Cum să-ţi faci Decât o Revistă. 10 paşi simpli.

Vineri am prezentat la conferinţa Optimism primele detalii despre Decât o Revistă, un proiect la care lucrez de ceva vreme alături de o mână de oameni care preţuiesc revistele şi ştiu să creeze conţinut pentru ele.

Decât o Revistă este un proiect născut din dorinţa tuturor celor implicaţi de a face o revistă independentă cu cele mai înalte standarde vizuale şi editoriale, fără imixtiuni şi alte presiuni caracteristice mediului comercial. Nu e un protest, dar este un exemplu de cum ar putea să arate şi ce ar putea să conţină o revistă când e gândită ca un obiect de colecţie.

Mai mult detalii veţi afla în următoarele două săptămâni. Reţineţi că Decât o Revistă e un proiect artistic/editorial programat să apără o singură dată, într-un tiraj limitat.

Mă întorc la prezentarea de vineri, intitulată: “Cum să-ţi faci o revistă. 10 paşi simpli.” O găsiţi mai jos. E o descriere a cum s-a născut acest proiect, dar e şi un imbold pentru toţi cei care cred în forţa acestui mediu: cereţi mai mult de la revistele pentru care scoateţi bani din buzunar. (DoR va fi gratuită).

Desenele au fost realizate de Raymond Bobar, care este şi art directorul publicaţiei.

Bea o bere

Bea o bere
Pasul 1: Bea o bere. Asta e o bere pe care o ştiţi cu toţii. Aia la care ieşi cu colegii şi te plângi că nimic nu merge, că nimeni nu te ascultă, că nimic nu e făcut cum trebuie.

Bea o bere
Pasul 2: Mai bea nişte beri. Pe măsură ce creşte cantitatea, dispare şi amărăciunea legată de munca de zi cu zi şi apar în grup întrebările de genul: “Dacă tot ne plângem atâta, de ce nu facem noi ceva mai bun?” Succesiunea de beri este şi modul în care se naşte un nume ca “Decât o Revistă”.

Bea o bere
Pasul 3: Stabileşte-ţi misiunea. Vezi şi imaginea asta necenzurată a procesului nostru de gândire din seara care a născut ideea. Pe scurt, şi glumeţ, misiunea sună aşa: “Decât o Revistă. Decât una. Decât o dată.

Bea o bere
Pasul 4: Recrutează-l pe Ray. Orice revistă independentă – tipărită sau nu – trebuie să aibă un look distinct, pigulit până la ultimul detaliu. Pentru asta ai nevoie de un art director cu viziune, ca Ray.

Bea o bere
Pasul 5: Găseşte oameni care să producă conţinut. Pe gratis. Toţi cei care au ajutat la DoR – şi sunt peste 40 de nume – au muncit voluntar. Chiar şi veterani ai presei comerciale au acceptat să participe; asta pentru că sunt atât de rar provocaţi în munca de zi cu zi. Îi veţi găsi în DoR, printre alţii, pe Alex Gâlmeanu, Cosmin Alexandru, Vlad Petreanu, Cosmin Bumbuţ etc.

Bea o bere
Pasul 6: Indentifică-ţi interesele. Editorial, ne-am ghidat după principiul lui David Remnick, editorul The New Yorker: scriem despre ce ne preocupă, ce ne interesează, ce ne stârneşte curiozitatea. Nu se poate să nu fie şi alţii care împărtăşesc interesele noastre. DoR e probabil singura publicaţie în care veţi găsi într-un singur număr materiale despre: cafea, trafic, vampiri, pufuleţi, sâni, magicienci şi diacritice.

Bea o bere
Pasul 7: Iară bere. Şi puţină cafea. Ăsta e momentul de strângere şi prelucrare a materialelor.

Bea o bere
Pasul 8: Găseşte bani pentru tipar. Dacă faceţi o publicaţie online, ăsta e momentul în care vă “suiţi” pe net. DoR ţine la formatul tipărit aşa că va fi un obiect tangibil, mai aproape de o carte decât de o revistă tradiţională.

Bea o bere
Pasul 9: Finalizează şi visează. Acest pas a fost o scuză ca să arătăm patru spread-uri de deschidere din revistă:

Bea o bere

Şi acum:

Coperta

Pasul 10: Arată coperta la Optimism. Conferinţa a fost un moment minunat pentru dezvăluirea copertei, o reinterpretare a unei fotografii făcute de Alex Gâlmeanu pentru revista Bolero în 2004. Interpretarea îi aparţine aceluiaşi fotograf, iar subiectul e şi el acelaşi: Mihai Dobrovolschi, de data asta cu ştecherul în gură.

— Staţi la curent cu noutăţile legate de lansarea DoR pe Twitter şi pe Facebook.

Comments

9 Responses to “Cum să-ţi faci Decât o Revistă. 10 paşi simpli.”

 1. Ioana on October 31st, 2009 5:05 pm

  cred că revista asta are un scop mult mai educativ decât poate ați gândit-o și mă refer la faptul că învață oamenii despre calitate și despre respect pentru public.

 2. Ileana Ghita » Optimism 2009 on October 31st, 2009 5:42 pm

  […] cele ale lui Adrian Soare şi Cristian Lupşa care a prezentat proiectul Decât o revistă (detalii aici). Adrian Soare a povestit despre ceea ce vor oamenii, prezentând imagini cu “vreau + fiecare […]

 3. andreea on October 31st, 2009 6:57 pm

  Geniala idee! Poate se mai cizeleaza si societatea asta putin. Abia astept sa apara revista. Sper sa apuc sa pun si eu mana pe una din copii.

 4. Decat o revista « Impresii, aberatii, comentarii on October 31st, 2009 7:12 pm

  […] iar tirajul va fi limitat. Sper sa apuc si eu sa fac rost de o copie Mai multe detalii aici : http://www.ascrie.org/2009/10/31/decat-o-revista-10-pasi-simpli/ http://www.decatorevista.ro/01.html Scrieti un […]

 5. Victor on November 1st, 2009 12:17 am

  Ma bucur sa vad ca ti-ai implinit visul, sper sa pot pune mana pe un exemplar. :-)

  A, si mai sper ca o sa fie dejucat planul de a aparea doar o singura data!!

 6. crstina on November 1st, 2009 7:21 pm

  Super ideea. De unde pot face rost de ea? Adik, o vreau si euuuu…

 7. newdada on November 2nd, 2009 4:38 am

  Felicitari pentru prezentare; mi-a placut foarte mult; :)

 8. Decat o data, ca niciodata: ‘Decat o revista’ | AloModa on November 2nd, 2009 5:33 am

  […] Apoi l-am ascultat pe Cristian Lupsa la Optimism 2009 (editia de toamna) in timp ce prezenta ‘Cum sa-ti faci o revista. 10 pasi simpli’. Pe scurt: 40 de nume s-au adunat pentru a ne pregati o publicatie independenta care va aparea o […]

 9. DoR « În căutarea … mea on January 23rd, 2010 10:37 pm

  […] A ieşit într-un tiraj limitat şi s-a distribuit gratis. Care e profilul revistei? Citez de pe blogul unuia din cei cinci părtaşi la idee: Decât o Revistă este un proiect născut din dorinţa […]

Leave a Reply