Making of “Tedy” (Tabu, martie ’09)

Ana-Maria Onisei, un reporter în perpetuă agitaţie şi un scriitor cu suflet mare, povesteşte aici despre procesul care a dus la naşterea textului ei despre Tedy, un tânăr regizor care suferă de tetrapareză. (Îl găsiţi în Tabu de martie). E o confesiune sinceră a unui jurnalist care, ca noi toţi, se luptă să insufle faptele cu emoţie şi semnificaţie.

Mai jos, câteva paragrafe cu lecţiile învăţate de Ana. Restul aici.

[Pe] măsură ce avansam cu întâlnirile a trebuit să-mi dozez accesele de uimire şi să pot judeca la rece, să devin cenzorul generozităţii sau retractilităţii lui Tudor. O responsabilitate şi o presiune mari, ca şi cea de a nu răstălmăci, odată cu această selecţie, esenţa personajului

[Un] exces de informaţie e necesar, fiindcă altfel n-ai fi stăpân pe felul în care crezi că ai surprins personajul. Oricum, nu eşti niciodată stăpân pe deplin, dar măcar te poţi bucura de ce ţine de tine: senzaţia de tihnă a un reporting temeinic

Pe măsură ce mă apropiam de deadline ÅŸi trebuia să termin de scris povestea, m-a cuprins panica. O stare întunecată ÅŸi vorace care făcea pământul să-mi fugă de sub picioare ÅŸi tastatura de sub mâini. Timp de două săptămâni, Tudor m-a bântuit. După selecÅ£ia informaÅ£iilor ÅŸi stabilirea unei perspective (răspunsul la întrebarea: ce-l defineÅŸte cel mai bine pe personaj?) – în varianta mea, ritmul exterior versus ritmul interior al lui Tudor, a trebuit să torn totul într-o formă care să-mi susÅ£ină cronologic, coerent ÅŸi emoÅ£ionant perspectiva. A fost momentul când, trezită din beÅ£ia reporting-ului, mi-am dat seama că textul trebuie să treacă prin 19 ani din viaÅ£a unui om.

Până la acest text, n-am ştiut ce înseamnă editarea. Pe de o parte, e reconfortant să ştii ca ai o plasa de siguranţă când te arunci în gol. Pe de alta, ţi-e că nu ştii să cazi în ea, fiindcă inclusiv ricoşeul poate fi periculos. Or, pentru o aterizare bună, e nevoie de exerciţiu. Editorul te ajută să cenzurezi bucăţi din tine şi, implicit, din text, să le modelezi şi remodelezi până când atingi o formă cât mai clară. Şi te încurajează cu aceeaşi însufleţire cu care îţi taie orice pornire excesivă din text.

Comments

Leave a Reply