David Granger ÅŸi nevoia de a inova

M-am trezit sâmbătă căutând nişte cuvinte de inspiraţie. Avusesem o serie de discuţii săptămâna trecută despre ce se poate şi ce nu se poate face editorial în România, şi vroiam să mă încarc puţin. Fusese şi o săptămână cu lansări pe piaţa revistelor româneşti şi obosisem de atâtea informaţii despre target, vânzări şi nişa de piaţă în care se plasează unii şi alţii.

AÅŸa am ajuns – ca ÅŸi altă dată – la David Granger, redactorul-ÅŸef al Esquire-ului american. Acum o lună l-am întâlnit pe Granger în biroul lui de la etajul 21 al Hearst Tower în New York City ÅŸi am fost fascinat. Biroul, care nu era ieÅŸit din comun, privea de-a lungul 8th Ave.

Granger purta o pereche de blugi albaştri, puţin largi, un blazer peste o cămaşa albă şi pantofi negri întăriţi cu o placă de metal în talpă ca să reziste târşâielii. La 10 era deja în focuri. Am citit ulterior că se trezeşte la 5 dimineaţă. La 5:45 e în metrou în drum spre muncă. La 7 a trecut deja sumar prin New York Times.

I-am dat lui Granger numărul din martie al Esquire România – cel cu Florin Piersic Jr. pe copertă ÅŸi parfumul de la Bulgari inserat în ultima treime a revistei. S-a uitat la gaura din revistă ÅŸi a început să râdă. “Fuck man, this is great”, mi-a spus.

Trebuie să ÅŸtiÅ£i ceva despre Granger. El e acelaÅŸi om care spune “Fuck the old Esquire” . Sau spune că The New Yorker e plictisitor. Granger e omul care repetă obsesiv: “I wanna do stuff that’s never been done before”. Pentru el, insertul de parfum era o chestie nouă. Curajoasă. El n-ar putea să o facă, a adăugat, pentru că l-ar omorî AsociaÅ£ia Editorilor de Revistă (ASME). (Cu genul asta de publicitate, n-ar putea să-ÅŸi înscrie revista în concursurile asociaÅ£iei – nici în categoriile de design ÅŸi nici în categoriile de editorial). Dar i-a plăcut că a văzut ceva nou.

E o chestie de subtilitate aici. Granger reacţiona la nou. Nu la găselniţa de marketing. Nu la succesul de publicitate. La nou. La curajul de a face altceva cu revista. De-a inova. De-a împinge limitele. Poate n-ar face aşa ceva. Dar e tare că cineva a încercat-o şi pe asta.

Mi-a spus că are o zi foarte proastă când o poveste pe care o citeÅŸte e obiÅŸnuită. “ObiÅŸnuită” nu înseamnă “proastă”. Doar obiÅŸnuită. The New Yorker are multe poveÅŸti bune, dar majoritatea sunt obiÅŸnuite.

Sâmbătă mi-am amintit de Granger ÅŸi de un discurs pe care l-a avut anul trecut la o conferinţă a industriei de revistă americană. Acolo, Granger a vorbit despre Esquire ÅŸi inovaÅ£ie. A povestit despre ziua în care i-a sosit numărul de octombrie (cu Benicio Del Toro pe copertă). Åžtia că trimisese la tipar un număr bun, cu multe poveÅŸti bune. Åži totuÅŸi, când i-a picat în mână revista, reacÅ£ia lui a fost: “Fuck, I’m still making a magazine”.

Granger e fantastic pentru că e mereu nemulÅ£umit, mereu gata să riÅŸte. Chit că e vorba de o bucată de ficÅ£iune despre moartea unui actor, sau de un articol de peste 16.000 de cuvinte, Granger vrea să facă altceva – chiar dacă acel altceva va fi un eÅŸec total. Pentru că dacă nu ar face mereu altceva ar fi un editor obiÅŸnuit, care conduce o revistă obiÅŸnuită, ca toate celelalte de pe piaţă.

UrmăriÅ£i mai jos speech-ul lui Granger. E inspiraÅ£ional pentru oricine care doreÅŸte să schimbe domeniul în care lucrează – mai ales unul atât de conservator cum e presa tipărită (nu degeaba design director-ul lor e considerat un “influenÅ£ator” în industrie). AscultaÅ£i cum au schimbat titlurile de pe copertă, cum au revigorat bucăţile de ficÅ£iune ÅŸi cum au ratat experimentele de-a face logo-ul revistei un element dinamic.

La un moment dat, spune despre una dintre propunerile pe care i le-a făcut un editor: “It was so large, so impossible, that I had to say ‘yes'”. Pentru că – punctează el foarte bine, mama invenÅ£iei e disperarea. Iar Granger e disperat să producă ceva nou.

Åži mai mult Granger: Interviuri mai vechi la KCRW ÅŸi la Charlie Rose (1998 ÅŸi 2005).

Comments

4 Responses to “David Granger ÅŸi nevoia de a inova”

 1. victor on April 21st, 2008 4:10 pm

  un manager bun motiveaza, un lider inspira. :)

  foarte tare speech-ul! aduce niste exemple demne de invatat in orice scoala de jurnalism! vorbeste prea repede, totusi :)

  si, mi-am facut asa o imagine cu tine in biroul lui Granger din New York…cred ca e/a fost o experienta pe cinste!

 2. A scrie | FocusBlog on June 23rd, 2008 10:45 am

  […] foarte util si placut. Cei care nu sunt interesati de subiect, pot citi categoriile leadership, David Granger ÅŸi nevoia de a inova (1 votes, average: 2 out of 5)  Loading […]

 3. Electro Esquire : A Scrie on September 8th, 2008 12:57 pm

  […] secolului XXI. De fapt asta e ÅŸi tema numărului aniversar: secolulul XXI începe acum. Granger mi-a povestit că vor face asta când l-am cunoscut în martie, dar nu mă gândeam că rezultatul va fi atât de […]

 4. Tea on December 17th, 2009 11:25 pm

  eu cred ca nr cu morar&buzdu a iesit super :)
  acum vad de unde ati scos atatea idei creative in DoR

  propun sa go deeper in deconstructia Dor, some of us want to know more :)

Leave a Reply