Jurnalism Narativ la CJI (primăvară 2008)

Joi, 27 martie, va începe o nouă ediţie a cursului de jurnalism narativ pe care îl predau la CJI.

Mi-a făcut mare plăcere să predau acest curs ÅŸi cred că a fost o experienţă plăcută pentru cei care au avut curajul să încerce prima ediÅ£ie. Mai jos găsiÅ£i detaliile furnizate de CJI – termenul de înscriere, taxa ÅŸi alte informaÅ£ii tehnice (inclusiv o descriere a cursului în format *.doc). Am adăugat ÅŸi niÅŸte răspunsuri la întrebări care pot apărea – sper să vă ajute în decizia de a participa.

Jurnalism narativ. Trainer – Cristian Lupşa (Esquire).
– preconizat sa înceapă pe 27.03.2008
– joi, 17.00 – 20.00
– 11 ÅŸedinÅ£e săptămânale
– taxa: 300 RON
– grupa optimă: 12 – 15 cursanÅ£i
– descărcaÅ£i o prezentare a cursului aici.

Înscrierile se fac cu CV şi scrisoare de intenţie (pentru fiecare curs ales) la sediul CJI, din Bvd-ul Regina Elisabeta nr. 32 (52), etaj 1, sector 5 (lângă P-ta Kogălniceanu), prin fax la 311.13.78 sau e-mail: carmen@cji.ro

Termenul limita de înscriere este 3 martie 2008. Detalii suplimentare la tel. 311.13.75 si 311.13.77. Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv.

Câteva întrebări şi răspunsuri:

* Cum e la cursul ăsta?
Nu pot răspunde la întrebarea asta ca şi cursant. Dar, în spiritul discuţiilor care le vom avea, voi fi sincer şi voi răspunde ca trainer. A fost minunat. Poţi vedea o parte din gândurile celor din prima serie (mai precis o selecţie de lucruri pe care ei spun că le-au învăţat) aici.

* Ce scriu în scrisoarea de intenţie şi cui o adresez?
Am învăţat o lecÅ£ie din prima serie – lumea scrie scrisori de intenÅ£ie impersonale ÅŸi seci din care nu afli mare lucru. Iar dacă e să faci o selecÅ£ie, e greu când toată lumea arată la fel pe hârtie. Fără a scrie mai mult de câteva paragrafe, ar fi ideal ca scrisoarea de intenÅ£ie să vorbească despre cine sunteÅ£i ca jurnaliÅŸti, povestitori sau scriitori. Sau despre relaÅ£ia voastră cu scrisul ÅŸi poveÅŸtile. Sau despre cum scrieÅ£i. Sau despre un text care v-a marcat ÅŸi care v-a împins încoace. Chiar dacă CJI-ul adună aceste hârtii, eu voi fi cel care le va citi – mi-ar plăcea să ÅŸtiu ceva despre voi înainte de primul curs.

* Ce vom face?
Găsiţi detalii în descrierea cursului. Pe scurt, vom citi, vom discuta şi vom scrie.

* De ce?
Pentru că nu vom putea înţelege acest gen fără să-l citim şi să-l disecăm. Şi nu ne vom putea măsura cu el fără să încercăm să facem şi noi chestii similare. Vom discuta despre texte şi idei ca cele pe care le pun săptămânal în secţiunea lectură de weekend. Dacă sunteţi curioşi, puteţi citi o parte din eseurile personale scrise de cursanţii din prima serie aici.

* Pare multă muncă… Plus că am înÅ£eles că multe chestii sunt în engleză…
Uneori este de muncă. Iar engleza nu poate fi ocolită pentru că forma aceasta de jurnalism e cel mai bine executată în America. De acolo vin exemplele legendare. Vom citi însă şi texte în limba română.

* Trebuie să fiu jurnalist?
Nu neapărat. Trebuie să fii o persoană cu un interes în poveÅŸti, cu disponibilitate de muncă ÅŸi dorinÅ£a de a scrie. Dar vom discuta ÅŸi scrie despre lucruri adevărate, verificabile ÅŸi relevante – o perspectivă mai jurnalistică asupra lumii.

Dacă mai aveţi întrebări secţiunea de comentarii e deschisă.

Comments

5 Responses to “Jurnalism Narativ la CJI (primăvară 2008)”

 1. thefumlord on April 29th, 2008 10:25 am

  salut, am eu o intrebare, am fost student, la filosofie jurnalism, dar nu am termniat, am ajuns pana in anul 3, apoi pe motive financiare, nu am mai continuat. de asemena trebuie sa mai precizez ca nici nu am fost multumit de cum decurgea procesul de invatare deoarece, facultatea isi desfasura activitatea la distanta. acum am un gust amar, pentru ca mai aveam doar un an si terminam. intrebarea mea este:”Pot participa la cursurile organizate de dumneavoastra?”

 2. Cristi on April 30th, 2008 2:13 pm

  Salut. Hai sa incep cu partea usoara – nu vad de ce nu ai putea participa. Exista insa un fel de selectie naturala. Cursul pe care il fac acum s-a nimerit sa fie populat de oameni care lucreaza in presa. Cursul pe care il voi face in vara va fi o combinatie de oameni cu experienta si oameni cu mai putina experienta. Daca crezi ca ai in continuare o pasiune si disponibilitate pentru jurnalism, poti intreba la CJI daca mai accepta aplicatii.

 3. simona on May 5th, 2009 5:41 pm

  daca e si cu “fara experienta” chiar ca m-am ambitionat :)
  vreau si eu sa ma inscriu.
  din pacate, site-ul CJI nu e actualizat, si nici nu dau vre-un hint cui sa ceri mai multe informatii.
  sau un mail, unde poti aplica.
  cum ne putem inscrie?

  multumesc

 4. Cristi on May 6th, 2009 7:13 am

  Simona: CJI-ul e actualizat. Deocamdata nu se tine acest curs. Cand va reincepe, va fi anuntat atat pe CJI.ro cat si pe acest blog.

 5. simona on May 6th, 2009 2:37 pm

  aa multumesc d raspuns
  sper sa fiu pe faza. :)

Leave a Reply