Lectură de weekend (10.05.2008)

Mi-am petrecut săptămâna cu drafturi. Le-am promovat utilitatea în câteva întâlniri. Le-am înroÅŸit. Le-am editat. Mi-am făcut norma de scris oferind feedback la ele. Le-am mutat de pe birou lângă pat, apoi masa de bucătărie, apoi în geantă ÅŸi apoi iar pe birou. Ba chiar am recunoscut în faÅ£a cursanÅ£ilor mei că am un fetiÅŸ pentru drafturi – mai ales pentru primul draft.

Să vezi un prim draft e un privilegiu. Unii îl privesc ca pe-un text autentic, terminat şi gata de publicare. Eu îl privesc ca pe un text vulnerabil, plin de promisiuni, dar de cele mai multe ori neterminat. Uneori fără început. Deseori fără sfârşit. Citesc un draft 1 pe nerăsuflate pentru că îmi place să-mi imaginez potenţialul lui, aurul care va rămâne după ce s-a cernut restul.

E un exerciÅ£iu de umilitate să accepÅ£i că prima versiune e un text incomplet. Unii nu sunt dispuÅŸi să-l facă. AlÅ£ii da. MulÅ£i dintre cei care fac exerciÅ£iul, au o revelaÅ£ie: “a scrie bine e a rescrie”.

Ca lectură de weekend vă sugerez să vă întoarceÅ£i la un prim draft – publicat sau nu. IntraÅ£i în el fără milă. DesfaceÅ£i-l, dezasamblaÅ£i-l, luaÅ£i-l la întrebări: Se duce textul unde vroiam? Ce elemente trebuie dezvoltate? Există o structură? Ce ar putea nedumeri sau încurca cititorul? Am scris concret ÅŸi cu detalii? Am început ÅŸi un sfârÅŸit? etc. Apoi reconstruiÅ£i-l. Ar trebui să iasă altfel. Pe cuvânt.

Åži se poate face asta cu orice text – indiferent de gen. Acest eseu personal despre relaÅ£ia dintre mine ÅŸi mama mea (e în engleză) a trecut prin trei-patru drafturi înainte să fie publicat. La fel s-a întâmplat ÅŸi cu eseurile cursanÅ£ilor mei din toamnă. Abia aÅŸtept draftul doi al celor de acum.

Comments

One Response to “Lectură de weekend (10.05.2008)”

  1. Victor on May 10th, 2008 8:01 pm

    Ti-am lasat cu ceva timp in urma un comment acolo.

    Nu sunt eu vreun mare critic literar sau jurnalist…dar este unul dintre cele mai impresionante texte pe care le-am lecturat…e multa emotie “uploadata” acolo…

    Ai facut cititorul sa vibreze, sa simta. Sper sa nu gresesc, insa eu cred ca asta e scopul primordial al unei scriituri. MAI ALES daca vorbim de jurnalism narativ.

    In acelasi timp, ma bucur(intr-un sens rautacios :) ) ca textul nu a fost perfect de la inceput si a trebuit sa il rescrii ca sa ajungi la forma finala.

Leave a Reply