Cum se naÅŸte un text (Zilele 5-6)

Acesta va fi ultimul post din seria “Cum se naÅŸte un text”. Nu pentru că procesul s-ar fi încheiat, ci pentru că a ajuns într-o fază de ÅŸlefuire care nu mai necesită cine ÅŸtie ce rutină. Doar cafea, un pix roÅŸu cât mai ascuÅ£it ÅŸi puÅ£ină liniÅŸte. Greul a trecut.

Ieri dimineaţă am scris bucata care leagă cele trei scene pe care le scrisesem integral de finalul care plutea independent de text. Draftul 1 era gata. Iubesc primul draft pentru că e plin de greÅŸeli. Nu doar de exprimare ÅŸi de gramatică (deÅŸi am destule încât mă întreb de ce sunt atât de amuzante perlele unor viitori jurnaliÅŸti – pentru a scăpa de ele există revizii ÅŸi rescrieri), ci de logică, de structură, de argumentare. Tot ce vrei. Arată bine de la distanţă dar de aproape se clatină.

Ca să câştig timp, încă de la început am cooptat în acest proces câţiva cititori/editori. E important să găseÅŸti oameni care te pot ajuta să-Å£i finalizezi textul. Cheia succesului e să le ceri feedback cât mai specific – altfel există riscul să reacÅ£ioneze la chestii care nu te preocupă. Eu am făcut aÅŸa. Am rugat doi oameni să citească fiecare scenă ÅŸi le-am zis: “AÅŸ vrea să încercaÅ£i să vă rezumaÅ£i la mica lume a fiecărei secÅ£iuni. E ea unitară? Are întrebări la care nu răspunde? SimÅ£iÅ£i că lipseÅŸte ceva? Când e gata, ne uităm ÅŸi la golurile per ansamblu.”

Un al treilea om, care mă ajută să-mi şlefuiesc fiecare text, a citit secţiune cu secţiune dar cu un mandat mai larg, care a inclus corecturi, sugestii de tăiere etc.

Odată ce am încheiat primul draft am luat scenele la rând şi le-am editat folosind comentariile tuturor. (Alte gânduri despre editare, aici). În imaginea de mai sus aţi putut vedea cum arătau paginile după acest proces. Rezultatul se numeşte draftul doi şi are 5.770 de cuvinte. D2 era gata ieri după prânz. Ca să sărbătoresc, m-am dus să mă plimb. Astea sunt momente în care am nevoie de muzică. Ieri s-a nimerit să am chef de-un playlist vechi de un an şi ceva numit Life 9. O selecţie:

Seara am reluat D2 pe care o prietenă mi l-a verificat între timp pentru dude gramaticale. Am luat corespondenÅ£a cu personajul principal în care verificam o parte din informaÅ£iile din text. Am luat notiÅ£ele care verificau restul. Cu ele aglomerate pe masă, am început o editare mai atentă. Undeva după miezul nopÅ£ii aveam un draft 3, care are 5.915 cuvinte din care vă ofer, de gust, o singură propoziÅ£ie: “UrcuÅŸul e un terci de pământ, frunze ÅŸi pietre spălate care par verzi în penumbra creată de copaci.”

Textul se va odihni două zile după care voi mai trece încă o dată prin el ca să mă asigur că nu scap vreo eroare. Apoi va trece prin mâinile redacţiei, va ajunge la minunatul Ray Bobar, care îl va pune în pagină şi în preajma lui 1 octombrie va fi pe tarabe.

Åži gata.

Comments

4 Responses to “Cum se naÅŸte un text (Zilele 5-6)”

 1. SkyRain on September 11th, 2008 10:21 am

  Scrie. După aceea citeşte ce ai scris. Dacă nu-ţi curge măcar vreo lacrimă, rescrie.
  Când plângi citind ce ai scris, înseamnă că ai scris.
  Cam aÅŸa e?

 2. Ina on September 11th, 2008 11:33 am

  E foarte misto – voyeuristic vorbind – sa te uiti prin vizorul si sa vezi cum lucreaza: )

 3. Tibi Puiu on September 11th, 2008 6:07 pm

  N-aveam idee ca procesul editorialistic e asa de elaborat. Wow! Mai mult de o luna de la incipitul articolului, pana la publicarea sa. Greu se misca Esquire :D

 4. Cristi on September 12th, 2008 6:05 am

  Sky: Ar fi frumos dacă s-ar întâmpla – să scrii un text atât de bun încât ÅŸi după câteva variante să te emoÅ£ioneze. Mi s-a întâmplat de trei ori cred (scriind asta si asta si editand asta).

  Tibi: Procesul a inceput oficial pe 19 august. Cam o luna jumate de data asta. Au fost texte unde procesul a durat si mai mult.

Leave a Reply