A fi acolo

Fac reporting. Pentru un articol mic, a cărui scriere e pur formativă. Antrenamentul la perete de care am nevoie ca să învăţ să iau notiţe mai multe şi mai complexe, să vorbesc cu mai mulţi oameni, să mă gândesc mai mult la subiectul meu. Apoi să lucrez după o schemă, să depind mai puţin de citate, să scriu cu mai multă siguranţă. Dar, până la acea parte dură şi complicată (pentru mine), exersez ceea ce Gay Talese numeşte “the art of hanging out” şi mi se pare extraordinar.

Citisem mai demult, şi mi-a zis-o şi Cristi, că oamenii sunt dispuşi să-ţi spună despre ei mai mult decât crezi tu că ar vrea. Că important e să taci, să asculţi şi să-ţi aminteşti că nu tu eşti protagonistul întâlnirii, ci ei. Totul depinde până la urmă de încredere, pe care nu au cum s-o capete în jumătate de oră de întrebări mitraliate, aşa cum nici tu nu ai cum să capeţi esenţa articolului de la primul interviu. De-asta îmi place documentarea prelungită.

Stând cu personajul meu de acum, mă minunez continuu că sunt acolo ca să o privesc lucrând, bându-şi ceaiul de dimineaţă şi interacţionând cu colegii. Sunt o intrusă primită cald, o umbră acceptată senin şi cred că tot ce derivă din acest acces face reportingul atât de minunat. Aproape că nu-mi mai doresc să citesc altceva decât notiţele strâmbe din carneţelul meu.

Dar pentru că pe acelea chiar n-aţi vrea să le vedeţi, şi pentru că s-a scris acum o lună despre genii şi despre Malcolm Gladwell pe blog, vă recomand profilul lui (sau portret) din revista New York. Articolul încearcă să explice succesul imens al acestui jurnalist aparent timid şi modest, care primeşte mii de dolari ca să vorbească în public şi care expune simplu idei complexe, într-un un stil copiat de din ce în ce mai mulţi tineri scriitori.

Şi, dacă vreţi un articol pe care să nu-l uitaţi prea uşor, citiţi Just Another Father-Son Story, al lui Robert Kurson. Este povestea lui Adragon De Mello, un copil crescut, proiectat de tatăl lui să devină geniu şi ce s-a întâmplat până la urmă cu cei doi. Exact tipul de text care îţi face chef să-ţi cauţi personaje şi să începi documentarea.

– Gabi

Comments

Leave a Reply