Ce e jurnalismul narativ?

Poate unii dintre voi v-aţi întrebat care e treaba cu forma de jurnalism căreia îi este dedicat (în mare parte) acest blog. Ce e jurnalismul narativ?

La cursul pe care l-am predat am evitat o definiţie strictă pentru ca să nu împachetez conceptul într-o cutie. Chiar şi alegerea numelui de jurnalism narativ a fost una circumstanţială – aveam nevoie de un nume pentru curs şi l-am ales pe ăsta din multe altele. Pentru că jurnalismul narativ are multe nume.

Uitaţi doar o scurtă înşiruire de concepte similare (în limba engleză pentru că după mine americanii sunt meşterii acestei forme): narrative journalism, literary journalism, new journalism, creative nonfiction, nonfiction narrative, immersion journalism, intimate journalism, literary nonfiction.

Aş putea continua. Pentru mulţi practicanţi, conceptele de mai sus exprimă aceeaşi idee. Cum îi spui e o chestie de decizie.

Eu susţin că nu contează cum îi spui. Şi nu e important să-l defineşti – nu înainte de a citi şi de a te pierde în el. Fără să îl experimentezi (adică fără să-l citeşti) nu-l vei înţelege.

Dar pentru că acest blog se vrea un instrument de popularizare a formei, am să punctez totuşi nişte caracteristici ale acestui tip de jurnalism. Deci, ce e jurnalismul narativ?

Dacă tot nu v-aţi lămurit, nu vă faceţi probleme. Vor urma numeroase exemple.

PS: Citiţi şi scurta prezentare a lui Mark Kramer, fostul director al Nieman Program on Narrative Journalism de la Harvard.

Comments

4 Responses to “Ce e jurnalismul narativ?”

 1. Lectura de weekend (02.02.2008) : A Scrie on February 1st, 2008 5:02 pm

  […] * O singură recomandare în acest weekend, dar una care necesită timp şi implicare – poate cea mai potrivită după scurta descriere a ideii de jurnalism narativ. […]

 2. Ce citeşte Gabriela : A Scrie on October 15th, 2008 9:22 am

  […] (sau feature, sau reportaj, sau jurnalism literar, sau jurnalism intim sau new journalism… Taxonomia, dacă-mi permiteţi termenul, poate fi […]

 3. De departe bărbat | bucurenci.ro on April 6th, 2009 7:01 am

  […] e fashion editor la GQ şi învaţă jurnalismul narativ la cursul lui Cristi Lupşa. În timpul cursului, studenţii scriu o poveste care ţine de istoria […]

 4. ZuZu on April 6th, 2009 10:50 am

  Suna interesant. O sa mai trec pe aici :)

Leave a Reply