Lectură de weekend: Robert Turcescu

Am scris de două ori despre Robert Turcescu în acest an – întâi pentru Esquire în mai apoi pentru ELLE în noiembrie. Primul din aceste texte este acum disponibil integral pe Liternet. Articolul este extras din două interviuri lungi (făcute în aprilie) ÅŸi formatat să pară că Turcescu vorbeÅŸte direct cititorului. A doua parte a textului e o scurtă descriere a contextului în care au avut loc discuÅ£iile dintre noi.

Turcescu era pe atunci pregătit pentru o aventură spaniolă care nu a mai avut loc. Spunea despre jurnalismul românesc:

Jurnalistica e ca matematica. Jurnalistul de succes operează cu formule – nu are a inventa mare lucru. Poate să inoveze niÅŸte chestiuni, poate să le aducă îmbunătăţiri, dar nu prea poÅ£i să inventezi. Neavând ce să inventezi, trebuie să deprinzi foarte bine tehnicile de lucru. Uneori mă gândesc că poate locul meu – după cum am învăţat această meserie – nu mai e aici.

Comments

One Response to “Lectură de weekend: Robert Turcescu”

  1. sandu on December 30th, 2008 5:09 pm

    Cîtă dreptate are acest om, acest jurnalist pursînge sau jurnalist total! Ce se face deja de multă vreme nu mai e jurnalism. Tabloidizarea mass-mediei e acelaşi lucru cu deriva in cel mai pur kitsch. Din această perspectivă, într-adevăr, locul lui R.T. nu mai e aici.

Leave a Reply