Cum a încercat Condé Nast să ascundă un text din GQ

Când o revistă are o poveste puternică printre paginile cu haine scumpe ÅŸi pictoriale va face tot ce-i stă în putinţă să o scoată în lume. E ce am făcut ÅŸi eu de fiecare dată când revistele la care am lucrat publicau ceva cu greutate – amintiÅ£i-vă când a apărut în Tabu “ÃŽngerii din jurul ei”.

GQ american de septembrie avea o astfel de poveste, care re-investiga momentul care l-a propulsat pe Vladimir Putin pe scena politicii mondiale – o serie de explozii în 1999, care au omorât câteva sute de moscoviÅ£i. Dar GQ nu numai că nu a promovat povestea lui Scott Anderson (un senzaÅ£ional reporter de război) pe copertă. Nu au menÅ£ionat-o niciunde ÅŸi nu aveau de gând s-o promoveze pe net. Nu pentru aÅŸa voiau ei – GQ-ul american produce totuÅŸi jurnalism respectabil – ci pentru că aÅŸa le-a spus compania mamă:

Condé Nast owns Vanity Fair and GQ as well as other publications, including Russian versions of GQ, Glamour, Tatler and Vogue. On July 23, Jerry S. Birenz, one of the company’s top lawyers, sent an e-mail memo to more than a dozen corporate executives and GQ editors.

“Condé Nast management has decided that the September issue of U.S. GQ magazine containing Scott Anderson’s article ‘Vladimir Putin’s Dark Rise to Power’ should not be distributed in Russia,” Birenz wrote.

He ordered that the article could not be posted to the magazine’s Web site. No copies of the American edition of the magazine could be sent to Russia or shown in any country to Russian government officials, journalists or advertisers. Additionally, the piece could not be published in other Condé Nast magazines abroad, nor publicized in any way.

Bineînţeles că într-o lume în care niciun memo nu mai e privat, informaţia a ieşit la suprafaţă. Gawker a scanat imediat articolul şi a postat o traducere în rusă. Iar NPR a produs o poveste bună despre el.

Ce înseamnă întreaga tevatură dincolo de a expune prostia managementului unui trust gigant de presă? Probabil încă o lecţie că atunci când încerci să opreşti ceva de la propagare în era Internetului vei crea un scandal mult mai mare decât dacă n-ai fi zis nimic. Aşa toată lumea va vorbi despre încercarea de cenzurare a distribuţiei. Despre articolul în sine nu s-ar fi vorbit probabil cu atât de mult interes.

Comments

One Response to “Cum a încercat Condé Nast să ascundă un text din GQ”

  1. Anthalle Adh Harrah on September 11th, 2009 1:38 pm

    Foarte tare acest subiect. Dar sunt familiarizat cu stilul editorial al revistei GQ. Amintiti-va bine si ce scandal a iesit la iveala cu privire la modificarea fotografiilor cu Kate winslet care aparea ca si coverstory in revista. Modificarile facute in Photoshop au fost realizate fara consimtamantul actritei, astfel incat ea a dat in judecata publicatia. Asa ca … nu ma mai mira astfel de stiri cu privire la GQ.

Leave a Reply