Ce e jurnalismul narativ?

Poate unii dintre voi v-ați întrebat care e treaba cu forma de jurnalism căreia îi este dedicat (în mare parte) acest blog. Ce e jurnalismul narativ?

La cursul pe care l-am predat am evitat o definiție strictă pentru ca să nu împachetez conceptul într-o cutie. Chiar și alegerea numelui de jurnalism narativ a fost una circumstanțială – aveam nevoie de un nume pentru curs și l-am ales pe ăsta din multe altele. Pentru că jurnalismul narativ are multe nume.

Uitați doar o scurtă înșiruire de concepte similare (în limba engleză pentru că după mine americanii sunt meșterii acestei forme): narrative journalism, literary journalism, new journalism, creative nonfiction, nonfiction narrative, immersion journalism, intimate journalism, literary nonfiction.

Aș putea continua. Pentru mulți practicanți, conceptele de mai sus exprimă aceeași idee. Cum îi spui e o chestie de decizie.

Eu susțin că nu contează cum îi spui. Și nu e important să-l definești – nu înainte de a citi și de a te pierde în el. Fără să îl experimentezi (adică fără să-l citești) nu-l vei înțelege.

Dar pentru că acest blog se vrea un instrument de popularizare a formei, am să punctez totuși niște caracteristici ale acestui tip de jurnalism. Deci, ce e jurnalismul narativ?

Dacă tot nu v-ați lămurit, nu vă faceți probleme. Vor urma numeroase exemple.

PS: Citiți și scurta prezentare a lui Mark Kramer, fostul director al Nieman Program on Narrative Journalism de la Harvard.

Comments

4 Responses to “Ce e jurnalismul narativ?”

  1. Lectura de weekend (02.02.2008) : A Scrie on February 1st, 2008 5:02 pm

    […] * O singură recomandare în acest weekend, dar una care necesită timp ÅŸi implicare – poate cea mai potrivită după scurta descriere a ideii de jurnalism narativ. […]

  2. Ce citeÅŸte Gabriela : A Scrie on October 15th, 2008 9:22 am

    […] (sau feature, sau reportaj, sau jurnalism literar, sau jurnalism intim sau new journalism… Taxonomia, dacă-mi permiteÅ£i termenul, poate fi […]

  3. De departe bărbat | bucurenci.ro on April 6th, 2009 7:01 am

    […] e fashion editor la GQ ÅŸi învaţă jurnalismul narativ la cursul lui Cristi LupÅŸa. ÃŽn timpul cursului, studenÅ£ii scriu o poveste care Å£ine de istoria […]

  4. ZuZu on April 6th, 2009 10:50 am

    Suna interesant. O sa mai trec pe aici :)

Leave a Reply