Cum să-ţi faci Decât o Revistă. 10 paşi simpli.

Vineri am prezentat la conferinţa Optimism primele detalii despre Decât o Revistă, un proiect la care lucrez de ceva vreme alături de o mână de oameni care preţuiesc revistele şi ştiu să creeze conţinut pentru ele.

Decât o Revistă este un proiect născut din dorinţa tuturor celor implicaţi de a face o revistă independentă cu cele mai înalte standarde vizuale şi editoriale, fără imixtiuni şi alte presiuni caracteristice mediului comercial. Nu e un protest, dar este un exemplu de cum ar putea să arate şi ce ar putea să conţină o revistă când e gândită ca un obiect de colecţie.

Mai mult detalii veţi afla în următoarele două săptămâni. Reţineţi că Decât o Revistă e un proiect artistic/editorial programat să apără o singură dată, într-un tiraj limitat.

Mă întorc la prezentarea de vineri, intitulată: “Cum să-Å£i faci o revistă. 10 paÅŸi simpli.” O găsiÅ£i mai jos. E o descriere a cum s-a născut acest proiect, dar e ÅŸi un imbold pentru toÅ£i cei care cred în forÅ£a acestui mediu: cereÅ£i mai mult de la revistele pentru care scoateÅ£i bani din buzunar. (DoR va fi gratuită).

Desenele au fost realizate de Raymond Bobar, care este şi art directorul publicaţiei.

Bea o bere

Bea o bere
Pasul 1: Bea o bere. Asta e o bere pe care o ştiţi cu toţii. Aia la care ieşi cu colegii şi te plângi că nimic nu merge, că nimeni nu te ascultă, că nimic nu e făcut cum trebuie.

Bea o bere
Pasul 2: Mai bea niÅŸte beri. Pe măsură ce creÅŸte cantitatea, dispare ÅŸi amărăciunea legată de munca de zi cu zi ÅŸi apar în grup întrebările de genul: “Dacă tot ne plângem atâta, de ce nu facem noi ceva mai bun?” Succesiunea de beri este ÅŸi modul în care se naÅŸte un nume ca “Decât o Revistă”.

Bea o bere
Pasul 3: StabileÅŸte-Å£i misiunea. Vezi ÅŸi imaginea asta necenzurată a procesului nostru de gândire din seara care a născut ideea. Pe scurt, ÅŸi glumeÅ£, misiunea sună aÅŸa: “Decât o Revistă. Decât una. Decât o dată.

Bea o bere
Pasul 4: Recrutează-l pe Ray. Orice revistă independentă – tipărită sau nu – trebuie să aibă un look distinct, pigulit până la ultimul detaliu. Pentru asta ai nevoie de un art director cu viziune, ca Ray.

Bea o bere
Pasul 5: GăseÅŸte oameni care să producă conÅ£inut. Pe gratis. ToÅ£i cei care au ajutat la DoR – ÅŸi sunt peste 40 de nume – au muncit voluntar. Chiar ÅŸi veterani ai presei comerciale au acceptat să participe; asta pentru că sunt atât de rar provocaÅ£i în munca de zi cu zi. ÃŽi veÅ£i găsi în DoR, printre alÅ£ii, pe Alex Gâlmeanu, Cosmin Alexandru, Vlad Petreanu, Cosmin BumbuÅ£ etc.

Bea o bere
Pasul 6: Indentifică-ţi interesele. Editorial, ne-am ghidat după principiul lui David Remnick, editorul The New Yorker: scriem despre ce ne preocupă, ce ne interesează, ce ne stârneşte curiozitatea. Nu se poate să nu fie şi alţii care împărtăşesc interesele noastre. DoR e probabil singura publicaţie în care veţi găsi într-un singur număr materiale despre: cafea, trafic, vampiri, pufuleţi, sâni, magicienci şi diacritice.

Bea o bere
Pasul 7: Iară bere. Şi puţină cafea. Ăsta e momentul de strângere şi prelucrare a materialelor.

Bea o bere
Pasul 8: GăseÅŸte bani pentru tipar. Dacă faceÅ£i o publicaÅ£ie online, ăsta e momentul în care vă “suiÅ£i” pe net. DoR Å£ine la formatul tipărit aÅŸa că va fi un obiect tangibil, mai aproape de o carte decât de o revistă tradiÅ£ională.

Bea o bere
Pasul 9: Finalizează şi visează. Acest pas a fost o scuză ca să arătăm patru spread-uri de deschidere din revistă:

Bea o bere

Åži acum:

Coperta

Pasul 10: Arată coperta la Optimism. Conferinţa a fost un moment minunat pentru dezvăluirea copertei, o reinterpretare a unei fotografii făcute de Alex Gâlmeanu pentru revista Bolero în 2004. Interpretarea îi aparţine aceluiaşi fotograf, iar subiectul e şi el acelaşi: Mihai Dobrovolschi, de data asta cu ştecherul în gură.

— StaÅ£i la curent cu noutăţile legate de lansarea DoR pe Twitter ÅŸi pe Facebook.

Comments

9 Responses to “Cum să-Å£i faci Decât o Revistă. 10 paÅŸi simpli.”

 1. Ioana on October 31st, 2009 5:05 pm

  cred că revista asta are un scop mult mai educativ decât poate ați gândit-o și mă refer la faptul că învață oamenii despre calitate și despre respect pentru public.

 2. Ileana Ghita » Optimism 2009 on October 31st, 2009 5:42 pm

  […] cele ale lui Adrian Soare ÅŸi Cristian LupÅŸa care a prezentat proiectul Decât o revistă (detalii aici). Adrian Soare a povestit despre ceea ce vor oamenii, prezentând imagini cu “vreau + fiecare […]

 3. andreea on October 31st, 2009 6:57 pm

  Geniala idee! Poate se mai cizeleaza si societatea asta putin. Abia astept sa apara revista. Sper sa apuc sa pun si eu mana pe una din copii.

 4. Decat o revista « Impresii, aberatii, comentarii on October 31st, 2009 7:12 pm

  […] iar tirajul va fi limitat. Sper sa apuc si eu sa fac rost de o copie Mai multe detalii aici : http://www.ascrie.org/2009/10/31/decat-o-revista-10-pasi-simpli/ http://www.decatorevista.ro/01.html Scrieti un […]

 5. Victor on November 1st, 2009 12:17 am

  Ma bucur sa vad ca ti-ai implinit visul, sper sa pot pune mana pe un exemplar. :-)

  A, si mai sper ca o sa fie dejucat planul de a aparea doar o singura data!!

 6. crstina on November 1st, 2009 7:21 pm

  Super ideea. De unde pot face rost de ea? Adik, o vreau si euuuu…

 7. newdada on November 2nd, 2009 4:38 am

  Felicitari pentru prezentare; mi-a placut foarte mult; :)

 8. Decat o data, ca niciodata: ‘Decat o revista’ | AloModa on November 2nd, 2009 5:33 am

  […] Apoi l-am ascultat pe Cristian Lupsa la Optimism 2009 (editia de toamna) in timp ce prezenta ‘Cum sa-ti faci o revista. 10 pasi simpli’. Pe scurt: 40 de nume s-au adunat pentru a ne pregati o publicatie independenta care va aparea o […]

 9. DoR « ÃŽn căutarea … mea on January 23rd, 2010 10:37 pm

  […] A ieÅŸit într-un tiraj limitat ÅŸi s-a distribuit gratis. Care e profilul revistei? Citez de pe blogul unuia din cei cinci părtaÅŸi la idee: Decât o Revistă este un proiect născut din dorinÅ£a […]

Leave a Reply