽ ceea ce nu Å£ine de auz, ci de celelalte simÅ£uri. Numai aÅŸa vei obÅ£ine nu o conversaÅ£ie, ci o poveste. IncÇŽ am mult de lucru din punctul ÇŽsta de vedere.

8. TEHNICÄ‚
– Drumul prin text trebuie presărat cu elemente-surpriză, care îl vor duce pe cititor mai departe.
– Keep it simple stupid.
– Care e cel mai important lucru pe care l-am dobândit? Cred că acea mică, dar extrem de importantă propoziÅ£ie: „Show, don’t tell”, pe care o consider învăţătura de căpătâi de la acest curs ÅŸi care mă va ghida cu siguranţă în ceea ce voi scrie de acum înainte.

9. FEELING: E BINE
– O să încerc să păstrez feelingul cu care plec în fiecare miercuri de la curs.
– ,,Meseria” asta de writer îţi oferÇŽ niÅŸte privilegii ÅŸi satisfacÅ£ii care, deÅŸi te consumÇŽ teribil, nu se comparÇŽ cu nimic altceva. IÅ£i permite sÇŽ intri în casele oamenilor ÅŸi sÇŽ îi întrebi copilÇŽreÅŸte de unde au ceÅŸtile de cafea, sÇŽ citeÅŸti înnebunitor de mult în faza de documentare, într-atât încât îţi este imposibil sÇŽ te plafonezi, te transformÇŽ într-un news junkie, te fac sÇŽ redescoperi cuvintele, sÇŽ explorezi senzaÅ£iile, sÇŽ fii într-o permanentÇŽ cÇŽutare ce te ajutÇŽ în primul rând sÇŽ te gÇŽseÅŸti pe tine.

10. SUGESTII ÅžI MINUSURI
– Mai multe exerciÅ£ii de scriere ÅŸi de lucru în grup. Cred că asta ar facilita formarea echipelor.
– La fiecare oră câte un cursant să fie cel care predă.
– La secÈ›iunea „nu prea bine” pun sfertul de oră dedicat săptămânal ascultării unor piese È™i confesiuni. Consider că nu suntem ceea ce ascultăm, citim, scriem sau mâncăm. Am observat cum pe parcurs exerciÅ£iul a intrat în hibernare. Ar trebui să înÈ›elegem că un grup nu poate fi intim. Ne-au legat task-urile săptămânale, feed-back-urile încruciÅŸate È™i poveÅŸtile de curs.
– Cred că uneori încerci să fii prea politically correct (sau poate aberez eu) sau prea echidistant faţă de anumite lucruri, iar genul meu de persoană (care o mai fi ÅŸi ăla?) e mai degrabă convinsă de cineva cu păreri sigure, care nu încearcă să „please everybody” (there is no such thing).

Comments

6 Responses to “Ce au învăţat cursanÅ£ii mei”

 1. Cristi M. on January 24th, 2008 10:18 am

  Sunt convins ca povestile sunt universale si importante. Sunt convins ca a scrie este un proces. Sunt convins ca a scrie inseamna a rescrie. Desi cursul s-a terminat pe data de 23 ianuarie, pe diploma scrie 24 ian. Pentru mine inseamna foarte mult acest mic amanunt. Pe 24 ianuarie este ziua mea de nastere. Fara sa folosesc cuvinte mari, este cel mai frumos cadou pe care l-am primit. Este verde,in format A4 si in curand plastifiat. Regret ca ultimile clipe de curs nu le-am petrecut cu restul gastii. Sper sa reusesc sa adun gasca pentru “a consuma” o bere impreuna. La ultimul curs am primit un cd. Cum spune Gabi pe blogul ei: http://child-of-spring.blogspot.com/2008/01/kiss.html, o coloana sonora a cursului. O sa ajunga hit.

 2. Gabi on January 24th, 2008 10:51 am

  Nici in ,,Ce-am invatat”, nici aseara, nu am apucat sa spun ce era mai important: Multumesc! Tie, Cristian Lupsa, pentru ca nu doar vrei, ci schimbi ceva. Si voua, Gabi, Ionut, Jo, Miruna, Cami, Simina, Cristi, Alexandra, Roxana, Bogdan, Sandra, Iulian si Cristina, pentru numeroasele momente in care am facut ochii mari si mi-am zis: “uite un lucru de care trebuie sa tin cont de azi incolo”.

 3. sandra on January 24th, 2008 11:14 am

  imi place sa cred ca tot ce iti doresti de la noi de acum incolo este sa ne citesti…oriunde…asa ca noi vom scrie, sunt sigura, chiar daca uneori nu reusim sa azvarlim decat vreo zece cuvinte si nici alea asezate in vreo ordine. o sa am o zi de miercuri goala, o sa imi lipseasca lectiile si oamenii de la care am invatat atatea…si o sa-mi fie dor!

  cristi, oricand sunt dispusa “sa consum” o bere…

 4. runbaby on January 24th, 2008 11:37 am

  La multi ani, Cristi, sa te folosesti bine de cadoul primit. Si eu vreau sa ii multumesc lui Cristi (celalalt, autorul blogului) si voua tuturor pentru un curs bun si-o atmosfera zambareata. Succes si sper sa ramanem mereu cu ochii mari si sufletul deschis :).

  Miruna

 5. Roxana on January 24th, 2008 5:52 pm

  La multi ani, Cristi. E foarte placut sa vezi ca e nevoie de putina credinta in ceea ce stii sa faci mai bine, de pasiune si de daruire pentru a le insufla oamenilor sa scrie sau macar sa inteleaga de ce unii vor atat de mult sa spuna povesti.

 6. Jurnalism Narativ la CJI (primăvară 2008) : A Scrie on February 18th, 2008 4:10 pm

  […] * Cum e la cursul ăsta? Nu pot răspunde la întrebarea asta ca ÅŸi cursant. Dar, în spiritul discuÅ£iilor care le vom avea, voi fi sincer ÅŸi voi răspunde ca trainer. A fost minunat. PoÅ£i vedea o parte din gândurile celor din prima serie (mai precis o selecÅ£ie de lucruri pe care ei spun că le-au învăţat) aici. […]

Leave a Reply