Esquire România, Martie 2008

Am citit zilele astea biografia editorului american al Esquire-ului anilor ’60, Harold Hayes, omul care a construit aura care încă există în jurul acestui titlu. Hayes avea o filosofie editorială pe care puÅ£ini au curajul să o urmeze astăzi. Credea că o revistă bună face ce nici televizorul, nici restul presei nu reuÅŸesc – oferă o imagine mai profundă a timpurilor în care trăim. Când nu e doar un vehicul pentru reclamă ÅŸi jurnalism utilitar, o revistă rezistă. A o citi peste ani e ca o plimbare cu un prieten vorbăreÅ£.

Autoarea, Carol Poslgrove, punctează filosofia acestui tip de revistă în epilog: nu e un detergent, nu e o maÅŸină, nu e o jucărie telecomandată. Un astfel de revistă are viaţă. Esquire-ul anilor ’60 avea viaţă.

Şi, cred eu, şi Esquire-ul românesc are viaţă.

Am scris această introducere pentru că Esquire e o experienţă viscerală pentru mine; nu doar o slujbă. De aceea nu mă feresc să spun că numărul de martie (în curând pe tarabe) e cel mai bun pe care l-am produs până acum – cel puÅ£in din punctul meu de vedere. Ce-l face mai bun decât numărul de decembrie (pe care eu l-am considerat până azi ca fiind standardul) nu sunt atât subiectele, cât ÅŸlefuirea lor. Numărul de martie e gândit ÅŸi editat până la ultimul punct. Åži asta îi impune personalitatea.

Mai jos aveÅ£i imaginea copertei – bărbatul din imagine e Florin Piersic Jr. PuteÅ£i să vedeÅ£i o versiune mai mare în format PDF.

Coperta Martie

Sunt foarte multe chestii în numărul de martie (inclusiv un cadou). Voi reveni cu informaţii detaliate despre cum au fost făcute unele texte. Până atunci, delectaţi-vă cu o selecţie. (Puteţi să vedeţi paginile de sumar în acest PDF.)

Selecţie din numărul de martie 2008:

* Design făcut de echipa: Raymond Bobar şi Cătălina Zlotea.

Comments

4 Responses to “Esquire România, Martie 2008”

 1. Adi on June 16th, 2008 1:43 pm

  Ok, ok, e tare, dar Esquire-ul romanesc nu are si el un site propriu ?

 2. RA3 on July 15th, 2008 3:18 pm

  Nu cred ca are site. Romanii astia is cam zgarciti cand vine vorba sa dea 300 de euro pe un site. Prefera sa mearga sa bea sampanii de 15.000 euro :)

 3. c. on March 10th, 2009 3:36 pm

  In conditiile in care “numărul de martie e gândit ÅŸi editat până la ultimul punct”, propozitia „acum sunt în faza în ARE nu vreau să fiu actor” reduce un pic din personalitate :)

  Numa’ bine!

 4. E rândul lui Piersic Jr. (Esquire, martie 2008) : A Scrie on September 3rd, 2009 10:14 am

  […] în rolul principal. E un film care a fost oarecum motorul unui text pe care l-am scris despre FPJ acum un an jumate. Pe-atunci, scriam că filmul va fi lansat în câteva luni, poate chiar în primăvara lui […]

Leave a Reply