Jurnalism Narativ la CJI (primăvară 2008)

Joi, 27 martie, va începe o nouă ediție a cursului de jurnalism narativ pe care îl predau la CJI.

Mi-a făcut mare plăcere să predau acest curs și cred că a fost o experiență plăcută pentru cei care au avut curajul să încerce prima ediție. Mai jos găsiți detaliile furnizate de CJI – termenul de înscriere, taxa și alte informații tehnice (inclusiv o descriere a cursului în format *.doc). Am adăugat și niște răspunsuri la întrebări care pot apărea – sper să vă ajute în decizia de a participa.

Jurnalism narativ. Trainer ““ Cristian Lupșa (Esquire).
– preconizat sa înceapă pe 27.03.2008
““ joi, 17.00 ““ 20.00
– 11 ședințe săptămânale
– taxa: 300 RON
– grupa optimă: 12 – 15 cursanți
– descărcați o prezentare a cursului aici.

Înscrierile se fac cu CV și scrisoare de intenție (pentru fiecare curs ales) la sediul CJI, din Bvd-ul Regina Elisabeta nr. 32 (52), etaj 1, sector 5 (lângă P-ta Kogălniceanu), prin fax la 311.13.78 sau e-mail: carmen@cji.ro

Termenul limita de înscriere este 3 martie 2008. Detalii suplimentare la tel. 311.13.75 si 311.13.77. Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.

Câteva întrebări și răspunsuri:

* Cum e la cursul ăsta?
Nu pot răspunde la întrebarea asta ca și cursant. Dar, în spiritul discuțiilor care le vom avea, voi fi sincer și voi răspunde ca trainer. A fost minunat. Poți vedea o parte din gândurile celor din prima serie (mai precis o selecție de lucruri pe care ei spun că le-au învățat) aici.

* Ce scriu în scrisoarea de intenție și cui o adresez?
Am învățat o lecție din prima serie – lumea scrie scrisori de intenție impersonale și seci din care nu afli mare lucru. Iar dacă e să faci o selecție, e greu când toată lumea arată la fel pe hârtie. Fără a scrie mai mult de câteva paragrafe, ar fi ideal ca scrisoarea de intenție să vorbească despre cine sunteți ca jurnaliști, povestitori sau scriitori. Sau despre relația voastră cu scrisul și poveștile. Sau despre cum scrieți. Sau despre un text care v-a marcat și care v-a împins încoace. Chiar dacă CJI-ul adună aceste hârtii, eu voi fi cel care le va citi – mi-ar plăcea să știu ceva despre voi înainte de primul curs.

* Ce vom face?
Găsiți detalii în descrierea cursului. Pe scurt, vom citi, vom discuta și vom scrie.

* De ce?
Pentru că nu vom putea înțelege acest gen fără să-l citim și să-l disecăm. Și nu ne vom putea măsura cu el fără să încercăm să facem și noi chestii similare. Vom discuta despre texte și idei ca cele pe care le pun săptămânal în secțiunea lectură de weekend. Dacă sunteți curioși, puteți citi o parte din eseurile personale scrise de cursanții din prima serie aici.

* Pare multă muncă… Plus că am înțeles că multe chestii sunt în engleză…
Uneori este de muncă. Iar engleza nu poate fi ocolită pentru că forma aceasta de jurnalism e cel mai bine executată în America. De acolo vin exemplele legendare. Vom citi însă și texte în limba română.

* Trebuie să fiu jurnalist?
Nu neapărat. Trebuie să fii o persoană cu un interes în povești, cu disponibilitate de muncă și dorința de a scrie. Dar vom discuta și scrie despre lucruri adevărate, verificabile și relevante – o perspectivă mai jurnalistică asupra lumii.

Dacă mai aveți întrebări secțiunea de comentarii e deschisă.

Comments

5 Responses to “Jurnalism Narativ la CJI (primăvară 2008)”

  1. thefumlord on April 29th, 2008 10:25 am

    salut, am eu o intrebare, am fost student, la filosofie jurnalism, dar nu am termniat, am ajuns pana in anul 3, apoi pe motive financiare, nu am mai continuat. de asemena trebuie sa mai precizez ca nici nu am fost multumit de cum decurgea procesul de invatare deoarece, facultatea isi desfasura activitatea la distanta. acum am un gust amar, pentru ca mai aveam doar un an si terminam. intrebarea mea este:”Pot participa la cursurile organizate de dumneavoastra?”

  2. Cristi on April 30th, 2008 2:13 pm

    Salut. Hai sa incep cu partea usoara – nu vad de ce nu ai putea participa. Exista insa un fel de selectie naturala. Cursul pe care il fac acum s-a nimerit sa fie populat de oameni care lucreaza in presa. Cursul pe care il voi face in vara va fi o combinatie de oameni cu experienta si oameni cu mai putina experienta. Daca crezi ca ai in continuare o pasiune si disponibilitate pentru jurnalism, poti intreba la CJI daca mai accepta aplicatii.

  3. simona on May 5th, 2009 5:41 pm

    daca e si cu “fara experienta” chiar ca m-am ambitionat :)
    vreau si eu sa ma inscriu.
    din pacate, site-ul CJI nu e actualizat, si nici nu dau vre-un hint cui sa ceri mai multe informatii.
    sau un mail, unde poti aplica.
    cum ne putem inscrie?

    multumesc

  4. Cristi on May 6th, 2009 7:13 am

    Simona: CJI-ul e actualizat. Deocamdata nu se tine acest curs. Cand va reincepe, va fi anuntat atat pe CJI.ro cat si pe acest blog.

  5. simona on May 6th, 2009 2:37 pm

    aa multumesc d raspuns
    sper sa fiu pe faza. :)

Leave a Reply