Ce a învăţat Gabi Dobre despre Iulia Vântur

esq_mar_09În numărul special “Ce am învățat” al Esquire, Gabriel Dobre îi face un portret Iuliei Vântur. Dobre e un jurnalist care gravitează spre subiecte cum ar fi oprirea din funcție a centralelor nucleare, așa că n-am rezistat tentației să-i pun niște întrebări – în joacă – despre cum e să scrii jurnalism despre femei frumoase. Citiți ce-a ieșit în continuare acestui post.

În numărul din martie al Esquire veți mai găsi înțelepciune de viață și sfaturi de la 29 de oameni grei. Lista îi include pe Neagu Djuvara, Ion Cristoiu, Å¢ăndărică, Teodor Meleșcanu, Mircea Baniciu și mulți alții.

Cristi: prima oara cand scrii despre o femeie?
Gabi: am mai scris despre prietena mea. cred ca am mai bifat cateva poezii prin liceu. dar ala e un moment pe care ma straduiesc sa il dau complet uitarii si sa sterg mai toate urmele.

Nu adoarme mai devreme de două noaptea și se trezește la 6 fără un sfert dimineața. Nu mereu, doar în weekend, când prezintă știrile. Nici patru ore de somn. Nici măcar patru ore de stat în pat, încolăcită între cearșafuri, cu părul blond răvășit pe pernă, cu buzele pline ușor întredeschise, printre care se strecoară încet, în ritm cu suișurile și coborâșurile pieptului, o răsuflare discretă ce duce cu sine oboseala de peste săptămână.

Cristi: cum ai ajuns aici?
Gabi:
cand ai citit prima data textul mi-ai zis ca pare junod. nu m-am gandit serios la asta atunci, dar se prea poate. n-am citit junod inainte sa scriu textul asta, dar probabil ca ce am “mancat” de-a lungul timpului m-a influentat. diferenta dintre ce am scris atunci despre prietena mea si ce am scris acum despre vantur e ca acum stiam cat de cat ce fac. stiam ca am nevoie de ceva care sa te traga de guler in pagina si sa iti explice din prima ce urmeaza sa se intample in text. ca miza e mai usoara si mai sexy. bine, poate am exagerat putin. acum imi dau seama. dar in momentul ala mi s-a parut o idee buna. si era chestia care mi-a stat pe creier in dimineata aia cand am fost sa o vad la stiri.

Cristi: care parte?
Gabi: treaba cu dormitul si suisurile si coborasurile. de fapt la asta m-am gandit de miercuri cand am intalnit-o prima data (si cand mi-a zis ca nu doarme mai mult de patru ore) pana sambata cand a trebuit sa ma trezesc cu noaptea in cap sa ma duc sa o vad la stiri.

vantur_esq

Cristi: oamenii care te stiu – in postura de reporter sau editor – asociaza cu tine cuvinte cum ar fi “grav” sau “geopolitic”. Stiu ca unii s-au amuzat de ideea ca Gabriel Dobre incearca niste sexy. Ce ai de spus in apararea ta?
Gabi: :))
Gabi: daca te uiti ce la ce am scris pana acum as putea spune ca nu inteleg de unde vine treaba cu “œgrav” si “œgeopolitic”. altfel, onorata instanta, nu pot decat sa recunosc ca imi plac femeile. asadar, macar de exercitiu si tot merita sa incerc niste sexy.

Cristi: ce ti-au zis cei care te citesc? prietenii, colegii?
Gabi: cineva mi-a zis ca i-au placut comparatiile cu ochii buzele si trasaturile feline. si ca prezenta mea in text ii da o nuanta impresionist-ironica savuroasa. desi marturisesc ca n-am inteles partea su impresionist ironica :)

Cristi: trebuie sa pari indragostit de femeia despre care scrii ca sa iasa ceva?
Gabi: asa e. desi n-ar trebui.

Cristi: n-ar trebui sa fii sau n-ar trebui sa pari?
Gabi: n-ar trebui sa fii

Cristi: deci nu esti cea mai recenta victima a iuliei vantur?
Gabi: he he. nu sunt. genul meu e mai degraba dalia octavia pusca. si prin asta vreau sa spun ca sunt un maniac care se uita la stiri noaptea pentru ca ma culc tarziu, deci in diminetile de weekend, cand iulia prezinta stirile, dorm de rup.

Cristi: explica pentru cititori aceste randuri:

Are o voce joasă fără să fie aspră, senzuală fără să fie moale. Când e în direct și citește de pe prompter, își încetinește vocea aproape insesizabil și pronunță fiecare cuvânt de parcă l-ar picta: o tușă dreaptă, mai scurtă sau mai lungă și potrivit de subțire, iar la final, o rotunjire subtilă.

Gabi: ma uit foarte mult la stiri. si stiu toate vocile care sunt pe tv. vantur are o voce aparte, mai ales atunci cand e serioasa, asa cum e la stiri. asta e o voce pe care vrei sa o auzi dimineata. e asa, o chestie pe care sa o auzi intre somn si trezie.

Comments

One Response to “Ce a învăţat Gabi Dobre despre Iulia Vântur”

  1. Anthalle Adh Harrah on March 13th, 2009 3:36 pm

    Mi-am alocat toata dimineata pentru a citi acest remarcabil numar de martie. Dosarul “Ce am invatat” este de-a dreptul impresionant cu cele 29 de personalitati care ne insufla din intelepciunea si experientele lor de viata. Un pont : Sa aveti la indemana agenda din luna precedenta Black list si un creion (caci aceasta editie este dedicata creionului) pentru a insemna unele din invataturile celor prezenti in dosarul mentionat anterior.
    Extrem de interesant si articolul cu si despre “Experimentul (i)rational”. Iar Iulia Vantur ne este descrisa asa cum nu o putem percepe pe micul ecran…si anume … naturala. Un numar foarte reusit al Esquire. Savurati-l ….cu Black list-ul la indemana.

Leave a Reply